DOC/ Peste 9.000 de persoane bolnave de cancer de piele în anul 2022, în Republica Moldova. Cauze și măsuri de prevenție

30 mai 2023, 11:15 Sănătate 299
Cancerul de piele.  Sursa: odoras.md

Peste 9.000 de persoane erau bolnave de cancer de piele în Republica Moldova, dintre care 1.189 diagnosticate cu melanom malign, în anul 2022, dintre care cazuri noi au fost înregistrate: 979 pentru non-melanom și 173 cu melanom malign, potrivit datelor Institutului Oncologic din Republica Moldova oferite redacției Replica Media, în contextul lunii mai de conştientizare a riscului de cancer de piele.

Potrivit Institutului Oncologic, cancerul non-melanom ocupă locul III printre cele mai frecvente cancere din Republica Moldova, iar melanomul malign este situat pe locul VIII.

Cancerul de piele pe diferite grupe de sexe:

Cele mai multe cazuri de cancer de piele non-melanom sunt depistate în regiunea de centru a țării și municipiul Chișinău.

Depistarea în stadiile precoce a cancerului de piele non-melanom constituie 88,7%, în stadiile tardive 7,3%, pentru melanomul porecoce se stabilește diagnosticul în 71,3%, tardiv-21%. În Republica Moldova, din cauza cancerului de piele non-melanom și melanom malign au decedat 84 de persoane în anul 2022 și 92 de persoane în 2021.

Peste 2 milioane de cancere sunt diagnosticate în fiecare an, iar potrivit instituției medicale, marea majoritate ar fi vindecabile dacă ar fi depistate la timp.

Există trei forme principale de cancere de piele - carcinomul bazolcelular, carcinomul spinocelular și melanomul, pe care le puteți vedea mai jos.


În cazul în care observați o aluniță cu aspect neobișnuit sau o altă leziune suspectă pe piele, care nu se vindecă mai mult de trei luni este recomandat să consultați medicul dermatolog sau oncolog.

Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire de cancer de piele, medicii recomandă:

  • evitarea expunerii excesive la soare; -stați la umbră în special în orele de vârf (10:00 - 16:00);

  • nu vă ardeți la soare;

  • folosiți cremă de fotoprotecție cu spectru larg și factor de protecție (FPS) înalt, cel puțin 15;

  • aplicați cca 20 g (echivalentul a două lingurițe) de cremă de fotoprotecție pe toate zonele corpului expuse la soare, cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Repetați aplicarea din 2 în 2 ore sau după ce ați transpirat mult sau după ce ați intrat în apă;

  • purtați îmbrăcăminte care să vă protejeze de soare, inclusiv pălărie cu borurile largi, pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă și ochelari de soare cu filtru UV;

  • Nou-născuții nu trebuie lăsați la soare. Cremele de protecție solară pot fi folosite pentru copii începând cu vârsta de 6 luni;

  • examinați-vă pielea, din creștet până-n tălpi, o dată pe lună;

  • mergeți cel puțin o dată pe an la medicul dermatolog sau oncolog pentru o examinare de specialitate a pielii;

  • evitați solarul și lămpile de bronzare artificială.

Potrivit Insitutului Oncologic, tratamentul cancerului de piele se efectuează prin excizia chirurgicală a tumorii pigmentare. Pe lângă tratamentul chirurgical, se aplică imunoterapia (preparate de stimulare a rezistenței organismului contra tumorii), chimioterapia sistemică (preparate antitumorale), radioterapia (tratament antitumoral cu radiație ionizantă) sau combinarea tuturor metodelor în dependență de evoluția și stadiul procesului canceros.

Cancerul este vindecabil dacă este depistat în stadiile incipiente ale bolii.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media