LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina. Primarul Odesei: Rusia se pregătește să înconjoare Odesa, blocând-o de la mare și din regiunea transnistreană

11 martie 2022, 07:32 Externe 655
Război în Ucraina.  Sursa: www.aljazeera.com

Începând cu 24 februarie, în urma declanșării războiului de către Rusia în Ucraina sub pretextul unei „operațiuni speciale”, în continuu au loc bombardamente, pierderi de vieți omenești, iar infrastructura vitală (apă, căldură, electricitate) în unele zone de luptă nu funcționează. Războiul din Ucraina continuă, iar în cursul nopţii de miercuri spre joi au fost bombardamente în Ohtîrka. Oficialii locali spun că mai multe case au fost lovite. Un băiat de 13 ani și două femei au murit, alți 5 oameni au fost scoși de sub dărâmături. Tirurile aeriene rusești ar fi vizat centrala electrică a orașului.

Circa 83 de mii de civili au reușit să părăsească localitățile din Ucraina în care criza umanitară este critică, datorită coridoarelor verzi organizate timp de două zile, potrivit informațiilor oferite de viceprim-ministra Irina Vereșciuk.

UPDATE 21:40. Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat, vineri, că blochează activele unor oligarhi ruşi, printre care şi Roman Abramovici. Canada este a doua ţară care îl sancționează pe proprietarul clubului de fotbal Chelsea, la o zi după Regatul Unit.

UPDATE 20:00. Serviciul video YouTube a anunţat vineri blocarea imediată a accesului la canalele asociate cu presa rusă finanţată de stat, transmite Reuters.

YouTube a invocat ca motivație a deciziei politica sa de interzicere a conţinutului care neagă sau banalizează evenimentele violente a căror realitate este bine documentată. În această categorie intră şi invazia rusă în Ucraina, pentru care se aplică, deci, politica respectivă.

UPDATE 18:55. Președintele Joe Biden a anunțat că a vorbit astăzi cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.

„I-am spus, așa cum am făcut-o de fiecare dată când am vorbit, că Statele Unite sunt alături de poporul ucrainean în timp ce luptă cu curaj pentru a-și apăra țara, iar ei fac acest lucru”, a declarat Biden într-un briefing de presă la Casa Albă.

UPDATE 18:20. Turcia a anunţat vineri că îşi mută ambasada din Ucraina de la Kiev la Cernăuţi, oraş situat la circa 40 de kilometri de frontiera cu România, transmite AFP.

„Turcia îşi evacuează personalul ambasadei de la Kiev din motive de securitate”, a declarat un responsabil din MAE turc, în timp ce trupele ruse care au invadat Ucraina pe 24 februarie încearcă în continuare să încercuiască Kievul.

Turcia era printre ultimele ţări care mai aveau ambasadă la Kiev.

UPDATE 17:00. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Uniunea Europeană intenționează să prezinte până la jumătatea lunii mai propuneri pentru eliminarea dependenței sale de energia rusă până în 2027. „Până la jumătatea lunii mai, vom veni cu o propunere de eliminare treptată a dependenței noastre de gazul, petrolul și cărbunele rusești până în 2027, susținută de resursele naționale și europene necesare”, a spus von der Leyen, vorbind alături de președintele Consiliului UE, Charles Michel și președintele francez Emmanuel Macron în urma summitului liderilor UE de la Versailles, Franța, transmite CNN.

UPDATE 16:45. Armata ucraineană spune că un atac aerian rus pe teritoriul belarus a avut loc deja. Câteva minute în urmă, un avion militar rus ar fi lansat rachete din spațiul aerian ucrainean spre teritoriul belarus.

UPDATE 16:40. Invadatorii ruși pregătesc o provocare pentru a forța conducerea Belarusului să intre în război împotriva Ucrainei. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Apărării ucrainean, Alexei Reznikov, într-o postare pe Facebook.

UPDATE 16:50. Roskomnadzor a decis restricționarea totală a accesului Instagram pe teritoriul Rusiei.

UPDATE 15:35. Președintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat pregătirea unui atac terorist asupra centralei nucleare de la Cernobîl, care este controlată temporar de trupele ruse. O informația în acest sens fost făcută public de Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei. Potrivit autorităților ucrainene, ocupanții ruși vor încerca să transfere responsabilitatea pentru o posibilă catastrofă asupra Ucrainei.

UPDATE 15:33. Trupele terestre ale Armatei Ucrainei anunță că general-maiorul rus Andrei Kolesnikov a fost lichidat. Nu se oferă mai multe detalii. Ar fi al 3-lea general pe care Armata rusă îl pierde în acest război. Anterior, jurnalistul de investigație Hristo Grozdev, directorul Billingcat spunea că pierderea unor generali în timpul unor lupte este un lucru foarte rar întâlnit în războaiele moderne. Grozdev a dat exemplul Statelor Unite care de la sfârșitul războiului din Vietnam din anii 70, a pierdut în 50 de ani doar 2 generali pe câmpul de luptă.

UPDATE 15:20. Primarul Odesei, Ghenadii Truhanov, crede că trupele ruse planifică să înconjoare marele port de la Marea Neagră pe direcția dordină dinspre localitatea Voznesensk și regiunea transnistreană. Odată ce va fi încercuită, navele de război rusești care ar fi plecat deocamdată din raza orașului, vor reveni pentru un asediu al Odesei. Truhanov, însă, spune că orașul se pregătește intens de acest scenariu și că împreună cu orașele ucrainești Nicolaev și Herson, unde au lupte acum, vor rezista.

UPDATE 15:00. În noua sa adresare video realizată din fața sediului Președinției ucrainene, Vladimir Zelenskiy, a declarat că războiul declanșat de Rusia în țara sa este un război intern „împotriva unui inamic foarte încăpățânat, care nici măcar nu acordă atenție miilor de morți”. Totodată, liderul de la Kiev a comentat decizia lui Putin privind aducerea a mii de luptători din Orientul Mijlociu pentru a lupta de partea Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE 14:17. Civilii au rămas fără încălzire la temperaturi sub zero, pe fondul bombardamentelor necruțătoare și a loviturilor cu rachete, a declarat, vineri, primarul din Harkov. Igor Terekhov a spus că „în toate cele 16 zile de război, armata rusă a bombardat fără milă Harkivul cu lovituri aeriene. Dar rezistăm și vom câștiga”. El a adăugat că multe blocuri au fost distruse și că sistemele de încălzire nu pot fi refparate în mai mult de 400 de case. Terekhov a spus: „Vin înghețuri puternice, așa că vă fac apel la dumneavoastră, ale căror case au rămas fără încălzire din cauza bombardamentelor să vă rugăm să mergeți în stațiile de metrou, adăposturi, școli și grădinițe, care nu au fost încă distruse”. Primarul de Harkov a mai adăugat că până acum au fost distruse 48 de școli. Separat, Serviciul de Stat de Urgență a declarat că o casă de locuințe pentru persoane cu dizabilități din apropiere de Izium a fost lovită de un atac aerian. Nu s-au înregistrat victime în rândul celor 30 de angajați și 300 de pacienți, dintre care majoritatea sunt în vârstă.

UPDATE 14:14. Numărul refugiaților din Ucraina – în mod tragic – a ajuns la 2,5 milioane, anunţă vineri, 11 martie, directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Filippo Grandi. Oficialul a mai spus că se estimează că alte două milioane de ucraineni au fost strămutați pe teritoriul țării vecine.

UPDATE 14:05. Procuratura Generală a Federației Ruse a cerut blocarea Instagram în Rusia, iar compania Meta să fie declarată extremistă. Asta după ce ar fi permis utilizatorilor săi să transmită mesaje de amenințare în adresa conducerii de la Moscova.

UPDATE 13:30. Centralele nucleare existente din Ucraina continuă să funcționeze stabil, informează compania nucleară de stat ucraineană Energoatom. Capacitatea actuală a tuturor celor patru CNE ucrainene asigură volumele necesare de producție de energie electrică. Radiațiile, focul și condițiile de mediu la centralele nucleare și teritoriile adiacente nu s-au schimbat și se încadrează în standardele actuale. CNE Zaporojie și orașul Energodar se află de 7 zile sub controlul formațiunilor militare rusești. Din dimineața zilei de 11 martie pe teritoriul stației se află:

- 50 de unități de echipamente inamice;

- aproximativ 400 de militari ruși;

- O mulțime de explozibili și arme.

„Personalul CNE Zaporojie lucrează la toate cele șase unități electrice, conducerea stației este obligată să coordoneze toate problemele tehnice cu ocupanții. Angajații stației sunt supuși unei presiuni psihologice puternice din partea ocupanților, tot personalul la sosirea în stație este atent verificată de ocupanții ruși”, se arată în comunicatul emis astăzi de compania nucleară de stat ucraineană Energoatom.

UPDATE 12:52. Se pare că voluntarii din Orientul Apropiat care vor să vină în Ucraina, de fapt sunt militari în termen din armata liderului Siriei, Bashar Al-Assad. Canalul TV „Zvezda” ce aparține Ministerului rus al Apărării transmite mesaje cu militarii sirieni care susțin Rusia în agresiunea militară din Ucraina.

UPDATE 12:45. Președintele Rusiei a aprobat joi aducerea a mii de luptători voluntari din Orientul Mijlociu pentru a lupta de partea Rusiei împotriva Ucrainei. La o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, ministrul apărării Serghei Şoigu a declarat că în Orientul Mijlociu sunt 16.000 de voluntari care sunt gata să vină să lupte cu forţele susţinute de ruşi în estul Ucrainei.

UPDATE 12:33. Liderii Uniunii Europene vor vota vineri cu privire la dublarea sprijinului financiar al blocului pentru forțele armate ucrainene, a menționat Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, în cea de-a doua zi a asummit-ului liderilor UE la Versailles, Franţa. Dacă va fi aprobat de liderii europeni, acest lucru va aduce sprijinul financiar al blocului pentru armata ucraineană la peste 1 miliard de dolari, transmite CNN.

UPDATE 12:25. Presa ucraineană spune că în Melitopol, orașul ucrainean din sud-estul Ucrainei ocupat de trupele ruse, au fost aduși mai mulți bărbați din regiunea Donbas pentru a menține ordinea pe străzi. Asta după ce în ultimele zile au loc în continuu proteste anti-Rusia și pro-Ucraina.

UPDATE 12:18. De la începutul unei invazii, Rusia a lansat 328 de rachete de croazieră de tip Iskander și Kalibr asupra orașelor și localităților din Ucraina, anunță Ministerul Apărării ucrainean.

UPDATE 11:50. Peste 1 milion de copii au fugit acum din Ucraina, în timp ce războiul continuă să devasteze țara, a declarat astăzi UNICEF. Majoritatea au fugit cu familiile lor în Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Moldova și România.

UPDATE 11:25. Președintele rus Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Federației Ruse unde a cerut susținerea mercenarilor din Orientul Mijlociu, care vor să se alăture trupelor ruse, să ajungă în Ucraina. De asemenea, Putin a cerut ca armele capturate de ruși în războiul din țara vecină să fie „donate” militarilor din Donbas.

„Vedem ca există voluntari în Orientul Apropiat, ei trebuie ajutați să ajungă în zonele de conflict în Donbas, armele capturare de armata rusă trebuie donate militarilor din Donbas. (...) În ceea ce privește întărirea forțelor militare pe hotarul de vest, drept răspuns la acțiunile NATO, trebuie să analizăm separat, în viitorul apropiat și să luăm deciziile necesare”, a spus Putin, transmite Digi24.ro.

În timpul ședinței Consiliului de Securitate, ministrul rus al Apărării Serghi Șoigu i-a transmis lui Putin că „totul merge conform planului”.

Oficialii ucraineni și occidentali susțin că invazia Rusiei în Ucraina a mers prost, din punct de vedere tactic și logistic, motiv pentru care rușii ar fi schimbat în ultima perioada strategia, luând decizia să bombardeze marile orașe ucrainene.

UPDATE 11:14. Cel puți doi oameni au murit în urma atacurilor asupra Luțkului și cel puțin una a murit la Dnipro, informează autoritățile din cele două regiuni. Deocamdată nu există un bilanț clar al victimelor.

UPDATE 10:30. Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă. În cadrul unei ședințe cu ministrul rus al Apărării, Vladimir Putin a cerut Armatei ruse să permită voluntarilor, inclusiv cei din Orientul Apropiat, să vină și să lupte în Ucraina de partea celor din Donbas. Potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, circa 16 mii de astfel de voluntari din Siria ar fi cerut să vină să lupte alături de „poporul din Donbass”.

UPDATE10:25. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Verșciuk, a anunțat că evacuarea populației civile din zonele unde se duc lupte vor continua și astăzi. Au fost stabilite 12 rute care au activat și în zilele trecute, în afară de Mariupol-Zaporojie. Din portul de la Marea Azov nu s-a reușit evacuarea populației din cauza bombardamentelor care nu contenesc.


UPDATE 10:13. Meta, companie americană multinațională care deține și operează rețeaua de socializare Facebook, Instagram și WhatsApp, va permite excepţii de la reglementările sale privind conţinuturile care incită la violenţă şi la ură şi nu va elimina mesajele ostile la adresa armatei sau a liderilor ruşi, transmite Reuters, citat de Digi24.ro.

UPDATE 10:05. Armata Ucraineană anunță despre pierderile suferite de către Armata rusă de la începutul invaziei. Astfel, datele ucrainene pentru 11 martie arată astfel:

📍Avioane - 57 (+8)

📍Elicoptere - 83 (+2)

📍Tancuri - 353 (+18)

📍Blindate - 1165 (+60)

📍Tunuri și sisteme de artilerie - 125 (+2)

📍Sisteme de atac reactive - 58 (+2)

📍Mașini și alte autovehicule de luptă - 558 (+32)

📍Cisterne - 60

📍Drone - 7

📍Nave de mici dimensiuni - 3

📍Sisteme anti-aeriene - 31 (+2)

📍 Pierderi umane - peste 12.000.

UPDATE 09:52. Ministerul Apărării al Regatului Unit a declarat, vineri, că forțele ruse continuă să facă „progrese limitate” în avansarea spre Kiev – dar s-ar putea pregăti pentru un nou atac împotriva capitalei ucrainene în zilele următoare. „Rămâne foarte puțin probabil ca Rusia să fi atins cu succes obiectivele prezentate în planul său de pre-invazie”, a spus ministerul într-o actualizare de informații. „Problemele logistice care au împiedicat avansul Rusiei persistă, la fel ca și rezistența ucraineană puternică”.

UPDATE 09:50. Senatul american a aprobat cu o majoritate covârșitoare un pachet de ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Proiectul de lege a fost trimis la Casa Albă pentru a fi semnat de președintele Joe Biden, scrie CNN.

UPDATE 09:40. În timpul atacurilor din această dimineață ale aeroporturilor din Luțk și Ivano Frankovsk, alarma anti-aeriană nu a funcționat. Despre asta au vorbit primarii celor 2 localități. Cazul este investigat de Armata ucraineană, iar locuitorii din preajma aeroportului sunt rugați să nu iasă la geam și să se adăpostească în locuri cât mai sigure.

UPDATE 09:00. Ministerul rus al Apărării confirmă atacurile de dimineață și susține că a lovit cu precizie aeroporturile din Luțk și Ivano Frankovsk. Despre atacul asupra Dneprului, niciun cuvânt. În același timp, reprezentanții armatei ruse afirmă că au preluat controlul complet asupra orașului Volnovaha, din centrul regiunii Donețk, un important nod rutier care făcea legătura cu Mariupol, cel mai mare port ucrainean la Marea Azov și care este asediat de ruși.

UPDATE 08:33. Mai multe imagini surprinse de o cameră de supraveghere din regiunea estică Dnipro arată orașul care a fost lovit cu doar câteva minute înainte de ora 6.

În alte imagini, furnizate de forțele de intervenție în caz de urgență, se vede amploarea distrugerilor - clădiri transformate în moloz, mașini distruse și flăcări uriașe. Până acum, cel puțin o persoană a murit în urma bombardamentelor din Dnipro, au anunțat Serviciile de Urgență din Ucraina.

UPDATE 08:01. Vineri dimineață au fost raportate mai multe explozii în Luțk și Dnipro.

Primarul din Lutsk a comunicat că exploziile au avut loc în apropierea aeroportului din oraș. El a îndemnat oamenii să se adăpostească și să nu publice nicio fotografie, adrese sau coordonate.

UPDATE: 07:25. Noi imagini din satelit surprinse joi într-un interval în care norii s-au risipit deasupra capitalei ucrainene arată că uriașul convoi militar rusesc aflat la nord-vest de Kiev și care se întindea pe o distanță de peste 64 de kilometri s-a „dispersat în mare parte și s-a repoziționat”, relatează CNN.

Pe de altă parte, tot imaginile din satelit arată că suburbiile din nord-vestul capitalei ucrainene și unele părți ale orașului Cernihov din nordul țării au suferit distrugeri semnificative.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie și 10 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media