DOC/ FEE-Nord solicită scumpirea prețului la energia electrică cu până la 6,03 lei/kWh. O majorare de tarif cere și Premier Energy

2 noiembrie 2022, 15:12 Economie 172
energie electrică.  Sursa: Replica Media

Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) a trimis o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care cere majorarea tarifului la energia electrică. Potrivit documentului, consumatorii finali ar putea fi obligați să scoată din buzunare 6,03 lei/kWh, față de 3,21 lei cât este în prezent.

Conform FEE-Nord, majorările sunt determinate de evoluția prețului de tranzacționare a energiei electrice de pe piață. De asemenea, majorarea este justificată de către formarea devierilor tarifare în luna octombrie precum și devierile tarifare care urmează să fie înregistrate în lunile noiembrie și decembrie.

De asemenea, și Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, solicită aprobarea prețului de 4,88 lei/kWh, cu circa 1 leu și 73 de bani mai mare decât tariful actual, pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune, din 1 noiembrie.


Potrivit expertul în economie, IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, timp de 22 de ani, tarifele în Republica Moldova au cunoscut o majorare de doar 2 ori de la 0,74 lei/kWh în 2000 la 1,51 lei/kWh în martie 2022.

„În acest an, în opt luni, tariful la energia electrică riscă să se majoreze de 3 ori în 4 majorări consecutive. Cel mai probabil vom avea 6,03 lei/kWh pentru Red-Nord și 4,88 lei/kWh Premier-Energy”, a scris Veaceslav Ioniță într-o postare.

Menționăm că, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat ieri că va examina în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, în conformitate cu noile prețuri de achiziție și prevederile metodologiei tarifare.

Ședința publică extraordinară a Consiliului de Administrație este planificată pentru azi, 2 noiembrie, ora 17:00.

Amintim că pentru luna noiembrie, Chișinău nu a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan), care pentru luna octombrie a oferit malului drept al Nistrului 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media