VIDEO/ Ședința legislativului: BCS a cerut audierea prim-ministrei Natalia Gavrilița pe subiectul contractului dintre Energocom și compania ucraineană Ukrhidroenergo de achiziție a energiei electrice

12 mai 2022, 10:11 Politică 73
Parlament, vot în legislativ, deputat.  Sursa: Replica Media

Deputații s-au convocat într-o nouă ședință plenară. Proiectul ordinii de zi a inclus mai multe proiecte de lege propuse pentru lectura a doua, inclusiv proiectul de lege pentru modificarea articolului 2 din Legea cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație; proiectul de lege pentru modificarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte; proiectul de modificare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a unei linii electrice aeriene.

În prima lectură a fost dezbătut proiectul de lege pentru modificarea Legii privind activitatea particulară de detectiv și de pază; proiectul de modificare a Legii asistenței sociale și Legii cu privire la serviciile sociale; proiectul pentru modificarea Legii privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale.

Au fost examinate câteva proiecte de hotărâre – cel de modificare a Hotărârii Parlamentului cu privire la participarea contingentului Armatei Naționale în cadrul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) și un proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii privind grupurile parlamentare de prietenie.


LIVE TEXT de la ședința plenară din 12 mai:


UPDATE 12:15. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.547/2003 asistenței sociale – art.23; Legea nr.123/2010 cu privire la serviciile sociale – art.9, 11, 281, ș.a.; ș.a.) a fost aprobat de 76 de deputați, în lectura I.


UPDATE 11:30. Deputații au aprobat proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului nr.184/2021 cu privire la participarea contingentului Armatei Naționale în cadrul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL).


UPDATE 11:17. Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind activitatea particulară de detectiv și de pază a fost susținut de 69 de deputați.


UPDATE 11:07. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 14 din Legea nr.74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale a fost adoptat de legislativ, cu votul a 61 de deputați.


UPDATE 11:00. În cea de-a doua lectură, proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești – Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești a fost adoptat de plen.


UPDATE 10:51. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.120/2017 cu privire la prevenirea și combaterea terorismului (art.6, 7) a fost aprobat în cea de-a doua lectură de 57 de deputați ai fracțiunii PAS.


UPDATE 10:47. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte – art.2, 3, 32, ș.a.; Legea nr.269/1994 cu privire la ieșirea și intrarea în Republica Moldova, susținut de 57 de deputați, în lectura II.


UPDATE 10:44. După mai multe dezbateri, ordinea de zi a ședinței a fost aprobată.


UPDATE 10:27. Deputatul BCS Vasile Bolea s cerut plenului audierea prim-ministrei Natalia Gavrilița pe subiectul contractului de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo, în contextul în care autoritățile au declarat că prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat. Solicitarea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.


UPDATE 10:22. Deputatul BCS Radu Mudreac a solicitat audierea ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, și ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, în contextul creșterii prețului la uleiul de floarea soarelui. Solicitarea nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi introdus subiectul pe ordinea de zi.


UPDATE 10:19. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea a declarat că audierea guvernatorului BNM nu va fi soluționată problema inflației și a dat de înțeles că Octavian Armașu ar trebuie demis din funcție.


UPDATE 10:10. Săptămâna viitoare, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, ar urma să fie audiat în Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, în contextul în care creșterii inflației.


UPDATE 10:00. Asistenții medicali au fost omagiați, astăzi, în plenul Legislativului, cu prilejul zilei lor profesionale.

„Mulțumesc din toată inima și exprim imensa recunoștință tuturor asistentelor și asistenților medicali din țara noastră. Alături de medici, ei stau în prima linie în misiunea deloc ușoară de a salva viețile oamenilor”, a declarat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media