LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 25. Zelenskiy și-a reiterat disponibilitatea de a purta discuții directe cu Putin

20 martie 2022, 16:30 Ucraina 602
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În cea de-a 25-a zi de război în Ucraina, orașele sunt în continuare amenințate de atacurile armatei rusești. Locuitorii din multe alte orașe și regiuni din Ucraina au fost treziți de sirene. Printre acestea se numără capitala Kiev, Sumy, Mykolaiv, Poltava, Harkov, Cherkasy, Odesa și Zaporizhzhia.

Totodată, Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare.

În noaptea de 24 februarie, Rusia a lansat în mod deschis un război la scară largă împotriva Ucrainei, atacând orașul Kievul și alte orașe. Luptele continuă în apropierea mai multor centre regionale. Apărătorii ucraineni au oprit înaintarea ocupanților și au contraatacat în unele zone.

UPDATE 18.00. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, și-a reiterat disponibilitatea de a purta discuții directe cu președintele rus Vladimir Putin pe tema păcii. Cu toate acestea, a avertizat că, dacă orice tentativă de negociere eșuează, aceasta ar putea însemna că lupta dintre cele două țări va duce la „un al treilea război mondial”, relatează CNN.

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război”, a declarat Zelenski pentru CNN.

„Dacă există doar 1% șansă ca noi să oprim acest război, cred că trebuie să profităm de această șansă. Trebuie să facem asta. Vă pot spune despre rezultatul acestor negocieri - în orice caz, pierdem oameni zilnic, oameni nevinovați pe teren", a spus el.

„Forțele ruse au venit să ne extermine, să ne omoare. Și putem demonstra demnitatea poporului nostru și a armatei noastre, că suntem capabili să dăm o lovitură puternică, suntem capabili să ripostăm. Dar, din păcate, demnitatea noastră nu va menține oamenii în viață. Deci, cred că trebuie să folosim orice format, orice șansă pentru a avea o posibilitate de negociere, posibilitate de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, asta ar însemna că acesta este al treilea război mondial.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenkski a declarat că există „compromisuri” pe care Ucraina nu le poate face în negocierile cu Putin.

„Orice compromisuri legate de integritatea noastră teritorială și suveranitatea noastră, iar poporul ucrainean a vorbit despre asta, nu i-au întâmpinat pe soldații ruși cu un buchet de flori, i-au întâmpinat cu curaj, i-au întâmpinat cu arme în mâini”.


UPDATE 17.26.
Vladimir Zelenskiy a publicat un nou videoclip în care sunt arătate și relatate consecințele războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Zelenskiy declară că Ucraina va ieși învingătoare, vor fi construite orașe noi și că toți cei care au murit în urma invaziei rusești nu vor fi uitați.

„O să câștigăm. Vor fi orașe noi. Vor fi vise noi. Va fi o poveste nouă. Nu există nicio îndoială. Și cei pe care i-am pierdut vor fi amintiți. Și vom cânta din nou și vom sărbători din nou”, menționează Zelenskiy. Vezi AICI.

UPDATE 16.15. Mihail Podoliak, consilierul lui Vladimir Zelenskiy, a declarat că, din cauza eșecurilor, forțele de ocupație rusești au folosit artilerie mai distructivă. Oficialul a menționat că Rusia intră în panică și în privința rezervelor de forță umană. Cu o zi înainte, ocupanții ruși au susținut că au folosit sistemul de rachete de aviație hipersonică Dagger pentru a distruge personalul militar din vestul Ucrainei. Oficialii americani au confirmat că Rusia a lansat rachete hipersonice împotriva Ucrainei și săptămâna trecută.

UPDATE 16.05. Peste o mie de locuitori din orașul Energodar, care se află temporar sub controlul forțelor de ocupație rusă, au mers la un miting pașnic și au cerut eliberarea viceprimarului răpit Ivan Samoiidyuk.UPDATE 16.09. Franța a înghețat 172 de miliarde de euro, care au aparținut Băncii Centrale a Rusiei și oligarhilor ruși. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Economiei și Finanțelor al Franței, Bruno Le Mer. Au fost înghețate fondurile Băncii Centrale a Federației Ruse în valoare totală de 22 de miliarde de euro, precum și conturile persoanelor fizice pentru suma totală de 150 de miliarde de euro. În plus, a fost sechestrată o proprietate în valoare totală de jumătate de miliard de euro, deținută de aproximativ 30 de ruși. Sunt menționate și două iahturi rusești în valoare de 150 de milioane de euro, scrie Hromadske.

UPDATE 15.19.
Premierul Regatului Unit Boris Johnson a avertizat Occidentul că nu ar trebui să încerce să „normalizeze relațiile” cu președintele rus Vladimir Putin după invazia sa în Ucraina. Oficialul a făcut aluzie la comportamentul țărilor occidentale după 2014, când Moscova a anexat ilegal Peninsula ucraineană Crimeea. Totodată, acesta a menționat că planul lui Vladimir Putin „trebuie să eșueze pentru că un Putin victorios nu se va opri în Ucraina, iar sfârșitul libertății în Ucraina va însemna dispariția oricărei speranțe de libertate în Georgia și apoi în Republica Moldova”.

UPDATE 14.43.
Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat într-un interviu că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord pe subiecte „critice". Oficialul turc a mai spus că există speranţe pentru o încetare a focului dacă cele două părţi nu vor da înapoi de la progresele obţinute în negocierile de până acum. „Putem spune că avem speranţe pentru o încetare a focului dacă părţile nu fac un pas înapoi de la poziţiile actuale”, a spus ministrul turc, fără a da alte explicaţii.

Cu câteva zile în urmă, șeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a acuzat joi Rusia că „se preface că negociază” un armistiţiu în Ucraina, lăsând în acelaşi timp în continuare „armele să vorbească”. Detalii AICI.

UPDATE 14.30.
Ivan Samoidyuk, viceprimarul orașului Energodar ,a fost răpit de forțele ruse de ocupație. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul orașului Dmitri Orlov. Nu există nicio legătură cu acesta de ieri, 19 martie, și nu se știe în ce stare se află, scrie Unian.

UPDATE 13.59.
3,3 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începerea invaziei ruse, arată ultimele date ale Organizației Naţiunilor Unite, în timp ce 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării. Potrivit ultimelor date ale Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova, pe teritoriul țării noastre se află la moment 98.367 cetățeni ucraineni.

UPDATE 13.13.
Președintele rus Vladimir Putin și ministrul Apărării Serghei Șoigu se pregătesc să implice minori în războiul împotriva Ucrainei, potrivit informațiilor ucrainene. Șoigu ar fi semnat un ordin de pregătire a rapoartelor despre o potențială rezervă umană de 17-18 ani.

UPDATE 12.15. Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina raportează că un grup de mercenari ruși cunoscut sub numele de „grupul Wagner” au început să sosească în Ucraina. Principalele „ținte” ale acestora sunt Vladimir Zelenskiy, Andriy Yermak și Denys Shmygal. Autoritățile ucrainene menționează însă că planurile Kremlinului sunt binecunoscute armatei, serviciilor speciale și agențiilor de aplicare a legii: „Suntem pregătiți să respingem agresorul atât în ​​față, cât și în spate. Niciun atac terorist nu va reuși.”UPDATE 12.00. Rusia a anunțat că a lovit, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, Ucraina cu rachete de croazieră lansate de pe nave aflate în Marea Neagră şi Marea Caspică, şi a utilizat, pentru a doua zi consecutiv, rachete hipersonice, de data aceasta pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării.

UPDATE 11.30. Elita politică și de afaceri a Rusiei ia în considerare înlăturarea lui Putin de la putere în Rusia. Otrăvirea, îmbolnăvirea bruscă sau un presupus accident nu sunt excluse, potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina.


UPDATE 10.55. Bulgaria nu va negocia un nou contract de livrări de gaze naturale cu grupul rus Gazprom, în contextul războiului din Ucraina, şi va analiza livrări alternative şi posibilitatea unor achiziţii comune de gaze la nivelul Uniunii Europene pentru a evita problemele de aprovizionare. Detalii AICI.

UPDATE 10.15.
93% dintre ucraineni cred că Ucraina va respinge atacul Rusiei - această opinie predomină în toate regiunile țării. Astfel arată rezultatele unui sondaj realizat de grupul sociologic „Rating” din Ucraina. În plus, 47% dintre respondenți speră că victoria va fi obținută în următoarele câteva săptămâni. 23% cred că războiul va continua câteva luni. Doar 12% cred că războiul se va termina în șase luni, un an sau mai mult, iar 4% nu cred deloc în victorie, scrie Hromadske.

UPDATE 09.45.
La Mariupol, forțele de ocupație ruse au aruncat bombe asupra unei școli de artă ieri, 19 martie, unde se ascundeau aproximativ 400 de oameni. Numărul victimelor este în prezent în curs de clarificare. Clădirea este distrusă, oamenii rămân sub dărâmături.

UPDATE 09.40. Organizația Națiunilor Unite a confirmat bilanțul a 847 de civili decedați și 1.339 de răniți în Ucraina. Majoritatea victimelor s-au datorat utilizării de arme puternic explozive, inclusiv bombardamente de artilerie grea și mai multe lansatoare de rachete și rachete. În același timp, ONU consideră că cifrele reale sunt mult mai mari, multe rapoarte despre morți și răniți încă așteaptă confirmarea. Acest lucru este valabil pentru Mariupol și Volnovakha (regiunea Donețk), Izium (regiunea Harkiv), Severodonețk și Rubizhne (regiunea Luhansk), Trostyanets (regiunea Sumy). Numai în Mariupol, autoritățile locale raportează peste 2.000 de victime civile.

UPDATE. 09.30. Premierul Regatului Unit Boris Johnson a avertizat că Occidentul nu ar trebui să încerce să „normalizeze relațiile” cu Putin după invazia sa neprovocată în Ucraina.

UPDATE 09.22. Australia interzice exportul de alumină și minereuri de aluminiu (inclusiv bauxită) în Rusia, ceea ce îi va limita capacitatea de a produce aluminiu - un export important pentru Rusia. Ponderea aluminei australiene în importurile rusești este de aproape 20%.

UPDATE 09.20. Australia va oferi Ucrainei un pachet de apărare de 21 de milioane de dolari pentru Forțele Armate și alte 30 de milioane de dolari pentru asistență umanitară de urgență.

UPDATE 09.10. Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare.

„Activităţile acelor politicieni care vizează diviziunea nu vor avea succes, dar vor primi un răspuns dur”, a declarat preşedinte Zelenskiy. Printre partidele vizate se numără Platforma Opoziţiei - Pentru viaţă şi Blocul Opoziţiei, care sunt reprezentate în parlament. Cele 11 partide interzise sunt considerate fie eurosceptice, fie antiliberale, fie pro-ruse.

UPDATE 09.00. Președintele Vladimir Zelenskiy a transmis un nou mesaj public, în care spune că ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist decât o armată care luptă de zeci de ani, iar asediul pe care militarii ruși îl fac la Mariupol va rămâne în istorie pentru mult timp.

„Să faci asta unui oraș pașnic, să faci ceea ce ocupanții au făcut, este teroare care va fi amintită peste secole”, a spus Zelenski.

El le-a mai spus ucrainenilor că negocierile cu Rusia nu sunt „simple sau plăcute, dar necesare”.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie și 19 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media