Cetățenii R. Moldova vor trebui să obțină o autorizație de călătorie electronică înainte de o călătorie în spațiul Schengen. Precizările MAEIE

28 decembrie 2022, 12:23 Societate 221
Schengen.  Sursa: Rri.ro

Cetățenii care beneficiază de regimul fără vize cu Uniunea Europeană, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, vor urma să obțină înainte de o călătorie în spațiul Schengen o autorizație de călătorie electronică. Actualmente Uniunea Europeană planifică începerea funcționării Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) din noiembrie 2023, iar autorizația va costa 7 euro.

Potrivit Ministerului de Externe și Integrării Europene a R. Moldova, autorizația de călătorie va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 și 70 de ani și va costa 7 euro.

Autorizația de călătorie va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea autorizației de călătorie.

Actualmente UE planifică începerea funcționării ETIAS din noiembrie 2023. MAEIE menționează, că anterior data respectivă a fost amânată, spre exemplu, data lansării a fost stabilită și pentru mai 2023.

Totodată, pentru o perioadă de 6 luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională.

La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române, despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de 6 luni din momentul începerii funcționării ETIAS.

La începerea funcționării ETIAS, Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene vor organiza campania de informare cu privire la aplicarea sistemului.

În cazul Republicii Moldova, campania de informare se va desfășura inclusiv în limba română.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media