UPDATE 22.00. Președinta Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy. Un anunț în acest sens a fost făcut de liderul de la Kiev.
Oficialii au discutat despre provocările actuale în materie de energie și securitate pentru ambele țări, dar și despre resturile rachetei, doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, care a căzut în nordul Republicii Moldova.
UPDATE 21:30. Trupele rusești intensifică atacurile asupra civililor din Mariupol ocupat, arestează localnici.
Forțele rusești continuă să patruleze în oraș și să efectueze controale de identitate, precum și să verifice casele și telefoanele personale ale locuitorilor pentru fotografii, simboluri sau postări pro-ucrainene pe rețelele de socializare, a declarat Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, potrivit Kyiv Independent.
Oficialul a adăugat că aproximativ 15.000 de persoane sunt în prezent verificate, maxim 30 de persoane fiind verificate zilnic. „În medie, cinci din 30 de persoane filtrate dispar din cauza arestărilor chiar în clădirea secției de poliție a ocupanților”, potrivit Andriuschenko.
UPDATE 20:22. Președintele Ucrainei Vldimir Zelenskiy nu va participa la summitul G20 din Indonezia, dacă președintele rus Vladimir Putin va fi prezent. Declarația a fost făcută de liderul de la Kiev în cadrul unei conferințe de presă cu președintele Greciei.
„Nu urmăresc participarea altora la summit-ul G20. Poziția — personală și cea a Ucrainei — a fost că, dacă liderul Federației Ruse ar fi prezent, atunci Ucraina nu va participa. O să vedem, mai sunt câteva zile”, a spus Zelenskiy.
El a mai spus că astăzi a avut o conversație telefonică cu președintele Indoneziei, care l-a invitat repetat pe Zelensky la Summit.
Summitul G20 de la Bali este programat pentru 15-16 noiembrie. La începutul lunii octombrie, Preşedinţia ucraineană a anunţat că, dacă Zelenskiy va participa la eveniment, nu va avea contact cu Putin.
Iar decizia finală cu privire la vizita președintelui Ucrainei va fi luată cu o zi sau două înainte de summit din motive de securitate.
Indonezia i-a invitat pe președinții Rusiei și Ucrainei la summitul din toamnă al G20, refuzând să retragă invitația lui Putin.
După invazia rusă pe scară largă, președintele american Joe Biden a declarat că Rusia ar trebui să fie exclusă din G20. Acest lucru a fost susținut de premierul canadian Justin Trudeau. Iar secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a spus că inclusiv țara ei nu ar participa la reuniunile țărilor G20 dacă rușii ar fi acolo.
UPDATE 19:16. Parlamentul Bulgariei a sprijinit livrarea de ajutor militar Ucrainei. Acum guvernul are o lună pentru a întocmi o listă de ajutoare, scrie BGNES.
A fost nevoie de aproape cinci ore pentru ca parlamentul să ia o decizie. 175 de parlamentari au susținut decizia, 49 s-au opus, iar trei s-au abținut.
Kornelia Ninova, liderul Partidului Socialist Bulgar pro-Moscova, care a votat împotriva ofertei, a spus că Bulgaria nu ar trebui să furnizeze arme, deoarece aceasta ar face din ea o parte la conflict. În schimb, oponenții săi au numit cinism depozitarea armelor sovietice în Bulgaria, ca o explicație pentru necesitatea de a garanta securitatea țării.
Parlamentul a cerut Guvernului să negocieze cu partenerii NATO achiziţionarea de arme şi echipamente militare moderne pentru a le înlocui pe cele mai vechi, model rusesc, care vor fi furnizate Ucrainei.
Natura ajutorului va fi decisă în termen de o lună, la propunerea guvernului interimar numit de preşedintele Rumen Radev. Preşedintele însuşi, care provine din rândurile stângii, se opune unei astfel de decizii. În timp ce şansele de a forma un guvern care să reziste după alegeri par minime, acest guvern interimar ar putea rămâne în funcţie până când vor fi organizate noi alegeri anticipate, în primăvară, scrie News.ro.
Ministrul bulgar al Apărării, Dimitar Stoïanov, a exclus deja posibilitatea de a fi livrate sisteme de rachete antiaeriene şi a alte arme grele solicitate de Kiev, invocând dotarea slabă a armatei bulgare.
UPDATE 18:30. Organizația Națiunilor Unite își exprimă îngrijorarea crescândă cu privire la iarna aspră cu care se confruntă ucrainenii după atacurile asupra infrastructurii energetice și numărul mare de persoane strămutate de război, scrie CNN.
„Invazia rusă a Ucrainei a condus la cea mai rapidă și cea mai mare strămutare care a avut loc în ultimele decenii. Aproximativ 14 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele din 24 februarie”, a declarat miercuri Filippo Grandi, înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, într-un comunicat.
„Ucrainenii sunt pe cale să se confrunte cu una dintre cele mai grele ierni din lume în circumstanțe extrem de dificile. Organizațiile umanitare și-au mărit dramatic răspunsul, dar trebuie făcut mult mai mult, începând cu încheierea acestui război fără sens”, a scris Grandi Consiliului de Securitate al ONU.
În noaptea de miercuri, atacurile rusești au lovit infrastructura energetică și de apă din orașul Kryvyi Rih din centrul Ucrainei, potrivit șefului administrației militare a orașului, Oleksandr Vilkul.
UPDATE 17:50. Casa Albă a acuzat Coreea de Nord că a expediat în secret un „număr semnificativ” de obuze de artilerie către Rusia în sprijinul invaziei sale în Ucraina, pe fondul dovezilor tot mai mari ale penuriei de sisteme de arme cheie.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a spus că SUA cred că Coreea de Nord „furnizează în secret” muniția Rusiei și „încearcă să facă să pară că ar fi trimise în țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord”.
Kirby a refuzat să ofere o estimare specifică a cantității de muniție trimisă pentru a susține efortul rusesc.
„Încă monitorizăm acest lucru pentru a determina dacă transporturile sunt efectiv primite”, a spus Kirby.
Nu este vorba de zeci aici. Este vorba de un număr semnificativ de obuze de artilerie. Acesta este un semn nu numai al gradului în care Coreea de Nord este dispusă să continue să susțină Rusia, ci și un semn al articolelor de apărare, al lipsurilor și nevoilor proprii ale Rusiei”, a declarat Kirby.
UPDATE 17:15. Rusia „și-a confirmat statutul de cel mai mare mincinos al lumii” din cauza afirmațiilor legate de „bomba murdară”. Declarația aparține ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba a reacționat ferm la rezultatele inspecției nucleare.
„AIEA a verificat trei instalații ucrainene în centrul dezinformației ruse și nu a găsit nicio dovadă a vreunei „bombe murdare”. Îi mulțumesc lui Rafael Mariano Grossi pentru cooperarea excelentă și promptă a AIEA, care a ajutat la contracararea falsurilor rusești. Rusia și-a confirmat statutul de cel mai mare mincinos din lume”, a scris Kuleba pe Twitter.
UPDATE 16:21. Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au finalizat inspecția a trei instalații din Ucraina. Nu au găsit semne de „bombă murdară”. Acest lucru este menționat în declarația AIEA.
Pe fondul acuzațiilor Rusiei, Ucraina a invitat experții AIEA să verifice instalațiile ucrainene pentru prezența unei „bombe” murdare.
Misiunea AIEA a început pe 31 octombrie.
În declarație se spune că reprezentanții agenției au avut acces nestingherit la instituții și au putut desfășura toate activitățile planificate. De asemenea, inspectorii au prelevat mostre de mediu pentru analize în laboratoare cu garanții AIEA.
UPDATE 15:28. Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a lansat un apel către comunitatea internaţională să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţiei, într-un mesaj postat pe Twitter miercuri seara.
„Când cineva vorbeşte de o reglementare diplomatică, acesta propune de fapt ca Ucraina să dea curs ultimatumului dat de Rusia: să-şi dea teritoriile şi să-şi recunoască înfrângerea. Poporul ucrainean nu va fi niciodată de acord cu aceasta. Astfel încât am o rugăminte: nu mai propuneţi Ucrainei capitularea sub masca diplomaţiei!”, susţine Podoliak în mesajul său.
Federaţia Rusă încearcă să-i determine pe partenerii Ucrainei să exercite presiuni asupra preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a accepta ultimatumul Federaţiei Ruse la masa negocierilor şi îngheţarea conflictului, a declarat Mihailo Podoliak într-un interviu acordat la sfârşitul lunii octombrie postului de televiziune german Welt.
UPDATE 14:48. Ucraina și Rusia au avut un alt schimb de prizonieri pe 3 noiembrie. 107 soldați au fost înapoiați acasă, inclusiv 6 ofițeri și 101 soldați și sergenți.
Acest lucru a fost anunțat de șeful Biroului Președintelui, Andriy Yermak.
Au fost eliberați militari din Forțele Armate, Forțele Navale, Tero-Forța de Apărare, Serviciul de Frontieră de Stat, Poliția Națională, Serviciul de Transport Special de Stat și Garda Națională, inclusiv trei militari „Azovi”.
UPDATE 13:28. Federația Rusă nu renunță la planurile sale de extindere a regiunilor de la granițele Ucrainei. Astfel, ocupanții continuă să-și transfere trupele în Belarus, desfășoară activități pentru pregătirea forțelor armate comune. Cu toate acestea, situația de la graniță este încă controlată și stabilă, scrie UNIAN.
După cum a remarcat Aleksei Gromov, șeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, la un briefing, desfășurarea comună a trupelor ruse și belaruse are ca scop acum să distragă atenția și să scoată Forțele Armate ale Ucrainei de la Est și Sud. Cu toate acestea, în viitor există amenințarea formării unui grup de agresiune directă împotriva Ucrainei.
„În ceea ce privește deplasarea unităților Forțelor Armate ale Federației Ruse, în primul rând, se efectuează în prezent deplasarea cadrelor militare, în principal în detrimentul celor mobilizați”, a spus Gromov.
El a explicat că, pentru ca grupul să fie pregătit, este necesar să se antreneze militari, să-i coordoneze ca parte a unităților și să planifice și să definească unele sarcini.
„În următoarele săptămâni, acest lucru (pregătirea pentru un al doilea atac - UNIAN) nu este de așteptat. Ne așteptăm ca acest lucru să nu fie mai devreme în 2-3 luni”, sugerează Gromov.
Potrivit acestuia, situația este stabilă în direcțiile Volînia, Jitomir și Kiev.
Apărătorii ucraineni nu înregistrează semne ale formării unor grupuri ofensive inamice.
„În același timp, situația în jurul formării unei grupări comune de trupe a așa-numitului „Stat al Uniunii” rămâne ambiguă. Pe de o parte, declarațiile părților indică faptul că sarcina actuală este de a distrage atenția și direct trage trupele ucrainene de la est și de la sud la nord. Cu toate acestea, pe termen lung, există amenințarea formării unui grup care poate fi implicat în agresiunea împotriva Ucrainei”, a spus Gromov.
El a menționat că acum există un transfer de unități ale armatei de tancuri, în primul rând a doua divizie de puști motorizate din Rusia, împreună cu echipamente și tocmai mobilizate. Ei sunt plasați la terenurile de antrenament militar din Belarus.
Astfel, în cursul lunii octombrie, au fost mutate circa o mie și jumătate de platforme feroviare cu arme și tehnică militară - până la 200 de vagoane de pasageri, peste 100 de vagoane de marfă cu tehnică militară.
În plus, Rusia continuă să folosească teritoriul Belarusului pentru lansarea de atacuri cu rachete asupra Ucrainei.
Gromov a adăugat că un rol special este atribuit bazei aeriene din apropierea satului Luninets, regiunea Brest, unde se află dronele iraniene, precum și un anumit număr de operatorii acestora.
După cum a menționat Gromov, situația este încă controlată și stabilă, iar toate mișcările inamicului sunt monitorizate.
UPDATE 12:30. Rusia va tipări aproape 1 trilion de ruble pentru rezidenții teritoriilor anexate din Ucraina, relatează BBC.
Potrivit vicepreședintelui Asociației Băncilor din Rusia (ADB), Alexei Voilukov, pentru a finanța cele patru teritorii ucrainene recent anexate (fără Crimeea), Rusia va trebui să mai tiparească 900 de miliarde de ruble. Într-un comentariu adresat presei ruse, Voilukov a explicat că, pe baza raportului dintre populația Rusiei și cantitatea de numerar în circulație, în medie, există aproximativ 100.000 de ruble numerar pentru un cetățean.
„Dacă luăm în considerare faptul că populația teritoriilor anexate este de aproximativ 6 milioane de oameni, atunci cererea de numerar va fi de aproximativ 500-600 de miliarde de ruble. Cu toate acestea, infrastructura de plată în aceste regiuni este încă slab dezvoltată, există puține bancomate și terminale pentru plăți fără numerar. Prin urmare, acolo va fi nevoie de mai mulți numerar de aproximativ o dată și jumătate - aproximativ 0,9 trilioane de ruble", îl citează ziarul Izvestia pe vicepreședintele ADB.
La 30 septembrie, Vladimir Putin și șefii teritoriilor ucrainene ocupate - autoproclamatele regiuni DPR, LPR, Herson și Zaporojie - au semnat un acord la Kremlin cu privire la intrarea lor în Rusia.
UPDATE 12:20. Porțiunea de pod peste râul Irpen din apropiere de satul Stoianka, de-a lungul căruia trece autostrada Kiev-Jitomir, a fost restaurat.
Podul a fost aruncat în aer de armata ucraineană încă din februarie pentru a încetini avansul armatei ruse asupra Kievului, iar această sarcină a Forțelor Armate ale Ucrainei poate fi considerată finalizată.
De atunci, locuitorii Kievului, îndreptându-se spre vest de capitală, au fost nevoiți să parcurgă zeci de kilometri de-a lungul drumurilor de ocolire.
Potrivit biroului președintelui Ucrainei, pasajul pe podul de la Stoianka este deschis în ambele sensuri.
Foto: Kirill Timoșenko.
UPDATE 11:55. Putin, cu apelurile sale la concurență în industria militară, nu are legătură cu realitatea - ISW
„Președintele rus Vladimir Putin, cu apelurile sale la o industrie militară competitivă, nu are legătura cu realitatea, având în vedere forma lanțurilor de aprovizionare [distruse] din Rusia și a problemelor industriale militare”, susțin experții de la Institutul SUA pentru Studiul Războiul (ISW) în cea mai recentă analiză a războiului din Ucraina.
Miercuri, Putin, la o ședință a noului Comitet de Coordonare pentru Aprovizionarea Forțelor Armate Ruse, a cerut „concurență activă între producătorii și dezvoltatorii” de arme, echipamente și echipamente militare.
ISW amintește cu această ocazie că Rusia cumpără drone și posibil rachete balistice din Iran și, de asemenea, conform informațiilor americane, a cumpărat obuze de artilerie din Coreea de Nord (toate trei țări susțin că nu a existat așa ceva).
„Dependența Rusiei de țările izolate și sub sancțiuni grele pentru arme critice nu este în concordanță cu cererea lui Putin ca industria militară rusă să devină foarte competitivă pe termen scurt și să înceapă să răspundă nevoilor Forțelor Armate Ruse”, spun analiștii ISW.
UPDATE 11:30. În regiunea Dnepropetrovsk noaptea trecută a avut loc un raid de drone kamikaze, nu toate au fost doborâte, a declarat guvernatorul regiunii, Valentin Reznicenko.
„Patru drone kamikaze iraniene au fost doborâte în regiune peste noapte, „dar au fost şi sosiri”, a spus el.
Reznicenko scrie că în Krivoy Rog au fost lovite instalațiile de infrastructură energetică și de apă. „Acolo sunt pagube grave”, a spus șeful administrației. La Pavlograd, potrivit lui, rușii au lovit o întreprindere industrială. Nimeni nu a fost ucis sau rănit, a mai precizat el.
UPDATE 11:10. Potrivit administrațiilor militare regionale, în ultimele 24 de ore, în urma agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, au decedat 10 civili, iar 16 au fost răniți, a scris șeful adjunct al Biroului preşedintelui Kiril Timoşenko pe Telegram.
În special, potrivit acestuia, 8 persoane au fost ucise în regiunea Donețk, iar 5 au fost răniți, în regiunea Harkiv - 2 morți și 7 răniți, în regiunea Herson - 4 răniți.
UPDATE 10:50. Miniștrii de externe ai G7, reuniți joi în Germania, vor discuta cum să coordoneze cel mai bine sprijinul suplimentar pentru Ucraina în urma recentelor atacuri rusești asupra infrastructurii energetice, care au cauzat pene de curent în toată țara, scrie Reuters.
Subiectul invaziei ruse a Ucrainei este de așteptat să domine și de această dată la reuniunea de două zile a secretarului de stat american Anthony Blinken cu omologii săi din G7 în orașul vest-german Münster, deși rolul din ce în ce mai încrezător al Chinei în lume și protestele din Iran vor fi, de asemenea, abordate.
„Pentru noi, această reuniune ministerială a G7 vine într-un moment important”, a spus un înalt oficial al Departamentului de Stat, menționând că grupul „este un mecanism vital de coordonare” pentru abordările politice ale celor mai presante probleme.
Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat marți, în timpul unei vizite la Kiev, că UE, împreună cu partenerii, explorează modalități de a spori asistența pentru sectorul energetic al Ucrainei. Ea a subliniat că Ucraina are nevoie de echipamente și instrumente speciale pentru a repara daunele aduse infrastructurii energetice. Este necesar să se îndemne companiile străine să acorde prioritate transferului de echipamente energetice către Ucraina, a adăugat comisarul european.
În plus, potrivit agenției, întâlnirea G7, care este găzduită de Germania în mod rotativ, va oferi, de asemenea, o oportunitate pentru cele mai bogate democrații din lume de a discuta despre cele mai recente evoluții din China și despre securitatea din regiunea Indo-Pacific după China, după ce liderul chinez Xi Jinping și-a consolidat puterea la Congresul Partidului Comunist.
UPDATE 10:25. „Coridorul de cereale” este funcțional și transportul de cereale în Ucraina continuă, a declarat joi ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-un interviu acordat agenției Habertürk.
„Continuăm să livrăm cereale. Activitatea continuă, aceasta este o problemă umanitară”, a spus el.
Ministrul a mai dat detalii despre cum s-a ajuns la acord privind reluarea „culoarului de cereale”. „Am avut o conversație cu domnul Șoigu. Am vorbit despre ce să facem pentru a preveni creșterea prețurilor la alimente, despre stabilitatea politică. Și-au exprimat și ei îngrijorarea, apoi am vorbit din nou cu colegii noștri ucraineni, au dat asigurări. Am transmis asta domnului Șoigu”, a spus ministrul turc.
UPDATE 10:10. Încă 750 de soldați ruși au murit în ultimele 24 ore. Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut 74.000 de soldați de la începutul invaziei la 24 februarie.
UPDATE 09:40. Guvernul elvețian va aloca Ucrainei încă 100 de milioane de franci elvețieni (aproape 100 de milioane de dolari) pentru proiecte de de reabilitare urgentă a infrastructurii energetice, ca parte a planului de acțiune pentru ajutorul de iarnă pentru țara vecină, a anunțat miercuri guvernul elvețian.
„Pe lângă activitățile umanitare existente în Ucraina și regiune, aceasta (Elveția – n.red.) alocă 100 de milioane de franci elvețieni pentru proiectele de sprijinire a refacerii urgente a infrastructurii energetice și de atenuarea situației umanitare fragile”, se arată în comunicat.
Oficialii elvețieni notează că Elveția va ajută Ucraina să achiziționeze surse de energie și piese de schimb, va participă la repararea sistemelor de prindere feroviară (pentru transportul de încărcături grele precum cereale). De asemenea, va oferi asistență umanitară celor mai afectați de războiul din Ucraina și va ajuta la pregătirea pentru iarnă, în special, la înlocuirea ferestrelor, asigurarea de izolație și hrană etc.
Guvernul elvețian analizează, de asemenea, dacă Elveția poate furniza bunuri suplimentare de ajutor, cum ar fi generatoare, pompe sau stații de tratare a apei. Consiliul Federal va înainta o cerere Parlamentului pentru un împrumut suplimentar de 76 de milioane de franci elvețieni pentru a acoperi aceste costuri.
UPDATE 09:15. Serviciile de informații britanice: Belarus a transferat cel puțin 100 de tancuri și vehicule de luptă de infanterie (IFV) din depozitele sale în Rusia în ultimele săptămâni.
Potrivit informațiilor britanice, soldații ruși care luptă în Ucraina sunt probabil frustrați că sunt forțați să folosească BMP-uri vechi, pe care le descriu drept „cutii de aluminiu”.
La mijlocul lunii octombrie, în timpul ofensivei trupelor ucrainene, pierderea vehiculelor blindate rusești a crescut la peste 40 de vehicule pe zi, ceea ce este aproximativ echivalent cu cantitatea de echipamente a întregului batalion.
„În ultimele săptămâni, Rusia a recurs probabil la achiziționarea a cel puțin 100 de tancuri suplimentare și vehicule de luptă de infanterie din stocurile Belarusului”, se arată în raport.
Informațiile britanice notează că unitățile blindate și artileria sunt esențiale pentru modul de război rusesc. Trupele din Ucraina întâmpină în prezent dificultăți în a găsi atât muniție de artilerie, cât și suficiente vehicule blindate de înlocuire, potrivit raportului.
Potrivit presei ucrainene, din martie până în septembrie, Belarus a trimis peste 65.000 de tone de muniție în Rusia pe calea ferată.
UPDATE 08:52. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și-a împărtășit recunoștința față de conducerea Turciei pentru că a facilitat revenirea Rusiei la acordul de export de cereale cu Ucraina, susținut de ONU.
„Suntem recunoscători pentru rolul activ al ONU și al aliaților noștri turci în facilitarea întoarcerii Rusiei la Inițiativa privind cerealele Mării Negre. Îndemnăm toate părțile să reînnoiască inițiativa. Dacă nu faceți acest lucru, i-ar răni pe cei mai vulnerabili din lume”, a scris Blinken pe Twitter.
UPDATE 08:35. Centrala nucleară din Ucraina Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele rusești au deteriorat liniile de înaltă tensiune rămase, lăsând-o doar cu generatoare diesel, potrivit companiei nucleare ucrainene Energoatom.
„Ieri, 2 noiembrie 2022, în urma bombardamentelor rasiste, ultimele două linii de comunicații de înaltă tensiune ale CNE Zaporojie cu sistemul electric ucrainean au fost avariate. La 23:04, stația a intrat în modul de întrerupere completă. Toate cele 20 de generatoare diesel au fost pornite. În prezent, schema de alimentare pentru nevoile proprii ale ZNPP este optimizată, 9 generatoare diesel rămânând în funcțiune. Unitățile de putere 5 și 6 sunt transferate la o stare rece. Combustibilul pentru funcționarea generatoarelor diesel în modul de întrerupere completă a ZNPP rămâne timp de 15 zile. Număratoarea inversă a început”, a scris primarul Energodar, Dmytro Orlov, într-o actualizare Telegram în această dimineață devreme:
Orlov a adăugat că, din cauza ocupării uzinei, posibilitatea de a menține ZNPP într-un mod sigur este „semnificativ limitată”.
UPDATE 08:10. Președintele Ucrainei într-un nouă adresare video: „Astăzi, Kremlinul spune că au cerut garanții de securitate de la Ucraina. Ar trebui să ne gândim o clipă la declarațiile lor. În urmă cu 252 de zile, Rusia a cerut garanții de securitate din partea Statelor Unite ale Americii.
După opt luni de așa-numita „operațiune specială” a Rusiei, Kremlinul cere Ucrainei garanții de securitate. Acestea sunt schimbări cu adevărat izbitoare. Aceasta arată atât eșecul agresiunii ruse, cât și cât de puternici suntem tu și cu mine atunci când rămânem uniți.
Milioane de bărbați și femei ucrainene care luptă și lucrează pentru libertatea noastră. Și milioane de oameni din întreaga lume care ne ajută să rezistăm terorii rusești. Împreună vom asigura înfrângerea statului terorist și pedepsirea lui pentru teroare. Și garantăm că toată Ucraina este și va fi liberă.
Slavă veșnică tuturor eroilor noștri! Veșnică amintire tuturor celor care și-au dat viața pentru Ucraina! Glorie Ucrainei!”.
Kremlinul va trebui probabil să recurgă mai mult la bugetul federal în viitorul apropiat pentru a acoperi costurile salariilor, a spus ISW.
UPDATE 07:26. Statul major al forțelor armate ucrainene a informat despre lupte intense care se dau în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas.
Zeci de atacuri au fost respinse într-o singură zi, a declarat miercuri adjunctul ministrului apărării, Hanna Maliar.
Potrivit statului major ucrainean, Rusia a continuat să atace infrastructura din mai multe regiuni ale ţării cu rachete şi drone iraniene.
UPDATE 07:00. Ucraina susține că a lovit sisteme militare rusești semnificative în Herson
Oficialii ucraineni afirmă că armata a lovit o țintă importantă în regiunea sudică Herson, în timp ce autoritățile pro-ruse continuă să facă presiuni asupra civililor pentru a părăsi regiunea.
Serhii Khlan, membru al Consiliului Regional Herson a declarat că forțele ucrainene au lovit sistemele de apărare aeriană rusești din apropierea stadionului din orașul Herson. Aceste sisteme au fost folosite, de asemenea, pentru a bombarda Nikolaev, uneori cu efecte devastatoare.
Khlan a postat o fotografie care ar fi arătat „rămășițele echipamentelor”.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie și 2 noiembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
