Milioane de lei pentru cereale care nu există. O nouă schemă de escrocherie, destructurată de oamenii legii

16 mai 2022, 19:59 Societate 666
Escrocherie de milioane de lei deconspirată de polițiști.  Sursa: Politia.md

O companie de export din Republica Moldova a căzut în plasa unui grup de escroci, care au încercat să extorcheze aproape 4,5 milioane de lei pentru niște cantități de semințe de floarea soarelui și porumb care nu există. Potrivit Poliției, până acum au fost identificați doare o parte din suspecți, la domiciliul cărora au fost găsite sume impunătoare de bani, înscrisuri de ciornă și arme.

Activitatea suspecților, bănuiți de comiterea unei infracțiuni de escrocherie în proporții deosebit de mari, a fost documentată pe parcursul lunilor februarie - aprilie 2022.

În acest interval, ofițerii de investigație au stabilit că în perioada anului 2021, câteva persoane angajate în cadrul unei companii exportatoare de cereale, în urma înțelegerii prealabile cu persoane neidentificate, au introdus date denaturate în programul de evidență a rulajului producției agricole.

Datele introduse în sistemul de evidență arătau că o persoană juridică, afiliată membrilor grupului, ar fi depozitat cantități impunătoare de semințe de floarea soarelui și semințe de porumb în valoare totală de 4 400 000 lei la un elevator din sudul țării.

Prin urmare, membrii grupului au determinat reprezentanții companiei care exportă cereale să încheie două contracte de vânzare-cumpărare, în urma cărora membrii grupului au primit avansul în sumă de 2 200 000 lei.

După ce reprezentanții companiei au identificat discrepanța între suma achitată și cantitatea de cereale existentă în elevator, au refuzat să achite restul sumei, ceea ce i-a determinat pe membrii grupului să înainteze o acțiune civilă în vederea încasării pretinsei datorii.

În scopul acumulării probatoriului au fost efectuate percheziții la domiciliile figuranților unde au fost identificate și ridicate mijloace bănești în sumă de 67 000 euro, 25 900 dolari, 1 200 lire UK și 69 500 lei, telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, două arme cu țeavă lisă, două arme cu țeavă ghintuită, 205 cartușe de diferite dimensiuni.

Toate acțiunile au fost întreprinse în cadrul urmăririi penale pornită pentru escrocherie, iar persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 8 la 15 ani.

Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și a persoanelor implicate în această schemă frauduloasă.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media