Platforma DA cere demisia Curții de Conturi și auditul Moldovagaz din 1999 încoace

10 februarie 2022, 11:14 Politică 176
Platforma DA.  Sursa: captură video

Platforma DA crede că recentele modificări legislative care permit Curții de Conturi să facă auditul monopolistului Moldovaz sunt superficiale, iresponsabile și cer o abordare mai generală al acestui subiect. Potrivit reprezentanților formațiunii, auditul actual se face doar pentru ultimii 5 ani, iar în mod normal ar trebui să fie verificată activitatea companiei de la fondarea sa în 1999 și numai de o altă componență a Curții de Conturi.

Reprezentanții Platformei spun că modificările legislative s-au făcut cu scăpări și este unul care lasă loc de interpretări. Lucru de care s-ar folosi actualii membri ai Curții de Conturi.

„Actul legislativ respectiv, în pofida poziției Guvernului, nu prevede perioada în care urmează să fie efectuat auditul. Amendamentul Executivului a fost respins de către comisia parlamentară sesizată în fond, fără nicio argumentare. Iar Curtea de Conturi, deși cunoștea faptul că instituția niciodată nu a auditat S. A. MoldovaGaz, în avizul său a omis acest subiect. Drept rezultat, din informația pe care o deținem, Curtea de Conturi la moment a cerut de la S. A. MoldovaGaz documentele doar pentru ultimii cinci ani”, se arată în comunicatul formațiunii.

Platforma da susține un audit din 1999 și crede că actuala componență a Curții de Conturi nu poate realiza o verificare obiectivă. Asta pentru că mai mulți membri ai acestuia au fost persoane în funcții de răspundere în perioada când întreprinderea participa în scheme și tranzacții suspecte.,

„Așadar, auditul actual al S. A. Moldova-Gaz pentru perioada redusă nu este altceva decât mimarea procesului analizei ample și profunde în privința activității acestei întreprinderii, afiliate Gazpromului, începând cu data înființării sale.

În contextul poziției absolut pasive a Curții de Conturi în procesul dezbaterii proiectului de lege nominalizat, atragem atenția asupra faptului că președintele actual al Curții de Conturi, Marian Lupu, în 1999, era director al Departamentului de Relații Economice Externe în cadrul Ministerului Economiei, care a ajutat Gazpromul juridic și tehnic să preia controlul asupra sistemului național de furnizare a gazelor naturale, iar în perioada capturării statului a fost președinte al fracțiunii parlamentare de buzunar a lui Plahotniuc, care a acceptat ca S. A. Moldova-Gaz să nu fie supusă controlului Curții de Conturi. Iar soția vicepreședintelui actual al Curții de Conturi, Viorel Chetraru, în prezent activează în departamentul de contabilitate a S. A. Moldova-Gaz”, se mai arată în comunicat.

Pentru a nu lăsa loc de interpretări și abordări superficiale, după cum le numesc, Platforma DA propune „modificarea urgentă a Legii privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale prin introducerea expresă a perioadei auditate 1999-2022” și „Demisia sau demiterea prin Hotărârea Parlamentului a conduceri Curții de Conturi”.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media