Aflat sub control judiciar, șeful Procuraturii Ciocana, Igor Popa, a părăsit țara cu acordul judecătorului de instrucție

2 decembrie 2021, 14:25 Justiție 964
Igor Popa.  Sursa: Captură de ecran/ TV8

Șeful oficiului Ciocana a Procuraturii Chișinău, bănuit într-un dosar de îmbogățire ilicită și care a fost plasat recent sub control judiciar, a plecat la București, România. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de către procurora Mariana Cherpec, responsabilă de realții cu presa, care a precizat că acesta a plecat cu acordul judecătorului de instrucție.

„Domnul Igor Popa este plecat la București România. Permisiunea de a pleca peste hotare i-a fost acordată în baza cererii dumnealui, de către judecătorul de instrucție de la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, care i-a aplicat anterior masura preventiva sub forma de control judiciar”, ne-a spus Mariana Cherpec.

Reprezentanta PG a menționat că procurorii nu sunt de acord cu decizia magistraților și că o vor contestă cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit procurorului pe caz, Petru Iarmaliuc, Igor Popa a solicitat posibilitatea să plece în România să își facă o intervenție la ochi.

„Eu m-am expus că solicitarea nu este motivată suficient. Date complete legate de clinică nu există. Judecătorul Dorin Munteanu a obligat procurorul să îi restituie pașaportul ca să plece. Eu nu pot acționa împotriva încheierilor instanței, pot doar să le contest”, a declarat Iarmaliuc pentru postul de televiziune TV8.

De menționat că în ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 2 decembrie s-a decis amânarea demersului de suspendare din funcție a lui Igor Popa. Potrivit raportoarei Liliei Potîng, subiectul nu poate fi examinat, așa cum nu există o confirmare a recepționării scrisorii de informare a persoanei vizate.


Potrivit procurorilor, temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitor la averea acestuia, care este acum acuzat de îmbogățire ilicită.

După expirarea a 72 de ore, procurorii au solicitat aplicarea arestului preventiv, însă judecătorii au acceptat parțial demersul și l-au plasat în arest la domiciliu. Mai târziu, la mijlocul lunii noiembrie, Igor Popa a fost eliberat provizoriu sub control judiciar.

Acesta riscă până la 15 ani de pușcărie.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media