VIDEO/ Facebook și Instagram, declarate extremiste de o instață de la Moscova: Rețelele de socializare, interzise pe teritoriul Federației Ruse

21 martie 2022, 16:14 Rusia 164
Facebook și Instagram.  Sursa: howtogeek.com

Judecătoria din raionul Tverskoi de la Moscova a recunoscut activitatea rețelelor de socializare Instagram și Facebook, deținute de Meta Platforms, drept extremiste și le-a interzis pe teritoriul Federației Ruse. O decizie în acest sens a fost emisă astăzi, 21 martie, și trebuie executată imediat.

Decizia instanței de la Moscova poate fi contestată într-un termen de o lună de la emiterea acesteia, însă are statut de imediat executorie.

Motivul adresării Procuraturii Generale a Rusiei în instanță a fost anunțul Meta de a nu cenzura „temporar” informațiile care conțin apeluri la violență împotriva cetățenilor ruși, transmite agenția de știri controlată de guvernul rus TASS.

Comitetul de Anchetă din Rusia a deschis un dosar penal pentru instigare la violență și omor împotriva rușilor pe acest caz.

Potrivit procurorului, Meta justifică „acţiuni teroriste” şi vrea să incite la „ură şi adversitate” împotriva ruşilor.

Anterior, Roskomnadzor a restricționat deja activitatea Instagram și Facebook în Rusia, nu și a serviciului de mesagerie WhatsApp, care la fel aparține companiei Meta.

Instagram şi Facebook, la fel ca Twitter, au fost deja blocate în Rusia, unde sunt practic inaccesibile fără utilizarea unei reţele virtuale private (VPN). De asemenea, site-urile a zeci de media ruse şi străine, printre care al BBC, au fost blocate.

Săptămâna trecută, serviciul de reglementare a telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, a acuzat gigantul american Google şi serviciul său video YouTube de activităţi „teroriste”, prima etapă spre o posibilă blocare a lor.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media