ULTIMA ORĂ! Dosarul finanțării ilegale a Partidului ȘOR: 55 de percheziții, soldate cu depistarea a 20 de pungi negre în care se aflau circa 3,5 milioane de lei: 24 de persoane, reținute

20 octombrie 2022, 16:44 Justiție 269
News Alert.  Sursa: Replica Media
Oamenii legii, în urma perchezițiilor efectuate astăzi, 20 octombrie, la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară, au depistat 20 de pungi negre, pe care erau înscrise numele unor raioane, în care se estimează că erau în total 3,5 milioane de lei. Totodată în urma descinderilor, până în prezent au fost reținute 24 persoane, iar perchezițiile sunt în curs și la această oră.

„Grupul de urmărire penală a continuat investigațiile și acumularea probelor. Aceasta a inclus utilizarea măsurilor speciale de investigație autorizate de judecătorul de instrucție. Aceste măsuri au inclus interceptări telefonice, care au surprins conversații între persoanele responsabile de a distribui bani și persoanele care au acceptat acești bani pentru a plăti activitățile protestatarilor și alte cheltuieli ale Partidului ȘOR în teritorii din întreaga țară”, a declarat șefa PA, Veronica Dragalin, într-un briefing de presă.

Potrivit declarațiilor șefei PA, judecătorii au autorizat urmărirea vizuală, înregistrări de imagini și a convorbirilor. La fel, primirea și transmiterea sub control a banilor. Pe parcursul mai multor luni, în procesul de investigație au fost identificate mai multe persoane responsabile de distribuirea unor sume mari de bani, în numerar, pe întreg teritoriul Moldovei precum a fost identificate persoanele care au primit acel numerar.

În cadrul urmăririi penale, a fost documentată și plata în numerar către persoane care au fost transportate în capitală pentru a participa la protestele care au avut în fața sediilor instituțiilor statului.

„Aș dori să menționez aici că ancheta a folosit informații de la jurnaliștii de investigație pentru a urmări pistele de și de a documenta aceste tipuri de plăți. La fel, am lucrat cu colegii noștri de la IGP care ne-au ajutat cu informații legate de transportul persoanelor la protestele organizate în capitală”, a punctat Dragalin.

Grupul de urmărire penală a audiat mai multe persoane, unii dintre ei au cooperat, pentru a identifica distribuția de numerar. În baza probelor acumulate, PA și organele de urmărire penală au identificat modalitatea de transmitere a banilor de către grupul criminal organizat în vederea finanțării partidului ȘOR și în special pentru acoperirea cheltuielilor de transportare și de participare a persoanelor la proteste.

Ieri seara, începând cu ora 23:00, o echipă de trei procurori de la PA și mai mulți ofițeri CNA, SIS și ofițeri de la PA au efectuat urmăriri vizuale pentru a documenta distribuirea banilor de către persoanele suspectate de distribuirea în numerar în toată țara. La aproximativ ora 05:00 dimineața, o persoană a fost identificată cu o geantă care a părăsit orașul Chișinău și s-a deplasat spre nordul țării.

În jurul orei 07:00, persoana a fost reținută în flagrant în timp ce transmitea bani unui lider ale organizației teritoriale raionale al partidului ȘOR. În cursul zilei au fost efectuate 55 de percheziții la domicilii și mijloace de transport ale mai multor persoane suspectate, care în acest moment sunt în derulare.

„În total, estimăm că astăzi s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei în aceste pungi cu bani. Ca un exemplu, într-o pungă neagră cu cuvântul Călărași, am găsit suma de peste 25.000 de lei. Sumele ridicate astăzi includ lei și dolari. Urmărirea penală a documentat aceeași metodă de distribuție a banilor și în săptămânile anterioare. Prin urmare, credem că această sumă de bani - 3,5 milioane de lei, reprezintă cheltuieli săptămânale”, a punctat Dragalin.

Urmărirea penală continuă. Veronica Dragalin a menționat că mâine PA va reveni cu detalii.

Amintim că, Procurorii Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins astăzi, 20 octombrie, cu percheziții la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară.

Dosarul finanțării ilegale a Partidului ȘOR a fost inițiat la 21 iulie 2022. Atunci procurorii anticorupție împreună cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții, iar ulterior, în urma ridicării imunității parlamentare, Marina Tauber a fost reținută, ulterior fiind ținută în Penitenciarul nr.13, mai apoi în arest la domiciliu, iar actualmente este sub control judiciar.

Tauber este vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării formațiunii din care face parte din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.

În urma perchezițiilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco, potrivit CNA.

A doua rundă de percheziții tot pe acest dosar au avut loc la 25 iulie curent. Au fost vizate sediile organizațiilor teritoriale ale partidului din raioanele Călărași, Căușeni, Ștefan-Vodă, Strășeni, Edineț, Briceni, Dondușeni, Ocnița, Basarabeasca, Cimișlia, Hîncești, Orhei, Florești, Soroca, Drochia, Ungheni, Nisporeni, Bălți, Fălești, Glodeni, Sângerei, Rîșcani, Cahul, Taraclia, Cantemir.

Potrivit CNA, în cadrul urmăririi penale, la președinții și secretarii organizațiilor de partid, unde au fost operate percheziții domiciliare și a mijloacelor de transport, au fost ridicate documente, înscrisuri, corespondență, înscrisuri de ciornă și alți purtători materiali de informații, în care ar fi reflectate date cu privire la persoane fizice sau juridice care ar fi beneficiat de plăți ilicite pentru prestarea de servicii sau activități în interesul partidului, din fonduri ilegale.

A treia rundă de percheziții a avut loc la 2 septembrie 2022. Ofițerii de urmărire penală de la Procuratura Anticorupție au făcut patru percheziții, inclusiv la un președinte al unei organizații teritoriale raionale a partidului. Totodată, atunci au fost reținute trei persoane. „Persoanelor reținute le este imputată infracțiunea de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, infracțiuni prevăzute la art. 181/2 alin. (1) și alin. (5) din Codul penal”, anunța Procuratura Anticorupție.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media