Președinta Comisiei Europene: Pachetul financiar de 150 milioane de euro propus de CE va contribui la stabilizarea economiei Republicii Moldova

6 ianuarie 2022, 13:35 Economie 121
Ursula von der Leyen.  Sursa: Reuters

Pachetul financiar de 150 milioane de euro, propus de Comisia Europeană pentru Chişinău, va contribui la stabilizarea economiei Republicii Moldova şi o va pune pe calea redresării, a transmis miercuri preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter, potrivit Digi24.

„Comisia Europeană este alături de poporul moldovean în aceste vremuri dificile. Acest pachet financiar va contribui la stabilizarea economiei ţării, o va pune pe calea redresării şi va acompania reformele necesare", menţionează Ursula von der Leyen în mesaj.


Comisia Europeană a aprobat astăzi, 4 ianuarie alocarea unui suport bugetar pentru Republica Moldova în valoare de 150 de milioane de Euro, dintre care 30 de milioane sunt granturi, anunță un comunicat al executivului european. Banii vor fi alocați condiționat și fac parte din programul de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie a declarat că suportul a fost aprobat după ce Republica Moldova a reușit să semneze un nou program cu FMI și că banii vor fi oferiți pentru dezvoltarea economică a țării.

„Comisia Europeană continuă să susțină poporul Republicii Moldova în aceste vremuri. Alături de noul program al FMI, această asistență macro-financiară va oferi atât granturi, cât și un împrumut la rate extrem de favorabile pentru a susține dezvoltarea economiei moldovenești în viitorii 2 ani. Ca de obicei, acest suport financiar va fi condiționat de îndeplinirea exactă a unor înțelegeri aprobate anterior care vizează cele mai importante probleme cu care se confruntă dezvoltarea economică a Moldovei”, a declarat Gentiloni.

Noul suport bugetar este bazat pe alte 2 ajutoare oferite din 2017 Moldovei, în valoare de 160 de milioane de Euro, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Noul plan de ajutor al Republicii Moldova urmează a fi aprobat de Parlamentul și Consiliul European, după care banii vor putea fi disbursați. Programul prevede acoperirea parțială a finanțării externe de care are nevoie Republica Moldova în următorii 2 ani. Suportul urmează să reducă vulnerabilitatea plăților externe ale țării, se mai arată în comunicat.

De asemenea, fiecare tranșă va fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul acordului cu FMI și care vor fi prevăzute în viitorul memorandum care va fi semnat între Comisia Europeană și Republica Moldova.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media