Dorin Damir a scăpat de arestul la domiciliu. Omul de afaceri este sub control judiciar în următoarele 60 de zile

6 iunie 2022, 11:36 Justiție 447
Dorin Damir și Valeriu Cojocaru.  Sursa: zdg.md

Omul de afaceri Dorin Damir, finul de cununie a fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc a scăpat de arestul la domiciliu și își va petrece următoarele 60 de zile sub control judiciar. Decizia a fost luată la 25 mai de prima instanță care a respins solicitarea procurorilor de a prelungi cu 30 de zile arestul la domiciliu.

„La 25 mai 2022, în rezultatul examinării demersului acuzatorului de stat de prelungire a arestului la domiciliu pe un termen de 30 zile în privința lui Dorin Damir, completul de judecată care examinează cauza în fond a decis înlocuirea măsurii preventive de arest la domiciliu cu liberarea provizorie sub control judiciar pe un termen de 60 zile”, a confirmat informația procurora Maria Cherpec.

Procuratura spune că potrivit normelor procesual penale, acuzatorii de stat la etapa judecării cauzei penale în instanța de judecată nu dispun de dreptul de a contesta cu recurs decizia judecătorească pe aspecte ce țin de aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive.

„Printre obligațiile stabilite de către instanța de judecată în raport cu inculpatul la aplicarea controlului judiciar sunt:

- Să nu părăsească Republica Moldova decât cu permisiunea instanței de judecată;

- Să predea pașaportul instanței de judecată;

- Să nu intre în legătură cu martorii pe cauza penală;

- Să nu meargă în locuri publice, cu excepția deplasărilor pentru necesități cotidiene.

Ținem să precizăm, examinarea cauzei penale este în plină desfășurare, ședințele de judecată sunt lucrative, fiind audiați martorii acuzării”, se mai spune în declarația Procuraturii.

Primul despre decizie a scris activistul Pavel Grigorciuc. „Acest personaj care făcea parte din gruparea mafiotă a lui Plahotniuc, controla judecători și procurori, ba chiar lucra ca „agent” al poliției politice creată în baza Direcției 5 a MAI, poate astăzi circula fără probleme prin Republica Moldova. El poate liber să se întâlnească cu oameni influenți, să negocieze care judecător și procuror trebuie să ia anumite decizii”, a scris Grigorciuc pe pagina sa de facebook.

Amintim că finul oligarhului Plahotniuc, Dorin Damir, și șeful suspendat al IP Bălți, Valeriu Cojocaru, ambii figuranți în dosarul fostei „Direcții 5” a MAI, au fost eliberați din arest în penitenciar la 26 ianuarie 2022. Magistrații au decis ca Dorin Damir să fie transferat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar Cojocari - sub control judiciar.

Șeful suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru și preşedintele Federatiei de Arte Marțiale, Dorin Damir, ambii figuranți în dosarul interceptărilor ilegale și dosarul angajărilor fictive din cadrul fostei Direcții 5 a INI, au fost eliberați din Penitenciarul nr.13 prin decizia instanței de judecată, la circa jumătate de an de la reținerea celor doi. Responsabilii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale declară că, potrivit legii, acuzatorii de stat sunt în imposibilitate să conteste hotărârea magistraților la Curtea de Apel.

Potrivit procurorilor, faptele investigate își au originea în luna iunie a anului 2017, atunci când Alexandru Pînzari, șeful din acea perioadă al IGP și Valeriu Cojocaru, șeful din acea perioadă al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații, dorind să-și manifeste loialitatea față de președintele asociației FEA, Dorin Damir, (finul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care controla partidul de la guvernare), l-au angajat pe ultimul formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI.

Prin aceasta, i-au oferit acestuia garanții ale unei funcții de stat (drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată). Mai multe detalii AICI.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media