Trupele ruse ar dori să înființeze un depozit de muniții în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl. Viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșiuc: „Lumea este pregătită pentru o catastrofă nucleară din cauza prostiei Rusiei?”

30 martie 2022, 11:36 Ucraina 223
Centrala nucleară de la Cernobîl.  Sursa: Getty Images

Forțele ruse „s-au gândit” să înființeze un depozit de muniții în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, susține viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșiuc, menționând că a înaintat un apel către Consiliul de Securitate al ONU să ia măsuri imediate pentru demilitarizarea zonei de excludere Cernobîl.

„Ieri, depozitul lor de muniții a explodat lângă Belgorod, Rusia. Din punct de vedere militar, aceasta este o veste bună pentru noi. Dar, după cum spun rușii, arsenalul a explodat din cauza factorului uman. Și ce se va întâmpla dacă arsenalul lor de lângă centrala nucleară de la Cernobîl va exploda mâine din cauza unui astfel de factor uman? O repetare a anului 1986?

Lumea civilizată este pregătită pentru o catastrofă nucleară din cauza prostiei Rusiei? Europa este pregătită pentru consecințele care pot fi considerate folosirea armelor nucleare în Europa Centrală? Prin urmare, reiterăm apelul nostru adresat liderilor lumii și Consiliului de Securitate al ONU să influențeze rușii și să demilitarizeze imediat zona Chornobîl”, a declarat Vereșiuc într-o postare pe Facebook.


Amintim că, în seara zilei de 29 martie, explozii puternice au putut fi auzite în regiunea rusă Belgorod. Potrivit primelor informații, un depozit de armament aflat la mai puțin de 20 de km de granița cu Ucraina a fost cuprins de flăcări. Ulterior, Ria Novosti a anunțat că o explozie a avut loc în apropierea satului Krasny Oktyabr din regiunea Belgorod, citându-l pe guvernatorul Veaceslav Gladkov. Nu există victime sau răniți printre locuitori, a mai punctat guvernatorul.

Incidentul a avut loc în timp ce aveau loc negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, la mai bine de o lună de la debutul războiului declanțat de Moscova.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media