SUA au impus sancțiuni împotriva a 10 entități navale rusești pentru operațiunile împotriva porturilor ucrainene

23 decembrie 2022, 12:54 SUA 129
Anthony Blinken.  Sursa: Saul Loeb/Pool Photo via AP

Statele Unite ale Americii au impus joi sancțiuni împotriva a 10 entități navale rusești pentru operațiunile împotriva porturilor ucrainene, în contextul în care Washingtonul sporește presiunea asupra Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Măsura vine după ce preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden la Washington şi a ţinut miercuri un discurs în faţa Congresului SUA, în timpul căruia el a mulţumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat Ucrainei în conflict şi a pledat pentru mai multe arme, relatează Reuters și Agerpres.

„În urma operaţiunilor navale ruseşti împotriva porturilor ucrainene, inclusiv cele care furnizează lumii hrană atât de necesară şi cereale, Statele Unite impun azi sancţiuni asupra entităţilor navale ruseşti”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

Din octombrie, Moscova vizează infrastructura energetică a Ucrainei cu lovituri cu rachete şi drone, aminteşte Reuters.

Ucraina a declarat că portul său de la Marea Neagră Odesa nu a funcţionat pentru o zi mai înainte în această lună şi porturile Ceornomorsk şi Pivdenne au operat doar parţial după un atac rusesc asupra sistemului energetic al regiunii.

Toate cele trei porturi exportă cereale în cadrul unui acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia în iulie, cu Rusia şi Ucraina pentru reluarea transporturilor Ucrainei la Marea Neagră - blocate de la invazia Moscovei la 24 februarie - şi facilitarea exporturilor de hrană şi îngrăşăminte ale Rusiei.

Departamentul de Stat a declarat că a desemnat şase dintre entităţile vizate în măsura de joi ce operează sau au operat atât în sectorul de apărare şi material aferent, cât şi în cel maritim al economiei ruse. Patru entităţi suplimentare au fost vizate care operează în sectorul maritim al economiei Rusiei.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media