A murit Jean-Pierre Adams, fotbalistul francez care a stat în comă 39 de ani în urma unei erori medicale

6 septembrie 2021, 16:31 Sport 473
Jean Pierre Adams.  Sursa: fff.fr

Jean-Pierre Adams, fostul jucător al echipei Paris Saint-Germain, considerat unul dintre cei mai buni fundaşi centrali din fotbalul francez în anii '70, care se afla de 39 de ani în comă din cauza unei eroi medicale, a murit luni, la vârsta de 73 de ani, într-un spital din Nimes, Franţa. Anunțul a fost făcut de ambele cluburi pentru care a jucat, Paris Saint-Germain și Nimes, transmite ESPN France.

„Am aflat în această dimineață despre moartea lui Jean-Pierre Adams. A purtat culorile Nîmes Olympique de 84 de ori și a format cu Marius Trésor „garda neagră” în echipa franceză. Clubul transmite cele mai sincere condoleanțe celor dragi și familiei sale.”, se arată în mesajul clubului Nîmes.

Născut la Dakar (Senegal) în 1948, Adams a venit în Franţa când avea doar 10 ani. A trebuit să lucreze într-o fabrică ce producea cauciuc înainte să fie descoperit de reprezentaţii clubului Nîmes, la care şi-a început cariera ca fotbalist profesionist. Adams, poreclit „Black Rock" (Stânca neagră), a disputat 22 de meciuri pentru selecţionata Franţei, scrie Digi24.ro.

Între 1972 şi 1976 a făcut cuplu în centrul defensivei Les Bleus cu legendarul jucător francez Marius Tresor. Antrenorul de atunci al Franţei, românul Ştefan Kovacs, a supranumit acest cuplu „Garda Neagră”, după o performanţă impresionantă a celor doi împotriva puternice echipei a Poloniei.

Jean Pierre Adams, 2 octombrie 1972. foto: AFP / Scanpix / LETA

De la Nîmes, Adams a plecat la OG Nice, unde a evoluat patru sezoane, înainte de a semna cu Paris Saint-Germain, în 1977. În cei doi ani petrecuţi pe Parc des Princes, el a disputat 42 de meciuri şi a marcat două goluri, rămânând în memoria fanilor ca unul dintre cei mai importanţi jucători ai lui PSG din primul deceniu de existenţă a clubului parizian.

Pe 17 martie 1982, Adams trebuia să efectueze o intervenţie chirurgicală de rutină la genunchi, ca urmare a unei rupturi de ligament. Înainte de operaţie, el a vorbit cu soţia sa, pentru a o linişti: „Încep să mă pregătească. Anestezistul va veni în câteva minute”.

Însă, din cauza unei doze aproape letale de anestezic, Jean-Pierre Adams a suferit un bronhospasm, o contracţie a bronhiilor care face dificilă respiraţia, iar creierul său a fost lipsit de oxigen. De atunci, fostul fotbalist s-a aflat în stare vegetativă.

Legendarul fotbalist francez Henri Michel l-a descris pe Adams ca pe „o forţă a naturii, foarte puternic, plin de bunăvoinţă şi determinare”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media