Peste 2,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina, din calea invaziei Rusiei, anunţă ONU

11 martie 2022, 14:13 Ucraina 142
Refugiați la frontieră.  Sursa: IGPF

Numărul refugiaților din Ucraina – în mod tragic – a ajuns la 2,5 milioane, anunţă vineri, 11 martie, directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Filippo Grandi. Oficialul a mai spus că se estimează că alte două milioane de ucraineni au fost strămutați pe teritoriul țării vecine.

„Numărul refugiaților din Ucraina – în mod tragic – a ajuns astăzi la 2,5 milioane. De asemenea, estimăm că aproximativ două milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei. Milioane forțate să-și părăsească casele de acest război fără sens”, a scris Grandi într-un mesaj postat pe Twitter.


Aproximativ 116.000 dintre cele 2,5 milioane de persoane care au părăsit Ucraina sunt cetăţeni ai altor ţări, a anunţat, separat, Organizaţia Internaţională a Migranților (OIM).

Polonia găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi de la începutul invaziei ruse. Începând de la 24 februarie, peste 1,5 milioane de refugiaţi au intrat pe teritoriul polonez, potrivit grănicerilor polonezi. Numai Joi, grănicerii polonezi au înregistrat 87.000 de sosiri.

Un număr impunător de refugiați trec și prin Republica Moldova. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, de la începutul ostilităților în Ucraina, pe teritoriul țării au intrat, pe segmentul de frontieră MD-UA – 278 267 cetățeni ucraineni. Din țară au ieșit 178 431 de cetățeni ucraineni, iar pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 99 163 de cetățeni ucraineni.

De asemenea, MAI informează că în perioada 24 februarie, ora 04:00 - 11 martie, ora 06:00, pe teritoriul Republicii Moldova, în oficiile Biroului Migrație și Azil, au solicitat azil 3 994 de străini.

De menționat că, potrivit datelor UNICEF prezentate astăzi, 11 martie, peste 1 milion de copii au fugit până acum din Ucraina, în timp ce războiul continuă să devasteze țara. Majoritatea au fugit cu familiile din care fac parte în Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Moldova și România.

ONU estima miercuri, 9 martie, că patru milioane de persoane ar putea fugi Ucraina, din calea războiului, în primele şase luni ale ofensivei ruse.

Tototadă, Organizația estimează că acest conflict poate conduce la deplasarea a până la 6,7 milioane de persoane în interiorul Ucrainei, dintre care 4,3 milioane ar avea nevoie de un ajutor umanitar vital.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media