Decizia instanței de la Moscova poate fi contestată într-un termen de o lună de la emiterea acesteia, însă are statut de imediat executorie.
Motivul adresării Procuraturii Generale a Rusiei în instanță a fost anunțul Meta de a nu cenzura „temporar” informațiile care conțin apeluri la violență împotriva cetățenilor ruși, transmite agenția de știri controlată de guvernul rus TASS.
Comitetul de Anchetă din Rusia a deschis un dosar penal pentru instigare la violență și omor împotriva rușilor pe acest caz.
Potrivit procurorului, Meta justifică „acţiuni teroriste” şi vrea să incite la „ură şi adversitate” împotriva ruşilor.
Anterior, Roskomnadzor a restricționat deja activitatea Instagram și Facebook în Rusia, nu și a serviciului de mesagerie WhatsApp, care la fel aparține companiei Meta.
Instagram şi Facebook, la fel ca Twitter, au fost deja blocate în Rusia, unde sunt practic inaccesibile fără utilizarea unei reţele virtuale private (VPN). De asemenea, site-urile a zeci de media ruse şi străine, printre care al BBC, au fost blocate.
Săptămâna trecută, serviciul de reglementare a telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, a acuzat gigantul american Google şi serviciul său video YouTube de activităţi „teroriste”, prima etapă spre o posibilă blocare a lor.
