Ana Revenco, întrevedere cu secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne din România, Raed Arafat. Aderarea R. Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al UE, printre subiectele abordare

31 ianuarie 2023, 09:36 Politică 216
Ana Revenco, întrevedere cu secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne din România, Raed Arafat.  Sursa: mai.gov.md

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, și șeful Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI (IGSU), Alexandru Oprea, au avut astăzi o discuție bilaterală cu Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne din România, Raed Arafat. Unul din subiectele discutate a fost aderarea Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

Urmare a depunerii cererii oficiale de aderare la Mecanism în septembrie 2022, Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova se pregătește să găzduiască, în aprilie 2023, o echipă de evaluare din partea UE care va veni cu o misiune de „Peer Review”.

Oficialul român a confirmat disponibilitatea Ministerului Afacerilor Interne din România să sprijine eforturile de aderare depuse de Republica Moldova.

„La fel, discuția avută a fost un bun prilej de a consolida încrederea reciprocă și a identifica soluții la provocările comune cu care se confruntă ambele instituții, precum și schimbul de bune practici, astfel, cum obiectivul țării noastre este de a deveni un furnizor de securitate regională și internațională prin consolidarea poziției RM și prin delegarea angajaților subdiviziunilor MAI în misiuni umanitare, de asistență și de lichidare a dezastrelor naturale”, potrivit unui comunicat al MAI.

Totodată, au fost abordate și perspectivele cooperării ulterioare atât pe aspecte de rutină, cum ar fi gestionarea situației generate de afluxul de persoane refugiate/strămutate pe teritoriul Republicii Moldova în urma conflictului din Ucraina, precum și cele de viitor, cum ar fi depunerea proiectelor comune pentru implementare din fondurile UE.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media