„Am remarcat discuțiile publice pe tema interzicerii Panglicii Sfântului Gheorghe în Republica Moldova. Fenomenul „culturii anulării” promovat de societatea occidentală, care urmărește în acest caz refuzul de a păstra și proteja memoria, devalorizează eroismul strămoșilor noștri, inclusiv ale vitejilor reprezentanți ai popoarelor din fosta Uniune Sovietică, inclusiv actuala Republică Moldova, și distruge fundamentul adevărului istoric și al dreptății.
Valorile militaro-patriotice și lupta eroică a Armatei Roșii multinaționale în Marele Război Patriotic este un exemplu de unitate curajoasă, loialitate față de jurământ, onoare, demnitate și vitejie. Panglica Sfântului Gheorghe păstrează memoria a milioane de oameni care au murit în lupta împotriva fascismului şi nazismului în Europa. Respectarea și protecția simbolurilor Marii Victorii este un semn de recunoștință a întregii societăți civilizate față de părinții, buneii și străbuneii care și-au dat viața pentru Patria lor. O încercare de a crea astăzi o nouă realitate inventată a acelor evenimente, bazată pe un atac ideologic la normele morale, privează popoarele noastre de dreptul la o memorie istorică sigură și îngreunează trecerea spre pace și prietenie”, se arată în mesajul Ambasadei ruse la Chișinău.
La scurt timp, într-un briefing de presă, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a promulgat legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina - literele Z, V și panglica Sfântului Gheorghe.
Șefa statului a subliniat că nimeni nu intenționează să interzică sărbătoarea de 9 mai și că oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.
Amintim că la 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina - literele V și Z, dar și panglica Sfântului Gheorghe.
Deputata Olesea Stamate, raportoarea proiectului legislativ, a explicat că inițiativa propusă nu interzice utilizarea acestei panglici atunci când ea este parte a medalilor. „Cei care au primit-o în semn de recunoștință pentru că au luptat în război, au apărat acest popor, și-au apărat patria, o vor putea purta in continuare”, a spus aceasta.
Deputații PAS au înaintat amendamentul la Codul Contravențional în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.
