The Times: Rusia ar intenționa să atace R. Moldova pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei. Ministerul Apărării: „Nu există indicii care ar arăta că R. Moldova este în pericol”

2 mai 2022, 13:25 Politică 471
Tiraspol, stânga Nistrului.  Sursa: Replica Media

Rusia ar intenționa să atace Republica Moldova pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei, scrie cotidianul britanic The Times, care citează surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Potrivit unor analiști militari, o astfel de acțiune a rușilor, ar avea ca scop să retragă o parte din trupele ucrainene pe frontul de sud-vest și să oprească cursul pro-european al actualei guvernări în Republica Moldova.

Într-o reacție oferită pentru Replica Media, reprezentanții Ministerului Apărării au precizat că „la moment nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol”.

Una dintre sursele publicației britanice susține că există mai mulți factori care care indică un atac în viitorul apropiat asupra Republicii Moldova, care are o armată formată din numai 3.250 de militari. Dacă vor prelua controlul asupra Republicii Moldova, trupele ruse ar putea ataca orașul-port Odesa dinspre vest.

„Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este foarte crucială. Dacă rușii vor începe să preia controlul, noi vom fi, militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială”, a spus sursa.

În articol este menționat că dacă Rusia recunoaște independența regiunii transnistrene, atunci aceasta va fi o amenințare directă și o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei, fiind o repetare a „scenariului Donbas”. „Apoi vor furniza un număr mare de arme”, a spus una dintre sursele ucrainene, pentru The Times.

Informațiile ucrainene susțin că au remarcat o anumită activitate pe aerodromul din Tiraspol, regiunea transnistreană. Sursele citate de jurnaliștii britanici spun că armata rusă intenţionează să trimită trupe din Crimeea în regiunea transnistreană cu avioane IL-76 și elicoptere.

În același timp, analizele agențiilor de informații occidentale arată că rușii nu au capacități suficiente pentru a zbura în siguranță deasupra zonelor protejate de sistemele antiaeriene ale Ucrainei. În plus, pentru a furniza muniție și întăriri unităților ruse, este necesar să se creeze un „coridor” terestru din Hersonul capturat, prin regiunile Mikolaiv și Odesa, înfruntând rezistența forțelor ucrainene.

Rușii ar putea încerca să desfășoare o operațiune militară în Republica Moldova mai aproape de Ziua Victoriei, pe 9 mai, mai scrie The Times, potrivit Ukrainska Pravda. În această zi, președintele rus Vladimir Putin ar putea declara recunoașterea de către Rusiei a independenței regiunii transnistrene. În plus, serviciile speciale ruse ar putea planifica să aterizeze la Tiraspol în același timp cu organizarea de revolte și proteste la Chișinău.

Analiștii militari Jack Watling și Nick Reynolds de la Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare și Securitate ( RUSI ), din Marea Britanie, consideră că o astfel de operațiune a rușilor ar avea trei obiective:

- să retragă o parte din trupele ucrainene pe frontul de sud-vest;

- să oprească cursul pro-european al actualei guvernări în Moldova;

- să sperie Occidentul că sprijinirea Ucrainei cu arme și bani ar putea duce la o destabilizare suplimentară în regiune, în special în Balcani.

Într-o reacție oferită pentru Replica Media, purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării din Republica Moldova, Ala Diaconu, a menționat că „la moment nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol”.

„Cu referire la articolul publicației britanice The Times despre Moldova, comunicăm. Toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol.

Acestea constatări sunt împărtășite nu doar de autoritățile moldovenești, dar și de principalii noștri parteneri internaționali. Evaluăm constant riscurile de securitate și vom comunica publicului orice modificare de situație”,
ne-a comunicat Diaconu.

Duminică, 24 aprilie, ministrul adjunct de externe al Rusiei Andrei Rudenco a declarat că „Rusia nu vede niciun risc privind regiunea transnistreană” menționând că Moscova este „în favoarea unei soluționări pașnice a problemei transnistrene, cu respectarea integrității teritoriale a Moldovei”.

Următoarea zi, 25 aprilie, a avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol. Totodată, la 26 aprilie, două explozii s-au produs în satul Maiak din raionul Grigoriopol. Sursele media din stânga Nistrului spun că au fost deteriorate două antene de telecomunicații. Iar la 27 aprilie, așa-zisul Minister de Interne din stânga Nistrului a declarat că din partea Ucrainei au fost trase focuri de armă spre Cobasna, localitate aflată sub jurisdicția Tiraspolului și unde se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est.

În regiune a fost instituit cod roșu de amenințare teroristă.

Unii experţii susțiun că în spatele acestor acțiuni ar sta Kremlinul pentru a creea pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

Potrivit unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) Kremlinul organizează atacuri sub steag fals în regiunea transnistreană, regiune separatistă a Republicii Moldova, și ar putea încerca să destabilizeze Moldova, creând tensiuni suplimentare cu România și NATO. „Rusia organizează atacuri cu steag fals în Transnistria, Moldova, creând probabil condiții pentru acțiuni ulterioare pe acest front. Cele două batalioane de pușcași motorizați pe care Rusia le-a menținut ilegal în regiunea transnistreană de la sfârșitul Războiului Rece nu sunt probabil suficiente pentru a organiza singure un atac credibil asupra Odesei și nici rușii nu vor putea să le întărească suficient pentru a permite o astfel de acțiune. Ar putea sprijini, în schimb, atacuri mai limitate în nord-vestul Odesei, posibil provocând panică și creând efecte psihologice în beneficiul operațiunilor rusești din sudul Ucrainei.

Totodată, chiar dacă forțele ruse au încercat să reia operațiunile ofensive majore spre Nikolaev și spre Odesa, este foarte puțin probabil ca acestea să aibă capacitatea de a face acest lucru”, se menționează în analiza efectuată de Institutul pentru Studii de Război.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate de marți, 26 aprilie, că „există tensiuni între diferite forțe în interiorul regiunii transnistrene care sunt interesate de destabilizarea situației din regiune”. În acest sens, Maia Sandu a dat asigurări că autoritățile R. Moldova monitorizează situația și a recomandat cetățenilor să fie calmi, să se informeze din surse sigure și să fie atenți la informațiile false.

Ulterior, Înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell, a menționat că incidentele semnalate în ultimele zile în regiunea transnistreană sunt dăunătoare securității și stabilității Republicii Moldova. În acest sens, Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili să evite destabilizarea situației.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina pune Republica Moldova într-o situația extrem de vulnerabilă, amenințând dezvoltarea economică a țării și agravând situația la nivel național prin valurile de refugiați ucraineni.

Moldova a condamnat invadarea Ucrainei și le-a interzis cetățenilor să lipească simboluri pro-Rusia pe mașini.

Totodată, Moldova nu a reușit să se alăture pe deplin Uniunii Europene în ceea ce privește aplicarea de sancțiuni Moscovei, pentru a nu risca o posibilă suspendare a exporturilor de gaz din Rusia.

Republica Moldova depinde aproape în totalitate de energia rușilor.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media