VIDEO/ Gianni Buquicchio, în vizită la Chișinău: Comisia de la Veneția va veni cu o opinie privind modificările la Legea cu privire la Procuratură

20 octombrie 2021, 12:07 Justiție 163
Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.  Sursa: captură video/privesc.eu
Comisia de la Veneția va veni curând cu o opinie referitoare la modificările la Legea cu privire la Procuratură. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, astăzi, 20 octombrie, în timpul unei conferințe de presă, cu ocazia vizitei în Republica Moldova a Grupului de lucru la nivel înalt al Consiliului Europei privind reforma justiției.

„Mulțumesc că sunt aici. Reprezentăm grupul de lucru la nivel înalt al Consiliului Europei privind reforma justiției. Comisia de la Veneția și Consiliul Europei cooperează cu Republica Moldova de mai multe decenii. Un succes este votul de către majoiritatea parlamentară a amendamentelor la reforma justiției. Cât privește Legea cu privire la Procuratură, Comisia de la Veneția va veni cu o opinie în acest sens. În Republica Moldova s-au lansat mai multe schimbări. În discuțiile cu majoritatea parlamentară am subliniat să nu fie confundată urgența cu graba. Majoritatea parlamentară trebuie să țină cont de părerile cetățenilor, electoratul le cere să fie absolut fermi în lupta cu curupția, cer o justiție eficace și cer o viață mai bună în această țară. Pentru a le realiza nu trebuie să se grăbească și să ajungă la niște soluții care să fie bazate pe un consens cât se poate de larg.Când vorbesc că trebuie să fie dialog, vorbesc de dialog cu opoziția, constructiv, cu a fost și la reforma Constituției. Trebuie să existe și dialog cu societatea civilă. Deci, să nu ne grăbim, să ne folosim de avantajele dialogului și să fie eficace reformele”, a declarat Gianni Buquicchio.

Potrivit paginii oficiale a Comisiei de la Veneția, grupul de lucru la nivel înalt al Consiliului Europei privind reforma justiției se va întruni, în perioada 19- 21 octombrie, cu următorii reprezentanți ai autorităților moldovenești:

• Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu;

• Curtea Constituționalăa Republicii Moldova;

• Vicepreședintele Parlamentului și Comisia juridică pentru numiri și imunități;

• Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu;

• Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco;

• Consiliul Superior al Magistraturii;

• Directorul Centrului Național Anticorupție;

• Directorul Autorității Naționale de Integritate.

Grupul de lucru la nivel înalt privind reforma justiției a fost creat în urma inițiativei secretarei generale a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media