UPDATE 16:30. Bursa de studii, acordată șomerilor încadrați la cursuri de formare profesională, la măsura de instruire la locul de muncă și stagiu profesional, va fi majorată de la 15% până la 35% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv.
De asemenea, șomerii care doresc să devină antreprenori vor beneficia de subvenționarea a 80% din cheltuielile necesare pentru inițierea afacerii, dar nu mai mult de 20 de salarii medii pentru anul precedent.
Anterior, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă compensa 50% din cheltuieli sau nu mai mult de 10 salarii medii. Aceleași măsuri vor fi aplicate și pentru inițierea unei afaceri în mediul rural și crearea locurilor de muncă pentru persoanele cu statut de șomer.
UPDATE 16:21. Agenţia Rezerve Materiale a MAI va elibera 10 mii de tone de păcură din rezervele de stat, cu titlu de împrumut, către S.A. „Termoelectrica”. Proiectul a fost votat în cadrul ședinței de Guvern.
Arderea păcurii eliberate va permite continuarea livrării energiei electrice și termice către populație și instituțiile importante cu caracter social (grădinițe, spitale, școli), în condițiile situației de criză pe piața energetică și diminuării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova.
UPDATE 16:10. Cabinetul de miniștri a acceptat inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Letonia privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere.
Astfel, prin intermediul acestuia, atât cetăţenii Republicii Moldova, cât şi cei ai Republicii Letonia, după stabilirea reședinței pe teritoriul celeilalte țări, vor beneficia de dreptul de a-şi converti permisul de conducere, fără a susţine examene suplimentare în acest sens.
UPDATE 16:05. Au fost aprobate măsurile de pregătire în domeniul protecţiei civile a Republicii Moldova pentru anul 2023.
Documentul are drept scop perfecționarea cunoștințelor și formarea deprinderilor necesare în vederea prevenirii și reducerii efectelor negative ale situațiilor de urgență și excepționale.
Totodată, acesta reglementează controlul asupra implementării actelor normative în domeniul protecţiei civile în autoritățile publice, unităţile administrativ-teritoriale, întreprinderi şi instituții cu orice formă de proprietate.
UPDATE 15:59. Executivul a aprobat Regulamentul privind modul de organizare și funcționare a Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”, care stabilește responsabilitățile și împuternicirile privind ținerea, furnizarea și utilizarea informației din sistem.
De asemenea, documentul prevede criteriile și cerințele față de protecția datelor cu caracter personal introduse pe platforma informațională.
UPDATE 15:51. Peste 85 de km de drum din țară vor fi reabilitați în cadrul Proiectului „Reabilitarea Drumurilor în Moldova IV”. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat modificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare privind realizarea lucrărilor de construcție şi reabilitare a drumurilor în Republica Moldova din 28 iunie 2013, semnat la Chișinău la 11 noiembrie 2022.
Acordul de modificare prevede oferirea unui împrumut suplimentar, în valoare de 100 milioane de euro, pentru implementarea deplină a Proiectului „Reabilitarea Drumurilor în Moldova IV”.
UPDATE 15:42. Executivul a dat aviz pozitiv proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la Chișinău, pe 20 mai 2021, și a Protocolului de amendare a Acordului, semnat la Iași, pe 10 noiembrie 2022.
Acordul are drept scop construirea unui sistem de apeducte ce va subtraversa râul Prut, pentru alimentarea cu apă potabilă și epurarea apelor uzate din localitățile raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești. Totodată, Protocolul de amendare modifică unele prevederi ale Acordului de bază în partea ce ține de amplasarea unor apeducte, pentru flexibilitatea în decizii și permiterea subtraversării râului Prut și în alte localități, agreate de către Părți.
UPDATE 15:35. Astfel, începând cu 6 decembrie 2022, starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile. O Hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Executiv.
Documentul urmează a fi prezentat spre aprobare Parlamentului.
UPDATE 15:20. Serviciul Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor are un nou director. Este vorba de fostul șef al Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România, Daniel-Marius Staicu, care a primit cetățenia Republicii Moldova în urma unui decret semnat de președinta Maia Sandu la 21 noiembrie.
UPDATE 15:15. Veceaslav Dobândă și-a dat demisia din funcția de secretar de stat al MAEIE.
UPDATE 15:10. Comisia Situații Excepționale recomandă Guvernului și Parlamentului ca starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova să fie extinsă cu încă 60 de zile. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița în debutul ședinței Executivului de astăzi, 30 noiembrie.
Li
