CTESP Orhei, în ședință, după ce Poliția a anunțat că urmează sancțiuni contravenționale: Au modificat parțial decizia cu privire la procesul de desfășurare a învățământului

25 ianuarie 2022, 18:48 Sănătate 114
Consiliul Raional Orhei.  Sursa: or.md

Reprezentanții Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) a raionului Orhei s-a întrunit astăzi, 25 ianuarie, într-o nouă ședință în care au venit cu o serie de modificări în legătura cu desfășurarea procesului de învățământ, după ce Inspectoratul General al Poliției (IGP) a îndemnat administrația raionului și a Primăriei municipiului Orhei să aducă în concordanță Hotărârea teritorială cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

Astfel, CTESP a decis ca Instituțiile de învățământ în care 30 % din clase se află în regim de autoizolare cauzat de COVID-19 vor trece la procesul educațional cu desfășurare în regim on-line, iar instituțiile publice de învățământ în care nu se atestă procentajul respectiv de clase aflate în autoizolare își vor desfășura în continuare activitatea cu prezență fizică.

Totodată, Comisia menționează că în continuare se permit următoarele tipuri de activități: organizarea de evenimente private nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive cu înregistrarea nominală a participanților, testarea fiecărui participant înregistrat cu teste rapide antigen, testarea se face de personalul medical respectând toate normele anti-COVID în vigoare.

„Președintele Raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu a menționat că ori de câte ori va fi necesar – Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei se va întruni în regim de urgență pentru a veni cu noi propuneri de măsuri menite să oprească răspândirea virusului, iar în cazul în care riscurile de infectare vor diminua, Comisia își rezervă dreptul de a revizui restricțiile impuse cu propunerea de a renunța treptat la acestea”, anunță autoritățile de la Orhei.

Amintim că autoritățile raionului Orhei riscau să fie sancționate contravențional pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice pentru nesupunere față de deciziile autorităților centrale. Inspectoratul General al Poliției a îndemnat repetat administrația raionului și a Primăriei municipiului Orhei să aducă în concordanță Hotărârea teritorială cu decizia Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP) și anunță că a înaintat în acest sens un șir de prescripții, iar materialele acumulate pe numele persoanelor cu funcție de răspundere din Orhei vor fi remise Centrului Național Anticorupție.

Inițial, autoritățile raionului Orhei au refuzat să se supună deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Într-o conferință de presă organizată luni, 24 ianuarie, președintele Consiliului Raional Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că decizia aprobată la sfârșitul săptămânii trecute de către Comisia Teritorială de sănătate publică (CTESP) conține, de fapt „îmbunătățiri” ale prevederilor comisiei naționale, și că nu ar exista contradicții cu decizia Comisiei Naționale, insistând că „doar o instituție abilitată” o poate declara nulă.

Printr-o decizie luată vineri, 21 ianuarie, comisia de la Orhei dominată de reprezentanții Partidului Șor, condusă de președintele raionului, Dinu Țurcanu „au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei prin care, spre deosebire de Comisia de la nivel național au permis desfășurarea a mai multor activități, inclusiv a instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor, conform p.6 al Deciziei nr.13.1 din 17 aprilie 2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Orhei (în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID – 19, clasele respective, la atestarea Centrului de Sănătate Publică Orhei, vor fi închise pe o perioadă de carantină de 14 zile cu trecere la învățare online).

Decizia a fost criticată dur de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Aceasta a declarat că Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP, care nu are nicio autoritate în fața măsurilor impuse la nivel național și a anunțat că va solicita instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii.

Ministra Sănătății a menționat că la începutul săptămânii trecute raionul era în Cod Portocaliu care deja prevede anumite restricții.

La scurt timp, Executivul a anunțat că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

Amintim că începând de luni, 24 ianuarie, toate instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior din țară vor activa doar în regim online. Decizia a fost aprobată pe 20 ianuarie, de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, în contextul evoluției situației epidemiologice nefavorabile și alarmante cauzate de noua tulpină a COVID-19 Omicron.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media