Doliu la Kiev. A murit primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk

10 mai 2022, 23:20 Ucraina 174
Leonid Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei.  Sursa: Vitali Kliciko/tme

Primul preşedinte al Ucrainei independente şi unul dintre oamenii care au contribuit la destrămarea URSS, Leonid Kravciuk, a murit marţi, 10 mai, la vârsta de 88 de ani. Potrivit familiei sale, politicianul s-a stins din viață după o lungă boală.

„Astăzi, 10 mai 2022, la ora 17:00, după o lungă boală, a încetat din viață Leonid Makarovici Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente. Aceste evenimente l-au ucis. Noi am sperat până în ultimul moment”, a anunțat un apropiat al familiei politicianului pentru Ukranews.

„Astăzi, primul președinte al Ucrainei independente, Leonid Kravchuk, a încetat din viață. El a spus că trei lucruri fac o persoană un lider: talentul, caracterul puternic și cunoștințele. Toate acestea i-au fost caracteristice lui Leonid Makarovici, care a intrat în istoria statului nostru suveran ca primul său lider ales legal. A condus țara într-o perioadă tulbure, decizii dificile și istorice, formarea independenței Ucrainei.

Încă luptăm pentru independența și libertatea noastră. Într-un război teribil împotriva invadatorului rus care vrea să restaureze imperiul.

Dar vom păstra suveranitatea și libertatea pe care le-am câștigat acum mai bine de 30 de ani! Nu ne vom retrage și nu vom câștiga!

Mulțumesc, Leonid Makarovich, pentru dragostea ta pentru Ucraina, pentru înțelepciunea și curajul tău. O amintire strălucitoare pentru dumneavoastră, domnule președinte… Îmi exprim sincerele condoleanțe familiei și prietenilor lui Leonid Makarovich”, a scris primarul Kievului, Vitlai Kliciko pe canalul său de Telegram.

Pe 10 ianuarie 2022, Leonid Kravciuk a sărbătorit 88 de ani de naștere.

Potrivit UNIAN, Leonid Kravchuk a fost primul președinte al Ucrainei independente în perioada 1991-1994. Împreună cu Boris Elțîn, președintele Rusiei și Stanislav Șușkevici, primul lider al Belarusului independent care a murit săptămâna trecută, Kravciuk a participat la semnarea Acordurilor de la Bialowieza, care au pus capăt Uniunii Sovietice.

În iulie 2020, Leonid Kravciuk a condus delegația ucraineană la Grupul de contact tripartit din Donbas. El l-a înlocuit pe cel de-al doilea președinte al Ucrainei Leonid Kucima.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media