LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 59. Doi generali ruși uciși, altul rănit în apropiere de Herson, anunță Ministerul Apărării ucrainean

23 aprilie 2022, 09:34 Ucraina 500
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina ține piept celei de-a 59-a zi de război declanșat la comanda lui Putin, sub pretextul unei „operațiuni militare speciale” - eufemism oficial al Kremlinului pentru invazia Rusiei în Ucraina. Luptele grele continuă în estul Ucrainei, iar Rusia s-a reorientat către regiunile sudice ale țării în a doua fază a invaziei sale. Între timp, partenerii internaționali, inclusiv șeful ONU și Turcia, se întâlnesc cu lideri din Ucraina și Federația Rusă în zilele următoare, în speranța de a detensiona conflictul.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy a avertizat că invazia declanșată de Rusia asupra țării sale este doar începutul, precizând că liderul de la Kremlin are planuri pentru a captura și alte țări, în urma declarațiilor făcute de generalul rus Rustam Minnekaev care a menționat că prin controlul asupra sudului Ucrainei trupele ruse vor avea o „altă ieșire către Transnistria”, regiunea separatistă a Republicii Moldova.

UPDATE 21:33. Vladimir Zelenskiy a ținut o conferință maraton la Kiev, într-o stație de metro. Presa ucraineană spune că acesta a fost unul dintre cele mai emoționante momente ale conferinței. Președintele Ucrainei așa a reacționat la bombardamentul din Odesa unde un copil de doar 3 luni a decedat.

„Ticăloși puturoși” i-a calificat pe atacatori, dar chiar și așa, Zelenskiy spune că este gata să negocieze mai departe cu ei, tocmai pentru ca astfel de tragedii să nu mai poată avea loc.


UPDATE 20:31. Ministerul rus al Apărării confirmă că a atacat orașul-port Odesa, însă spune că distrus „un terminal logistic unde a fost depozitat un lot de armament primit din Statele Unite și țări europene”. Declarația aparține reprezentantului oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse, generalul-maior Igor Konașenkov.


UPDATE 20:11. Vladimir Zelenskiy, despre potențialele negocieri de pace cu Rusia:

„Partenerii noștri, atât europeni, cât și partenerii noștri de dincolo de ocean, Statele Unite și Canada - toată lumea vede că ceea ce spune Rusia și ceea ce a spus Rusia în tot acest timp este că Ucraina însăși nu dorește un loc la masa negocierilor pentru a pune capăt război.

Acum, dacă reușim să facem asta, încrederea noastră pentru partenerii noștri va fi la cel mai înalt nivel. Dar nu există încredere în Rusia.

Rusia și încrederea - sunt antonime. Ei spun ceva și cuvintele lor nu coincid cu acțiunile”, a declarat liderul de la Kiev, transmite The Guardian.


UPDATE 19:55. Șeful Administrației Militare Regionale Odesa, Maxim Marchenko, a comentat atacul cu rachete al Rusiei asupra orașului-port ce s-a produs astăzi, 23 aprilie, în urma căreia, potrivit informațiilor preliminare, șase persoane au decedat, inclusiv un bebeluș de trei luni, iar 18 sunt rănite.

„Astăzi, inamicul a lansat un atac cu rachetă asupra Odesei. Din păcate, în rândul populației civile sunt morți și răniți. O fetiță de trei luni a murit. O clădire de locuințe și dotări de infrastructură au fost avariate. În timpul atacului, unitățile noastre de apărare antiaeriană a reușit să doboare două rachete, care vizau și obiecte civile”, a menționat el.

Potrivit lui Marchenko, amenințarea unui alt atac cu rachete încă e viabilă.


UPDATE 19:18. În timpul bombardamentelor de astăzi din orașul Odesa, rachetele au lovit unul dintre cimitirele orașului. Peste 1000 mp. din teritoriu a fost distrus. „Este și aceasta „denazificare”? Ocupanții, se pare, că se tem chiar și de morți”, a comentat primarul Odesei Ghenadi Truhanov.


UPDATE 19:10. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a vorbit cu premierul britanic Boris Johnson despre o „nouă fază” a ajutorului militar, a declarat adjunctul șefului de stat major al liderului de la Kiev, potrivit The Guardian.

Vorbind la televiziunea națională sâmbătă, Andrei Sybiga a spus că cea mai recentă asistență va include furnizarea de arme grele.

El a adăugat că cei doi au vorbit și despre sprijin financiar suplimentar pentru Ucraina.


UPDATE 18:17. Evacuarea ce a fost planificată pentru astăzi, 23 aprilie, pentru civilii din Mariupol a eșuat, a anunțat consilierul primarului orașului Piotr Andriușenko, care a menționat că cel puțin 200 de locuitori din Mariupol s-au adunat în apropierea centrului comercial Port City, în așteptarea evacuării la Zaporojie.

„În locul autobuzelor promise de partea rusă, armata rusă s-a apropiat de locuitorii din Mariupol și le-a ordonat să se disperseze, pentru că „acum vor fi bombardamente”. De fapt, oamenii au fost împrăștiați sub o constrângere grosolană. Autobuzele așa și nu au venit pentru evacuarea civililor”, a declarat Andriușenko.

Totodată, ocupanții ruși au trimis autobuze într-un punct din apropierea centrului comercial Metro, la 200 de metri de punctul de evacuare convenit.

„După ambarcarea în transmport, oamenilor din Mariupol li s-a spus că va avea loc „evacuare" doar către Dokuchaevsk, adică către teritoriul ocupat. Oamenilor nu li s-a dat dreptul de a părăsi autobuzul. O altă minciună", a mai adăugat el.


UPDATE 17:50. Doi generali ruși au fost uciși în apropiere de Herson, a anunțat Ministerului ucrainean al Apărării. De asemenea, unul este în stare critică. Armata ucraineană a lovit vineri un post de comandă rus în apropierea capitalei regionale ocupate Herson, potrivit comunicatului emis.


UPDATE 17:37. Potrivit primarului de Odesa, Ghenadi Trukhanov, care a sosit la fața locului, toate serviciile acordă ajutorul necesar și se lucrează pentru eliminarea consecințelor atacului.

„Toate acestea se întâmplă în timp ce Odesa pașnică se pregătea pentru Învierea lui Hristos. Cred în răzbunare și dreptate. Asta înseamnă - victoria Ucrainei asupra inumanilor” a spus Trukhanov.


UPDATE 17:31. Atacul cu rachete de croazieră asupra infrastructurii și civililor din Odesa:

Câteva imagini ce au fost publicate de consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne Anton Gherașcenko de la locațiile unde rachetele au lovit.

Salvatorii sunt la fața locului.


UPDATE 17:11. Consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne Anton Gherașcenko scrie pe Telegram că au fost confirmate șase decese, 18 răniți, inclusiv un copil de trei luni, în urma atacului rusesc cu rachete asupra orașului-port Odesa.


UPDATE 16:57. Consiliul Local din Odesa anunță că între orele 14:00 la 15:00, grupul de apărare aeriană a Comandamentului Aerian Sud a condus ostilități pentru distrugerea rachetelor de croazieră ruse lansate de aeronava strategică rusă TU-95 din Marea Caspică.

În timpul luptei, soldații unităților de rachete antiaeriene au distrus două rachete de croazieră inamice (anterior X555 sau X101), care au lovit orașul Odesa și 2 UAV-uri la nivel operațional-tactic, care probabil au corectat zborul rachetelor de croazieră și au plasat obstacole active pentru apărarea antiaeriană.

Din păcate, 2 rachete au lovit o instalație militară și 2 au lovit clădiri rezidențiale.


UPDATE 16:53. Detalii despre atacul asupra orașului-port Odesa:

Consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne Anton Gherașcenko a declarat că forțele ruse au tras cel puțin șase rachete de croazieră la Odesa, câteva fiind doborâte.

„Cel puțin o rachetă a căzut și a explodat. Au lovit clădiri rezidențiale. Un deces a fost confirmat. Victima a ars în propria mașină, ce se afla în curtea unei case", a scris Gherașcenko pe Telegram.


UPDATE 16:10. Mai multe rachete au lovit infrastructura în orașul-port ucrainean Odesa, au declarat autoritățile locale, transmite The Guardian.

UNIAN scrie că:

🔻Au fost patru explozii;

🔻Una dintre rachete a zburat într-un cartier rezidențial. Câteva mașini au ars în curte. Mai multe apartamente au fost grav avariate, în rest geamurile au fost explodate.

Potrivit primei informații oficiale, comandamentul operațional „Sud” a raportat o lovitură în infrastructură, precizând că pericolul nu a fost depășit.


UPDATE 16:03. Ministerul Apărării rus anunță că trupele ruse au distrus în Ucraina, de la începutul „operațiunii militare speciale”, 141 avioane, 110 elicoptere, 538 vehicule aeriene fără pilot, 261 sisteme de rachete antiaeriene, 2471 tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 274 instalații de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1.075 artilerie de câmp tunuri și mortiere, precum și 2.311 unități de vehicule militare speciale.

La rândul său, Ministerul Apărării Ucrainean anunță despre pierderile ruse din prima zi a războiului și până în prezent:

 • personal - aproximativ / 21.600 de persoane au fost lichidate;
 • tancuri - 854 unități;
 • vehicule blindate de luptă - 2.205 unități;
 • sisteme de artilerie - 403 unități;
 • MLRS - 143 de unități;
 • mijloace de apărare aeriană - 69 de unități;
 • aeronave - 177 de unități;
 • elicoptere - 154 de unități;
 • echipamente auto - 1543 de unități;
 • nave / bărci - 8 unități;
 • rezervoare de combustibil - 76;
 • Nivel operațional și tactic UAV - 182;
 • Echipament special - 27;
 • Lansatoare OTRK / TRK - 4.

„Datele sunt în curs de actualizare”, precizează Ministerul Apărării din Ucraina.UPDATE 15:46. În noaptea de 23 spre 24 aprilie, pe teritoriul Ucrainei va intra în vigoare ora marțială, anunță șeful adjunct al biroului președintelui Zelenkiy, Kiril Timoșenko pe pagina sa de Facebook.

El i-a îndemnat pe ucraineni să-i sprijine pe apărătorii țării și să stea acasă pentru a fi în siguranță.

De la 19:00 pe 23 aprilie până la 5:00 pe 24 aprilie, regiunile Donețk, Zaporojie, Luhansk, Nikolaev, Harkiv, Herson sunt închise privind circulația cetățenilor.


UPDATE 15:14. Primarul orașului Bcuha spune că sarcina de a colecta și exhuma cadavrele persoanelor ucise în timpul ocupației rusești este aproape finalizată. Acuzațiile de crime de război rusești au provocat indignare globală la începutul acestei luni. Moscova le-a negat în repetate rânduri.

Primarul Anatolii Fedoruk a spus că până acum au fost recuperate 412 cadavre - multe dintre acestea într-o groapă comună. Printre aceștia se numărau cadavrele arse ale civililor și ale celor care au fost torturați și împușcați, a spus el.

Autoritățile din Cernihiv, un alt oraș din nord, au declarat anterior pentru BBC că peste 700 de civili au fost uciși în timpul ocupației de către trupele ruse.


UPDATE 14:23. Uzina Azovstal din Mariupol a fost atacată din nou de soldații ruși, potrivit consilierului președintelui Ucrainei Vladimir Zelenskiy, Alexei Arestovici.

Oficialul ucrainean a declarat că Moscova și-a reluat atacurile aeriene și eforturile de a asalta vastul complex industrial, care reprezintă ultimul bastion al rezistenței ucrainene în orașul-port aflat în conflict.

Asta deși, cu două zile în urmă, Vladimir Putin a declarat drept „succes” acțiunea de eliberare a Mariupolului şi a ordonat anularea asaltului asupra Azovstal. Ruşii menţin în continuare blocada asupra zonei industriale.


UPDATE 14:15. Peste 700 de civili au fost uciși în orașul Cernihiv, din nordul orașului, a declarat pentru BBC șeful consiliului municipal Oleksandr Lomako.

La trei săptămâni după ce trupele ruse au ridicat asediul orașului, noi morminte sunt încă săpate în cimitirul principal. Două câmpuri sunt pline de morminte, iar un al treilea era săpat de terasători în prezența jurnaliștilor BBC.

Aproximativ un sfert aveau lângă ele flori, lămpi, fructe și alte obiecte, ceea ce sugerează că au fost vizitate de rudele decedatului. Dar restul erau marcate cu plăcuțe pe bețișoare de lemn indicând nume, precum și datele de naștere și de deces.

Jurnaliștii BBC au întâlnit o femeie care căuta mormintele surorii și ale soțului ei, care au fost uciși în bombardamente. „Erau oameni pașnici, au fost dansatori”, a spus ea. Ea nu știa dacă trupurile lor au fost găsite sau unde au fost îngropate.

sursa: BBC


UPDATE 13:50. Jurnalistul Serghei Starușko și colegii săi tocmai încheiaseră ședința de sumar când vehiculele militare rusești s-au oprit în fața redacției lor din Berdiansk. În câteva minute, soldații au năvălit în sediul postului local de știri i-au ținut ostatici timp de 5 ore pe cei aproximativ 50 de angajați aflați în clădire. Așa au devenit victime ale luptei pentru controlul informațiilor în Ucraina, scrie Digi24.

Strategia de înlocuire a presei ucrainene cu mass-media pro-Kremlin include cucerirea turnurilor de televiziune și tăierea accesului la programele naționale de știri ucrainene în zonele controlate de forțele ruse. Acestea sunt înlocuite cu emisiunile pro-ruse.

Serviciul de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei a declarat pentru BBC că opt posturi TV sunt folosite pentru a transmite „propaganda și dezinformarea” rusă către populația din sudul Ucrainei.


UPDATE 13:29. Guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei spune că orașele de acolo sunt bombardate constant.

Serghei Gaidai a spus că două persoane au fost ucise în Popasna - un oraș de aproximativ 20.000 de locuitori - unde clădirile rezidențiale au fost atacate și au avut loc lupte. El a scris pe Telegram că Severodonețk și Lîsîceansk au rămas fără apă, după ce un obuz rusesc a lovit centrala electrică pentru stația de pompare.

„Conductele de apă în sine sunt intacte, cu excepția celor care merg către zone noi din Severodonețk. Însă rușii lovesc liniile electrice și substațiile, dezalimentând atât fondul de locuințe, cât și echipamentele stațiilor de pompare - Severodonețk și Lîsîceansksunt fără apă. Mai avem și alte 5.000 de gospodării fără curent electric. Brigăzile de urgență, dacă este posibil, elimină consecințele bombardării”, a scris Gaidai pe Telegram.

38 de localități (108.681 de abonați) rămân fără alimentare cu gaz - 30 complet și opt parțial. 38 de localități sunt scoase de sub tensiune - 26 complet și 12 parțial. 11.4435 consumatori sunt fără energie electrică.


UPDATE 13:24. Institutul pentru Studii de Război (ISW) a analizat declarațiile făcute de generalul rus Rustam Minnekaev, care a menționat că prin controlul asupra sudului Ucrainei trupele ruse vor avea o „altă ieșire către Transnistria”, regiunea separatistă a Republicii Moldova, și că „există fapte de oprimare a populației de limbă rusă” în stânga Nistrului.

Astfel, ISW declară că nu consideră afirmația comandantului rus drept „intenție de a conduce o operațiune ofensivă majoră împotriva Moldovei” și că „este puțin probabilă”.


UPDATE 12:58. „Ocupanții ruși continuă să tragă asupra infrastructurii civile a orașului Harkiv”, a declarat OleG Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkiv. „În timpul zilei, ocupanții au executat 56 de lovituri, drept urmare -19 răniți, două persoane au murit”, a adăugat acesta.

Civilii din Harkov au suportat bombardamente grele de zile întregi. Forțele ruse au continuat să țină linii defensive în jurul Izium și au susținut că forțele ucrainene au efectuat un contraatac cu succes pentru a relua așezările Bezruky, Slatino și Prudianka și în vecinătatea Derhachi, a adăugat Syniehubov.

Guvernatorul militar a anunțat că de la ora 19.00 va intra în vigoare ora marțială în regiune și va dura până la ora 05:00.

Pe 17 aprilie, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că în ultimele patru zile, 18 persoane au fost ucise și 106 rănite în urma bombardamentelor rusești la Harkiv.


UPDATE 12:45. Amiralul Igor Osipov, comandantul flotei ruse din Marea Neagră, a fost eliberat din funcție și arestat în urma scufundării crucișătorului Moscova, anunță serviciul de informații al armatei Ucrainei, citat de Digi 24. Adjunctul său, viceamiralul Serghei Pinciuk, este și el anchetat în această cauză, potrivit aceleiași surse, care mai arată că și alți comandanți ruși au fost eliberați din funcții.

Serviciul de informații al armatei Ucrainei afirmă că aceste măsuri represive au fost determinate de scufundarea navei-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul Moscova.

Anunțul arestării amiralului Igor Osipov și al anchetării adjunctului său, viceamiralul Serghei Pinciuk, a fost făcut vineri de reprezentantul serviciului de informații al armatei ucrainene, Vadim Skibițki.

De asemenea, din cauza slabei pregătiri a ofensivei în Ucraina și a pierderilor masive de personal armament și echipamente, au fost eliberați din funcții și alți comandanți militari rusi, mai arată sursa citată.

Au fost dați afară comandantul Armatei a 6-a, generalul-locotenent V. Ershov, comandantul Armatei 1 de Panzere a Districtului Militar de Vest, generalul-locotenent S. Kisel, și unul din adjuncții săi.

Comandantul Corpului de Armată 22 al Districtului Militar de Sud, generalul-maior A. Marzoev, a fost și el eliberat din funcție, a mai precizat reprezentantul seriviciului ucrainean de informații al armatei.


UPDATE 12:30. Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI), într-un raport special denumit „Operațiunea Z: Episodul morții unei iluzii imperiale”, publicat la 22 aprilie, au descris cu lux de amănunte „operațiunea militară specială”, eufemism oficial al Kremlinului pentru invazia Rusiei în Ucraina. Potrivit raportului efectuat de instituția britanică, planul Moscovei era ca măsurile represive să stabilească controlul Ucrainei până la Ziua Victoriei, pe 9 mai.

Unul dintre cele patru subcapitole este destinat Republicii Moldova și influenței ruse în țara noastră. Autorii raportului susțin că serviciile secrete rusești planifică provocarea unei crize politice pe scena politică de la Chișinău, pe fondul interzicerii simbolurilor invaziei în Ucraina prin intermediul protestelor în masă.

Raportul este împărțit în patru subcapitole - „Eșecul Rusiei de a pune mâna pe Kiev”, „Mobilizarea pentru o luptă ideologică”, „Reaprovizionarea Arsenalului: Frontul Economic al Rusiei” și „Lărgirea frontului: FSB în Moldova”.

Acest raport special are scopul să examineze modul în care provocările interconectate cu care se confruntă Moscova remodelează politica rusă și riscurile pe care le prezintă potențialele cursuri de acțiune ale Moscovei pe măsură ce războiul intră într-o nouă fază. Conforma experților britanici, concluzia principală este că Rusia se pregătește acum, din punct de vedere diplomatic, militar și economic, pentru un conflict prelungit.

„Acest raport se bazează pe o gamă largă de surse. Pe frontul militar, raportul se bazează pe angajamente susținute, dar periodice, cu combatanții ucraineni în conflict și reporterii independenți care monitorizează luptele de pe teren, analiza continuă a informațiilor open source din război și interviuri intermitente cu înalți oficiali și ofițeri ucraineni în timpul muncii de teren, din lunile martie şi aprilie.

Analiza diplomatică și economică se bazează pe interviuri cu oficiali ucraineni și occidentali, experți în energie, inclusiv foști angajați din industriile strategice ale Rusiei, diplomați și reprezentanți ai securității naționale din mai multe state membre NATO și non-NATO care au menținut legături cu Rusia. Raportul se bazează, de asemenea, pe inspecțiile efectuate de autori echipamentelor militare rusești recuperate de pe câmpul de luptă în timpul lucrărilor de teren din aprilie și pe un set extins de documente din interiorul guvernului rus. Datorită sensibilității metodelor prin care au fost obținute aceste documente, sursa lor este în mare parte sub anonimat, deși autorii au luat măsuri pentru a le stabili veridicitatea”, se menționează în document.


UPDATE 11:51. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, avertizează că rușii ar încerca să organizeze propriul coridor pentru evacuarea în Rusia în paralel cu partea ucraineană.

„Deci, vă rugăm să fiți atenți și vigilenți. Nu cădeți în plasa înșelăciunii și provocării. Coridorul nostru funcționează exclusiv în direcția Zaporojie prin Mangush, Berdiansk, Tokmak, Orihiv.


UPDATE 11:40. Sâmbătă este planificată un convoi de evacuare din orașul asediat din sud-estul Mariupol, potrivit lui Petro Andrișcenko, consilier al primarului Mariupol, scrie CNN.

„Astăzi va începe evacuarea locuitorilor din Mariupol către Zaporojie. Plecarea coloanei este programată la ora 12:00 pe ruta: Mariupol-Manhush-Berdiansk-Tokmak-Orihiv-Zaporojie”, a declarat oficialul ucrainean.

Andriuschenko a spus că vehiculele private se pot alătura rutei, dar numai femeile, copiii și persoanele în vârstă se vor putea urca în autobuze.

100.000 de civili mai au nevoie de evacuare din oraș, care a fost lovit zilnic de bombardamente rusești. Liderii ucraineni au făcut apel ca partea rusă să garanteze trecerea în siguranță a civililor, dar mai multe încercări anterioare de evacuare au eșuat din cauza bombardamentelor și a pericolului pe rute.


UPDATE 10:23. Guvernatorul Administrației Regionale din orașul-port Nikolaev, aflat în sudul Ucrainei, Vitali Kim, a îndemnat cetățenii regiunii să nu iasă din locuințe atât în Noaptea Învierii, cât și în ziua de Paște, deoarece este un risc foarte mare de a fi bombardați de ruși.

„Au fost din nou bombardamente în timpul nopții. Nu au fost victime. Sunt linii electrice avariate, ferestre doborâte în case. Astăzi, ora marțială va fi între orele 19.00 și 05.00 dimineața. Îi rog pe toată lumea să stea acasă în această seară. Există posibilitatea ca inamicul să pregătească acțiuni răutăcioase. Dacă este posibil, nu mergeți nicăieri azi și mâine”, a avertizat Kim.


UPADTE 10:00. „În ciuda activității sporite, forțele ruse nu au înregistrat câștiguri majore în ultimele 24 de ore, deoarece contraatacurile ucrainene continuă să le împiedice eforturile”, a spus Defense Intelligence (DI) de la Ministerul Apărării al Regatului Unit în ultimul său briefing.

Se mai menționează că forțele aeriene și navale ale Rusiei „nu și-au stabilit controlul în niciunul dintre domenii, datorită eficienței apărării aeriene și maritime a Ucrainei, care le reduce capacitatea de a face progrese notabile”.

Și „în ciuda cuceririi declarate a Mariupolului, în sud-estul Ucrainei, lupte grele continuă să aibă loc, frustrând încercările rusești de a captura orașul”.

Acest lucru „încetinește progresul lor dorit al Rusiei” în regiunea Donbas de est a Ucrainei, adaugă DI.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a anunțat o a doua etapă a „operațiunii sale militare speciale” în Ucraina, spunând că se va concentra acum pe preluarea controlului asupra Donbasului. Acest lucru a venit după ce trupele ruse s-au retras din nord-estul Ucrainei, după ce nu au reușit să cucerească orașele importante - inclusiv capitala Kiev.


 • Șeful ONU se va întâlni cu Zelenskiy și Putin

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va întâlni marți la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, după o întâlnire cu ministrul de externe rus. Apoi, joi, Guterres este de așteptat să se întâlnească cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy și cu ministrul de externe ucrainean.

 • Bilanțul scufundării crucișătorului rus „Moscova”

Ministerul rus al Apărării a recunoscut pentru prima dată că există victime în urma scufundării navei sale de război „Moscova”, spunând vineri că cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 27 sunt date dispărute, potrivit presei de stat ruse TASS. Moscova, un crucișător cu rachete ghidate, s-a scufundat pe 14 aprilie, deși cauza rămâne controversată.

 • Lupte în est

Oficialii ucraineni descriu lupte grele în regiunile de est Doneţk şi Luhansk, cu bombardamente „intensificate” în regiunea de sud a Nikolaev. Armata ucraineană a descris forțele ruse care se pregătesc pentru o ofensivă reînnoită prin mutarea trupelor pentru a consolida pozițiile ocupate. Între timp, o nouă filmare cu dronă făcută vineri arată o serie de case distruse în Moschun, un sat mic la nord de Kiev, care a jucat un rol semnificativ în respingerea înaintării Rusiei către capitala Kiev.

 • Campania Rusiei pentru „control deplin”

Vineri, Rusia și-a dezvăluit obiectivul de a stabili „controlul deplin” asupra sudului Ucrainei, precum și asupra regiunii de est Donbas în a doua fază a invaziei sale, potrivit agențiilor de presă de stat ruse. De asemenea, își propune să creeze un coridor terestru care să lege Rusia de Crimeea, peninsula pe care a anexat-o în 2014, transmite CNN.

 • Anchetă deschisă de Procuratura Generală ucraineană

Procuratura Ucrainei a demarat o anchetă cu privire la presupusa bombardare a orașului Sloviansk de către armata rusă cu muniții cu dispersie. Utilizarea munițiilor cu dispersie – care împrăștie submuniții pe o zonă largă – este interzisă de multe țări. Rusia și Ucraina nu sunt semnatare la o convenție internațională care interzice utilizarea acestora.

 • Negocieri blocate

Președintele Turciei se așteaptă să țină convorbiri telefonice cu omologii săi din Rusia și Ucraina în weekend, în speranța de a-i întâlni pe amândoi la Istanbul pentru a pune capăt războiului. Turcia are poziția unică de a avea granițe maritime cu ambele țări, precum și de a fi membru NATO și unul dintre principalii parteneri comerciali ai Rusiei.

 • Reluarea vieții de zi cu zi

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat vineri că viața normală revine în zonele care au fost eliberate de sub controlul rusesc. Multe așezări au fost deminate, iar acum primesc ajutoare umanitare, precum și servicii medicale și educaționale.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie și 22 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media