UPDATE 21:54. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a lansat o declarație cu privire la vizitele la centralele nucleare din Ucraina.
Ucraina a cerut agenției să viziteze toate cele trei centrale nucleare de pe teritoriul neocupat de Rusia - Sud Ucraina, Hmelnițki și Rivne, precum și zona de urgență Cernobîl - pe 24 noiembrie, după un puternic atac rusesc cu rachete asupra rețelei energetice ucrainene, din cauza la care toate cele patru obiecte au pierdut temporar alimentarea externă cu energie și au fost nevoite să-și asigure nevoile cu ajutorul generatoarelor. Directorul general al AIEA a subliniat apoi că aceasta a fost o încălcare gravă a standardelor de siguranță nucleară - centralele nucleare trebuie să fie conectate neîntrerupt la o sursă externă de energie electrică.
Închiderea centralelor nucleare a exacerbat, de asemenea, criza energetică din Ucraina, unde energia nucleară reprezintă o pondere neobișnuit de mare din generarea de energie electrică, reprezentând mai mult de jumătate în 2021.
AIEA și-a început inspecțiile de la Cernobîl și centrala nucleară din Ucraina de Sud din regiunea Nikolaev, unde experții agenției au vizitat săptămâna trecută. Săptămâna aceasta au vizitat CNE Hmelnițki (orașul Netișin) și CNE Rivne (orașul Varaș). În viitor, este planificată organizarea unui sejur permanent al specialiștilor AIEA în toate cele patru locații.
„La ambele stații, personalul a fost profesionist și s-a angajat pe deplin în sarcina lor importantă”, se arată în comunicat. Centralele nucleare din vestul Ucrainei nu au fost afectate fizic de bombardamentele rusești, dar ceea ce se întâmplă continuă să aibă un impact psihologic serios asupra oamenilor care lucrează acolo. Inginerii nucleari ucraineni au cerut ajutor AIEA atât cu echipamente, cât și sprijin psihologic în condiții stresante.
Declarația se referă și la situația de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși. Specialiștii AIEA au fost acolo în mod rotativ de la începutul lunii septembrie - a sosit recent al patrulea schimb. Este raportat că centrala nucleară continuă să primească sursă externă de energie, nu au existat modificări în starea celor șase reactoare ale sale. Unitățile 5 și 6 sunt închise, dar sunt fierbinți și produc abur pentru centrala în sine, precum și apă caldă pentru zonele înconjurătoare.
UPDATE 20:51. Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatolii Antonov, a declarat la postul de televiziune Rossia-24 că, din cauza restricțiilor privind vizele din Statele Unite, alți 30 de angajați ai ambasadei Rusiei vor trebui să plece în țara lor în ianuarie.
„Americanii își continuă politica de reducere a prezenței diplomatice a Rusiei în Statele Unite. La 1 ianuarie, ne părăsesc alte 30 de persoane care sunt forțate să părăsească Statele Unite din cauza restricțiilor de viză impuse de Departamentul de Stat", a declarat Antonov, citat de TASS.
Statele Unite și Rusia și-au redus rapid ambasadele, cândva uriașe, una față de cealaltă, în ultimii ani, expulzând diplomați sau forțându-i să plece fără a-și reînnoi vizele, din cauza relațiilor tensionate.
La începutul anului, ambasadorul Antonov a scris că în ambasadă au rămas 184 de angajați cu și fără statut diplomatic.
UPDATE 19:46. Comitetul Radei Supreme a aprobat vineri un proiect de lege de interzicere a Bisericii Ortodoxe Ruse și a organizațiilor conexe din Ucraina și a recomandat Radei să îl adopte în primă lectură.
Evgenia Kravcuk, șefa adjunctă a Comitetului, a informat despre acest lucru și a reamintit că proiectul de lege „Cu privire la asigurarea consolidării securității naționale în sfera libertății de conștiință și a activităților organizațiilor religioase”, introdus la sfârșitul lunii noiembrie, prevede o interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ruse și a oricăror organizații și instituții religioase care fac parte din aceasta direct sau prin alte structuri și recunosc subordonarea canonică și organizatorică a ROC.
Proiectul de lege a fost înaintat nu de fracțiunea prezidențială Slujitorul Poporului, ci de deputatul Nikolai Kniajițky de la fracțiunea Solidaritatea Europeană a fostului președinte Petro Poroșenko.
UPDATE 19:10. Statele Unite au confirmat un alt pachet de asistență militară pentru Ucraina pentru 275 de milioane de dolari.
Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina pe care sursele administrației Biden l-au anunțat încă de ieri a fost acum confirmat oficial de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.
Costul total al asistenței este de 275 de milioane de dolari. Potrivit acestuia, echipamentul furnizat va consolida apărarea aeriană ucraineană, inclusiv capacitatea acesteia de a lupta împotriva dronelor.
UPDATE 18:42. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat că Rusia își extinde și își modernizează arsenalul nuclear în timp ce președintele Vladimir Putin se angajează într-o „răspunsuri nucleare profund iresponsabile”.
„În timp ce Kremlinul își continuă războiul de alegere crud și neprovocat împotriva Ucrainei, întreaga lume l-a văzut pe Putin angajându-se într-un zgomot de sabie nucleare profund iresponsabil”, a declarat Austin la o ceremonie la baza Offutt Air Force din Nebraska.
UPDATE 18:33. Miniștrii de Interne și Justiție din țările UE au adoptat vineri o rezoluție în cadrul unui consiliu de la Bruxelles „cu privire la lupta împotriva impunității” pentru crimele comise în timpul războiului dezlănțuit de Rusia în Ucraina.
Consiliul Uniunii Europene la nivelul miniștrilor afacerilor interne și justiției, în special, a cerut țărilor UE să extindă cooperarea cu Curtea Penală Internațională, să creeze unități speciale care să investigheze crimele împotriva dreptului internațional din Ucraina și, de asemenea, să informați mai pe scară largă refugiații ucraineni din Europa că mărturiile martorilor despre aceste crime pot fi date în țările în care se află acum.
În plus, Consiliul UE a cerut țărilor membre ale uniunii să ajute Procuratura ucraineană în investigarea crimelor rușilor, trimițând echipe de anchetatori ai acestora în Ucraina, în mod rotativ.
Consiliul UE a cerut Comisiei Europene să mărească cheltuielile pentru asistența acordată țărilor membre ale uniunii în investigarea crimelor comise în timpul războiului din Ucraina.
UPDATE 17:55. Vladimir Putin a spus că Rusia ar putea reduce producția de petrol și va refuza să vândă petrol oricărei țări care impune plafonul de preț al G7 asupra petrolului său.
Comentariile sale au venit după ce Grupul celor Șapte Națiuni, UE și Australia au anunțat săptămâna trecută un plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc.
„Am spus deja că pur și simplu nu vom vinde acelor țări care iau astfel de decizii. Ne vom gândi, poate chiar la posibila, dacă va fi nevoie... reducerea producției”, a declarat Putin.
El a descris mișcarea plafonului de preț din vest ca fiind „proastă” și că prețurile la energie vor „exploda vertiginos” pentru cei care au impus limitele. Tot el a menționat că Rusia a avut un acord cu OPEC+ cu privire la producție, așa că un pas atât de drastic este încă doar o posibilitate.
„Ne gândim la asta, nu există încă soluții. Și pași concreți vor fi conturați în decretul președintelui Rusiei, care va fi dat publicității în următoarele zile”, a notat liderul de la Kremlin.
UPDATE 17:10. Ministerul Educației al Ucrainei a elaborat un curs - cum să-i înveți pe copii în război.
Cursul, potrivit Ukrayinska Pravda, se numește „Împreună cu studiile: educație eficientă și sigură în timpul războiului”. Constă din 10 lecții pentru profesori.
Printre subiecte: evacuarea copiilor în timpul unui raid aerian; lucrul cu ei într-un adăpost anti-bombă în timpul bombardamentelor; suport psihologic; combinație de cursuri de formare offline și online; siguranța minelor; sprijin pentru sănătate în timp de război.
Cursurile, spun cei la Ministerul Educației din Ucraina, vor fi la fel de utile profesorilor, directorilor de școli și părinților. În plus, profesorii pentru promovarea acestuia vor primi puncte, care în timp de pace sunt acordate în cursuri de perfecţionare.
UPDATE 16:28. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține că războiul din Ucraina decurge „ca de obicei” și fără probleme, scrie Unian.
În discursul său la o conferință de presă după summitul țărilor UEE, el a spus că „procesul de reglementare cu Ucraina” nu va fi ușor și va dura timp, dar „toți participanții la acest proces vor trebui să fie de acord cu realitățile care prind contur pe pământ”.
În plus, liderul rus a acuzat din nou autoritățile ucrainene că nu intenționează să respecte acordurile de la Minsk.
De data aceasta, el a dat vina și asupra Germaniei, comentând declarația fostului cancelar Angela Merkel că acordurile „au dat Ucrainei timp să devină mai puternică”.
UPDATE 15:39. Vladimir Putin a vorbit la o conferință de presă la Bișkek, Kârgâzstan, unde a spus că sunt posibile schimburi suplimentare de prizonieri între SUA și Rusia, scrie The Guardian.
De asemenea, el a promis că va șterge de pe fața pământului orice țară care ar îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare și a spus că nu este nevoie să cheme trupe suplimentare pentru a lupta în Ucraina.
UPDATE 15:00. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că va purta negocieri cu liderul rus Vladimir Putin despre „coridorul cerealelor” pe 11 decembrie, potrivit agenției de știri de stat turce Anadolu. Erdogan intenționează să discute și cu președintele Vladimir Zelenskiy, dar nu a precizat data conversației.
Potrivit acestuia, Turcia sprijină ferm integritatea teritorială a Ucrainei, deși „se opune instigării la contradicții în regiune prin „politica de neconceput” împotriva Rusiei”.
„Coridorul cerealelor” este acordul susținut de ONU încheiat în iulie pentru a debloca exporturile de cereale ucrainene pe fondul invaziei pe scară largă a țării de către Rusia.
Turcia a negociat cu Kremlinul pentru reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene, de când Rusia a ieșit din acord pe 29 octombrie. În câteva zile, Rusia și-a inversat brusc poziția și și-a reluat participarea la acordul de export de cereale.
UPDATE 14:22. Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe politicianul de opoziție Ilia Iașin la opt ani și jumătate de închisoare pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă, scrie The Guardian.
Yashin, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit vinovat pentru răspândirea de „informații false” pe un videoclip de pe YouTube lansat în aprilie, în care discuta despre dovezile descoperite de jurnaliștii occidentali cu privire la crimele de război ale Rusiei în Bucha, lângă Kiev.
În videoclip, criticul de la Kremlin și fost deputat municipal a pus la îndoială versiunea oficială de la Moscova conform căreia astfel de rapoarte au fost fabricate ca o „provocare” împotriva Rusiei.
Condamnându-l, judecătorul, Oksana Goryunova, de la tribunalul districtual Meshchansky a declarat că Yashin a comis o crimă prin diseminarea „informații false cu bună știință despre forțele armate ale Rusiei”.
UPDATE 13:00. Armata rusă a intensificat represiunea împotriva lucrătorilor Centralei Nucleare din Zaporojie. Cu o zi înainte, ocupanții au bătut doi angajați ai stației. Acest lucru este raportat de „Energoatom”.
Așadar, rușii au pătruns în incinta Departamentului de Programe Sociale alCentralei pe 8 decembrie. În prezența altor angajați, l-au bătut sever pe șeful departamentului Oleksiy Trubenkov și pe adjunctul său Yuriy Androsov. După bătaie, bărbații au fost duși într-o direcție necunoscută.
De asemenea, ocupanții l-au reținut și „aruncat în subsol” pe șeful de tură al Centralei, Konstantin Beiner, care este o persoană autorizată și este direct responsabilă de securitatea nucleară și de radiații.
Potrivit Energoatom, în acest fel rușii încearcă să câștige loialitate de la angajați și să crească numărul de transferuri către organizația ilegală administrată de Rosatom.
UPDATE 12:36. Ucraina este o „urgență pentru drepturile omului”, a declarat vineri șeful Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Turk.
„Sunt 17,7 milioane de oameni care au nevoie de asistență umanitară; sunt 9,3 milioane care necesită asistență alimentară și pentru mijloacele de trai”, a spus Turk la o conferință de presă la Geneva, Elveția. „Aveți aproximativ 7,4 milioane de refugiați, aveți 6,5 milioane de persoane strămutate în interior”.
Turk a spus că țara „suferă” nu numai de atacurile continue cu rachete, ci și de infrastructura civilă distrusă.
„Sectorul energetic este puternic afectat, sistemul de încălzire, rețeaua electrică, sunt oameni care trăiesc la temperaturi sub zero fără încălzire, și fără electricitate”, a spus el.
„Există aceste întreruperi de curent, așa că vă puteți imagina că sunt milioane de oameni care suferă în fiecare zi”.
Luni, Rusia a lansat un nou atac cu rachete spre Ucraina, întrerupând alimentarea cu apă și electricitate în unele zone și ucigând cel puțin o persoană în orașul ucrainean Krivoi Rog și cel puțin două persoane în Zaporojie, potrivit autorităților locale.
UPDATE 12:25. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că dorinţa Occidentului de a-şi menţine dominaţia pe scena mondială creşte riscurile de conflict, relatează Reuters și News.ro.
„Potenţialul de conflict în lume este în creştere, iar aceasta este o consecinţă directă a încercărilor elitelor occidentale de a-şi păstra dominaţia politică, financiară, militară şi ideologică prin orice mijloace”, a afirmat Vladirmir Putin.
„Ei sporesc în mod deliberat haosul şi agravează situaţia internaţională”, a acuzat Putin.
De asemenea, el a acuzat statele occidentale că „exploatează” Ucraina şi îi folosesc poporul drept „carne de tun” într-un conflict împotriva Rusiei.
Liderul rus a făcut aceste afirmaţii într-un mesaj video transmis la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul Organizaţiei de Cooperare din Shanghai, grup ce reuneşte China, Rusia şi câteva foste ţări sovietice.
UPDATE 11:53. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 9 decembrie, Rusia a pierdut aproximativ 93,390 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 310 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:
- tancuri - 2937;
- vehicule blindate de luptă - 5912;
- sisteme de artilerie - 1926;
- lansatoare de grenade propulsate de rachete - 395;
- echipamente de apărare aeriană - 211;
- aeronave - 281;
- elicoptere - 264;
- echipamente auto și autocisterne - 2.044 (+5);
- nave, bărci - 16;
- drone de nivel operațional și tactic - 4531;
- echipamente speciale - 164;
- rachete de croazieră - 592.
UPDATE 11:05. SUA intenționează să introducă sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei legate de utilizarea dronelor de atac iraniene în Ucraina și de încălcări ale drepturilor omului, a raportat Wall Street Journal, citând persoane familiare cu subiectul.
Decizia este de așteptat să fie anunțată la 9 decembrie. Sancțiunile vor îngheța toate bunurile aflate sub jurisdicția SUA și vor interzice călătoriile și relațiile cu SUA, ceea ce poate complica călătoriile internaționale și finanțarea oficialilor vizați, potrivit surselor.
Țintele vor include autoritățile responsabile pentru taberele de filtrare ale Rusiei pe care le-a înființat în Ucraina în timpul invaziei pe scară largă, unde organizațiile pentru drepturile omului au documentat crime de război, cum ar fi torturi aduse civililor, a scris WSJ.
În cel mai recent raport despre starea lucrurilor de pe fronturile Ucrainei, serviciile de informații britanice avertizează asupra unui posibil nou val de atacuri rusești cu drone iranieie, la o zi după ce forțele armate ale Ucrainei au raportat că, pentru prima dată în ultimele trei săptămâni, rușii au reluat atacurile cu drone kamikaze Shahed-136, furnizate Rusiei de Iran.
În perioada 6-7 decembrie, oficialii ucraineni au raportat că regiunile Zaporojie și Dnipro au fost atacate cu drone. Potrivit Statului Major al Ucrainei, 17 aparate de zbor fără pilot au fost doborâte, inclusiv 14 „Shahed-136”.
Ultima dată când au fost raportate atacuri cu drone pe teritoriul ucrainean a fost pe 17 noiembrie.
Informațiile despre reluarea activității dronelor nu au fost încă verificate, dar dacă este adevărat, atunci concluzia poate fi urmptoarea: Rusia și-a epuizat stocurile anterioare de drone Shahed-131 și Shahed-136 și a primit acum noi unități din Iran și ne putem aștepta la un nou val de atacuri rusești cu drone iraniene.
UPDATE 09:50. Armata rusă a bombardat regiunea Herson de 68 de ori în ultimele 24 de ore, a scris dimineața șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Pavlo Kirilenko, pe canalul său de Telegram.
Potrivit acestuia, rușii au bombardat regiunea din mortiere, tancuri, artilerie și sisteme de lansare multiplă de rachete. În orașul Herson au fost lovite case private și blocuri de locuințe, iar în urma atacurilor au fost rănite 8 persoane.
Șeful administrației regionale Herson, Iaroslav Ianușevici, a adăugat că una dintre lovituri a lovit spitalul - clădirea secției pentru copii și morgă. Nimeni nu a fost însă rănit, relatează Ukrainskaia Pravda.
UPDATE 09:25. SUA vor impune vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei și Chinei, relatează Wall Street Journal, citând oficiali familiarizați cu subiectul, scrie The Guardian.
Măsurile vor viza desfășurarea de către Rusia a dronelor iraniene în Ucraina, precum și presupusele încălcări ale drepturilor omului de către Rusia.
UPDATE 09:08. Cinci civili au fost uciși ieri în atacurile rusești asupra regiunii Donețk, a declarat Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk, în actualizarea sa de dimineață cu privire la victime.
Trei au fost uciși în orașul asediat Bahmut, unul în Torețk și altul în Netailovo. Alți doi au fost răniți, a spus Kirilenko.
UPDATE 08:47. SUA urmează să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei și Chinei vineri, relatează Wall Street Journal, citând oficiali familiarizați cu situația.
Măsurile vor viza desfășurarea de către Rusia a dronelor iraniene în Ucraina, precum și presupusele încălcări ale drepturilor omului de către Rusia., scrie The Guardian.
UPDATE 08:22. Forțele ruse au instalat mai multe lansatoare de rachete la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, au declarat joi oficialii ucraineni, stârnind temeri că cea mai mare centrală atomică din Europa ar putea fi folosită ca bază pentru a trage asupra teritoriului ucrainean și sporind pericolele radiațiilor.
Compania nucleară ucraineană Energoatom a menționat într-o declarație că forțele ruse care ocupă centrala au plasat mai multe lansatoare de rachete Grad în apropierea unuia dintre cele șase reactoare nucleare ale sale. Acesta a spus că sistemele ofensive sunt amplasate în noile „structuri de protecție” construite de ruși în secret, „încălcând toate condițiile pentru securitatea nucleară și a radiațiilor”.
Deși riscul unei topiri nucleare este mult redus, deoarece toate cele șase reactoare au fost închise, experții au spus că o eliberare periculoasă de radiații este încă posibilă, relatează Associated Press.
UPDATE 07:58. SUA trimit 275 de milioane de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei, inclusiv cantități mari de muniție și sisteme de înaltă tehnologie care pot fi folosite pentru a detecta și contracara dronele în războiul în curs cu Rusia, au declarat oficiali americani care au vorbit în condiții de anonimat pentru Associated Press.
Oficialii au spus că cel mai recent pachet de ajutor include 80.000 de cartușe de muniție pentru obuziere și o cantitate nedezvăluită de muniție pentru Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, cunoscut sub numele de HIMARS. Include, de asemenea, sisteme de combatere a dronelor și apărării antiaeriene, împreună cu mai multe HUMVEES.
UPDATE 07:32. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său regulat privind starea de lucruri de pe front raportează bătălii poziționale active în regiunile Donețk și Luhansk, în timpul cărora niciuna dintre părți nu poate obține încă un succes convingător.
Potrivit experților, pe 8 decembrie, armata rusă a trimis întăriri în pozițiile sale de lângă orașul Svatovo din regiunea Luhansk, pe care Forțele Armate încearcă să preia controlul și a încercat să desfășoare o contraofensivă acolo. Cu toate acestea, cu referire la armata ucraineană, ISW notează că contraofensiva a fost respinsă.
În legătură cu situația din acest domeniu, Institutul pentru Studiul Războiului reamintește previziunile sale conform cărora armata rusă intenționează să își intensifice activitatea în apropiere de Svatovo pentru a preveni ofensiva așteptată a armatei ucrainene.
În cursul zilei de joi, armata rusă a crescut și ritmul contraatacurilor în apropierea orașului Kremennaya, pe care l-au ocupat, care este mai aproape de Lisiceansk și Severodonețk. Forțele Armate ale Ucrainei încearcă să se deplaseze spre Kremennaya, iar armata rusă le contracarează.
Armata ucraineană spune că aici au fost respinse mai multe atacuri, iar Ministerul rus al Apărării raportează acțiunile sale ofensive în direcția Lymanului. ISW îl citează pe unul dintre bloggerii militari ruși, conform căruia armata rusă face puține progrese în apropiere de Kreminna, dar nu poate trece adânc în pozițiile ucrainene.
Locul celor mai aprige lupte rămâne Bakhmut în regiunea Donețk, unde armata rusă atacă activ. Cu toate acestea, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că armata ucraineană a reușit să respingă ofensiva armatei ruse în aproximativ șapte așezări. Totodată, surse rusești susțin că Forțele Armate ale Ucrainei, la rândul lor, au contraatacat aproximativ cinci așezări de lângă Bakhmut, dar aceste încercări au fost respinse.
UPDATE 07:15. Franța a trimis 100 de generatoare pentru a ajuta Ucraina să treacă peste iarnă, potrivit ministrului adjunct al Energiei Farid Safarov și Benjamin Roehrig, șef adjunct al misiunii la ambasada Franței în Ucraina.
„Inginerii energetici ucraineni dețin al doilea front în acest război cu Rusia – frontul energetic”, a spus Safarov.
„Provocările cu care se confruntă sunt fără precedent. Mulțumim Franței pentru sprijinul acordat și, în special, acestor generatoare, care ne vor ajuta să trecem peste această iarnă extrem de grea”, a adăugat el
UPDATE 07:00. Camera Reprezentanților S.U.A. a adoptat Legea privind autorizarea apărării naționale (NDDA) din 2023 cu un vot de 350-80.
Legislația ar autoriza o finanțare record de 858 de miliarde de dolari pentru apărarea națională, care include o asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina de 800 de milioane de dolari - o creștere cu 500 de milioane de dolari față de solicitarea președintelui american Joe Biden de la începutul acestui an.
Proiectul de lege include, de asemenea, 2,7 miliarde de dolari pentru a spori capacitatea de producție de muniție, renunțând temporar la unele restricții privind contractele pentru muniții pentru sprijinirea Ucrainei, a raportat Reuters. Se așteaptă ca NDAA să treacă de Senat în decembrie și să fie trimisă la Casa Albă pentru ca Biden să o semneze în lege.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie și 8 decembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
