Sergiu Litvinenco: „În 2023, curățarea sistemului judiciar va fi realizată la turații mai mari”

25 ianuarie 2023, 17:22 Justiție 54
Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției.  Sursa: Replica Media

Anul 2023 va fi unul dedicat reformării Curții Supreme de Justiție, a evaluării extraordinare, întâi de toate, a magistraților instanței supreme și candidaților pentru posturile de judecători ai CSJ, ulterior urmând să fie evaluați și ceilalți judecători și procurori. Reforma prin care se dorește curățarea sistemului judiciar de persoane lipsite de integritate va fi realizată în acest an la „turații mai mari”, a spus ministru Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul consultărilor publice a Planului de acțiuni al Guvernului în domeniul justiției și anticorupție.

Potrivit ministrului, în perioada următoare va fi finalizată evaluarea extraordinară a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, dar și demarată reforma Curții Supreme de Justiție, inclusiv evaluarea judecătorilor în funcție și a candidaților de a deveni judecători. Până la sfârșitul anului vor avea componențe noi atât autoritatea de autoadministrare judecătorească, cât și cea a procurorilor. Va avea o componență nouă și instanța supremă de justiție.

„Când vezi acrobațiile sistemului judecătoresc îți dai seama că evaluarea externă este unica soluție pentru a asana acest sistem. În societatea noastră există o cerere sporită faţă de actul justiţiei. Oamenii cer să se facă dreptate şi sistemul judecătoresc trebuie să se conformeze acestei cereri. Justiţia este o putere în stat, dar nu un stat în stat”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Alte priorități ale Guvernului din domeniul justiției vizează îmbunătățirea legislației privind selecția și cariera judecătorilor și procurorilor, la fel și răspunderea lor disciplinară; delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție, cu accent pe investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt. Totodată, urmează să fie perfecționat cadrul legal privind avertizorii de integritate în corespundere cu legislația Uniunii Europene.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media