FOTO/ „Cicatrice” – primul vin ce are pe contraetichetă indicația teritoriului ocupat din Republica Moldova

4 noiembrie 2022, 14:56 Vinurile Moldovei 773
„Cicatrice” – primul vin ce are pe contraetichetă indicația teritoriului ocupat din Republica Moldov.  Sursa: zonadesecuritate.md

Unicul vin din Republica Moldova dedicat eroilor ce au luptat în războiul din 1992 are deja și o contraeticheta unică. „Cicatrice” făcut din strugurii ce cresc pe Platoul Cocieri, ce a fost în 1992 scena celor mai sângeroase lupte pentru independența și integritatea Republicii Moldova, are indicat pe sticlă teritoriul din stânga Nistrului ce nu este controlat de autoritățile constituționale, transmite Zona de Securitate.

Vinul a fost lansat în 2021, dar abia în 2022 a apărut cu o contraetichetă în care apare harta Republcii Moldova iar în dreptul regiunii transnistrene este indicat că e ocupată de Federația Rusă.

Lilian Moldovanu, fondatorul vinăriei Casa Moldovanu ce a lansat linia Cicatrice ne-a mărturisit că ideea de pune această etichetă o are deja 5 ani, atunci când a înregistrat compania sa în Zona de Securitate și pentru prima dată a contactat cu autoritățile separatiste din regiune.

Vreau să vă comunic că o etichetă de vin poate vorbi și transmite un mesaj în orice loc al lumii, contraeticheta CICATRICE conține mesaj de protest față de ocupația Federație Ruse a teritoriului din stânga Nistrului deja de 30 de ani.

Prin ce trec zilnic și gradul de umilință a locuitorilor platoului atunci când interacționează cu “separatismul rus” este o tema aparte și ține de o discuție cu autoritățile moldovenești care stau “amorțiți” atunci cînd se încalcă drepturile omului,” ne-a mărturisit vinificatorul.

Vinul CICATRICE are două etichete, una este dedicată ostașilor căzuți în luptele pentru Integritatea Republicii Moldova, altă etichetă este în cinstea femeilor care au decedat în conflictul armat din 1992.

  • Eticheta dedicată bărbaților este un Cabernet din roada anului 2020, vinul roșu sec baricat 6 luni în baricuri din lemn de stejar de producție locală moldovenească, vinul alb, deciat femeilor, este un Pinot Grigio roada anului 2021.

Continuarea articolului poate fi găsită pe Zona de Securitate.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media