LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 263. Rusia a pierdut aproximativ 80.860 de soldați în războiul împotriva Ucrainei / ISW: Retragerea trupelor ruse din Herson alimentează o scindare a Kremlinului

13 noiembrie 2022, 09:46 Ucraina 206
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 263-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești ordonate de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la 24 februarie, sub pretextul unei „operațiuni militare de denazificare și demilitarizare” a statului vecin.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că forțele Kievului au stabilit controlul în peste 60 de așezări din regiunea Herson. El a adăugat că forțele rusești au distrus toată infrastructura critică din Herson înainte de a fugi, inclusiv comunicațiile, aprovizionarea cu apă, energia termică și electrică.

Procuratura Generală de la Kiev informează că 430 de copii au murit în urma agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina. Totodată, 830 de copii au fost răniți.

Mai mult, din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse, 2.719 instituții de învățământ au fost avariate, iar 332 dintre ele au fost complet distruse.

UPDATE 17:36. Ucraina și SUA au convenit să demareze un proiect pilot pentru construcția unui mic reactor modular (SRM) în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, și de site-ul web al Departamentului de Stat al SUA.

Acest acord a fost anunțat de trimisul special al președintelui SUA pentru problemele climatice, John Kerry, și de ministrul Energiei al Ucrainei, Herman Galușcenko, în cadrul celei de-a 27-a Conferințe ONU privind Clima (CO27).

Datorită reactorului, ei plănuiesc să înceapă producția de hidrogen pur și amoniac.

Acest proiect are ca scop sprijinirea securității energetice a Ucrainei, decarbonizarea energiei și creșterea securității alimentare pe termen lung datorită îngrășămintelor curate pe bază de amoniac.


UPDATE 16:20. SUA au declarat retragerea Rusiei de la Herson „o victorie extraordinară” pentru Ucraina, potrivit The Guardian.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, aflat la bordul Air Force One în drum spre summitul ASEAN de la Phnom Penh, a declarat reporterilor că „se pare că ucrainenii tocmai au câștigat o victorie extraordinară, unde singura capitală regională pe care Rusia o ocupase în acest război este acum din nou sub steagul ucrainean. Și acesta este un lucru destul de remarcabil”.

„Și are și implicații strategice mai largi, deoarece capacitatea de a-i împinge pe ruși peste râu înseamnă că amenințarea pe termen mai lung la adresa unor locuri precum Odesa și coasta Mării Negre este redusă față de locul în care erau înainte.

Și deci acesta este un moment mare. Și cu siguranță nu este sfârșitul firului, dar este un moment important. Și se datorează tenacității și priceperii incredibile a ucrainenilor, susținute de sprijinul necruțător și unit al Statelor Unite și al aliaților noștri”, a spus Sullivan.UPDATE 15:29. Ideologul ultranaţionalist rus Alexander Dughin, considerat unul dintre cei mai mari susţinători ai ofensivei din Ucraina, a asigurat că îi rămâne loial lui Vladimir Putin, în pofida înfrângerii suferite de Moscova în oraşul ucrainean Herson.

El a subliniat că va „sprijini până la final operaţiunea militară” din Ucraina şi Rusia, relatează AFP și News.ro.

„Occidentul (…) a început să răspândească o informaţie falsă conform căreia eu şi patrioţii ruşi ne-am îndepărtat de Putin de la predarea Hersonului şi am fi cerut demisia lui”, a afirmat Alexander Dughin pe contul de Telegram sâmbătă seara.

„Doliul ţinut pentru pierderea Hersonului este una dar relaţia noastră cu Comandantul suprem este alta. Suntem loiali lui Putin şi vom sprijini până la final operaţiunea militară (în Ucraina) şi Rusia”, a adăugat el.
Alexander Dughin a publicat, vineri, un mesaj separat în care părea să critice Kremlinul după pierderea Hersonului. El a afirmat că puterea rusă nu mai poate ”să mai cedeze încă ceva”, iar „limita a fost atinsă”.

UPDATE 14:40. Bătăliile care se dau în Donețk, regiunea estică ucraineană, sunt „infernale”, susține președintele Vladimir Zelenskiy, în timp ce forțele pro-Kremlin au dat o luptă dură după ce forțele rusești au părăsit Herson, relatează Sky News.

În Donețk s-a întâmpinat o opoziție dură. Zelenskiy a spus: „Acolo este pur și simplu un iad – sunt lupte extrem de aprige în fiecare zi. „Dar unitățile noastre se apără cu curaj – rezistă la presiunea teribilă a invadatorilor, păstrând liniile noastre de apărare”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 14:17. Ocupanții ruși au furat majoritatea animalelor de la Grădina Zoologică din Herson, de la lame și lupi până la măgari și veverițe, a anunțat Aleksandr Todorchuk, fondatorul mișcării UAnimals.

Chiar înainte de retragerea rușilor din Herson, pe 5 noiembrie, Oleg Zubkov, directorul parcului de lei din Crimeea „Taigan”, a declarat că ar fi decis să „evacueze” animalele din Herson în Crimeea, în conformitate cu ordinul șeful administrației de ocupație a regiunii, Volodymyr Saldo.


UPDATE 13:49. De la începutul invaziei pe scară largă, Rusia a pierdut aproximativ 80.860 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, informează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi aproximative ale ocupanților ruși:

 • tancuri - 2.840 (+2) unități;
 • vehicule blindate de luptă — 5742 (+12);
 • sisteme de artilerie — 1.837 (+8);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete — 393;
 • mijloace de apărare aeriană — 206 (+1);
 • avioane — 278;
 • elicoptere — 261;
 • drone de nivel operațional-tactic — 1.507 (+1);
 • rachete de croazieră — 399;
 • nave/ambarcațiuni — 16;
 • echipamente auto și autocisterne — 4.295 (+16);
 • echipamente speciale — 160.

UPDATE 13:15. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat că Occidentul „militarizează” sud-estul Asiei în încercarea de a limita interesele Rusiei și Chinei, a informat Reuters.

Vorbind în timpul unei conferințe de presă la încheierea summitului ASEAN de la Phnom Penh, Lavrov a certat Statele Unite pentru acțiunile lor în regiune, pe care atât Rusia, cât și Occidentul o văd ca un potențial câmp de luptă geopolitică strategică în următoarele decenii.

„Statele Unite și aliații săi din NATO încearcă să stăpânească acest spațiu”, a spus Lavrov reporterilor. El a spus că strategia pentru Indo-Pacific a președintelui american Joe Biden a fost o încercare de a ocoli „structurile incluzive” pentru cooperarea regională și ar implica „militarizarea acestei regiuni, cu un accent evident pe limitarea Chinei și pe limitarea intereselor Rusiei în Asia-Pacific”.

Biden a spus la summit că Washingtonul s-a angajat să construiască un „Indo Pacific care este liber și deschis, stabil și prosper, rezistent și sigur”.


UPDATE 12:47. Rusia a cerut G20 să nu mai vorbească despre „amenințări imaginare” și să se concentreze asupra celor mai presante probleme socio-economice ale lumii, scrie The Guardian cu referire la Reuters.

G20 urmează să se întâlnească pe insula indoneziană Bali săptămâna aceasta, iar liderii occidentali, inclusiv președintele american Joe Biden, se așteaptă să folosească forumul de înalt profil pentru a critica public Rusia în legătură cu războiul din Ucraina.

Într-o declarație emisă înaintea summitului, Ministerul de Externe al Rusiei a spus că este „fundamental important ca G20 să-și concentreze eforturile asupra amenințărilor reale, mai degrabă decât imaginare”.

Acesta a adăugat: „Suntem convinși că G20 este chemat să se ocupe de problemele socio-economice. Extinderea agendei sale în domenii de pace și securitate, despre care vorbesc multe țări, nu este viabilă. Aceasta ar fi o incursiune directă în mandatul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și va submina atmosfera de încredere și cooperare în G20.”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va conduce delegația Rusiei la summit - primul de când Moscova a invadat Ucraina în februarie - după ce Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin este prea ocupat pentru a participa.


UPDATE 12:00. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a confirmat duminică că trupele sale a lovit zona de concentrare a forțelor ruse din regiunea Herson, scrie The Kyiv Independent.

O lovitură de înaltă precizie a fost efectuată în apropierea satului Dnipriany asupra unei clădiri în care se aflau până la 500 de soldați ruși.

Cel puțin două camioane care transportau cadavre ar fi fost duse la Tavriisk, un oraș din districtul Kakhovka situat la 80 de kilometri est de Herson.

Potrivit armatei ucrainene, aproximativ 56 de soldați ruși grav răniți au fost transportați la spital.


UPDATE 11:25. Retragerea trupelor ruse din Herson aprinde o scindare ideologică între figurile care au susținut public războiul și pe președintele rus Vladimir Putin.

Abandonarea centrului regional a subminat încrederea în capacitatea lui Putin de a-și îndeplini promisiunile militare, scrie Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

Astfel, propagandistul rus Aleksandr Dugin l-a criticat deschis pe Putin pentru că nu a susținut „ideologia rusă” prin cedarea orașului Herson pe 12 noiembrie.

Dughin a declarat că această ideologie „definește responsabilitatea Rusiei de a apăra „orașele rusești”, cum ar fi Herson, Belgorod, Kursk, Donețk și Simferopol”.

Unii bloggeri militari ruși l-au criticat anterior pe Putin pentru eșecul său de a răspunde la atacul asupra podului din strâmtoarea Kerci din 9 octombrie, în timp ce alții au remarcat că Putin nu a reușit să susțină ideologia superiorității rusești din 2014.

Critica directă a lui Putin în cadrul comunității pro-război este aproape fără precedent, iar atacul dezlănțuit al lui Dughin împotriva lui Putin poate indica o schimbare în rândul ideologilor naționaliști ruși, a constatat ISW.UPDATE 10:30. Comisia Europeană a anunțat că mobilizează 1 miliard de euro pentru a asigura așa numitele „culoare de securitate”, create pentru exporturile agricole ale Ucrainei, precum și pentru exportul și importul de alte mărfuri, potrivit unui comunicat oficial al Comisiei Europene.

Coridoarele de Solidaritate create pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene ar trebui să se transforme într-o punte pe termen lung între UE şi Ucraina şi Republica Moldova, în perspectiva viitoarei lor aderări, a afirmat preşedintele Romniei Klaus Iohannis.

Declarația a fost semnată de liderii Comisiei Europene, Cehiei, Poloniei, Slovaciei, Republicii Moldova, României și Ucrainei și conducerile Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Grupului Băncii Mondiale.


UPDATE 09:45. 430 de copii au murit în urma agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina. Totodată, 830 de copii au fost răniți.

Aceste numere nu sunt definitive, deoarece se lucrează în desfășurare pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Copiii au fost cei mai afectați în regiunea Donețk - 421, regiunea Harkov - 264, regiunea Kiev - 116, regiunea Mykolaiv - 77, regiunea Zaporizhia - 70, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Luhansk - 64, regiunea Herson - 64, regiunea Herson.

Mai mult, din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse, 2.719 instituții de învățământ au fost avariate, iar 332 dintre ele au fost complet distruse.


UPDATE 09:15. Autorităţile ruseşti de ocupaţie susţin că se pregătesc să părăsească oraşul Nova Kahovka, locul unui baraj-cheie pe fluviul Nipru, la câteva zile după ce au cedat controlul oraşului Herson forţelor ucrainene, relatează dpa și Agerpres.

Pavel Filipciuk, şeful administraţiei de ocupaţie, a declarat într-un discurs că oamenii din serviciul său şi locuitorii oraşului se vor retrage într-un loc sigur, potrivit agenţiei de ştiri TASS. Oamenii dintr-un perimetru de 15 kilometri ar trebui să fie pregătiţi să părăsească oraşul.

El a spus că există preocupări că barajul ar putea fi avariat de rachete, ceea ce ar putea duce la inundaţii. Ucraina şi Rusia s-au acuzat una pe alta că plănuiesc un astfel de deznodământ.

Filipciuk a spus că forţele ucrainene au făcut din administraţia oraşului „ţinta numărul unu pentru un atac terorist”. El a afirmat că oamenii trebuie să fie pregătiţi să se îndrepte spre regiunea rusească Krasnodar, unde vor fi adăpostiţi în imobile încălzite, vor primi mese regulate şi un ajutor financiar de 100.000 de ruble (1.650 de dolari). Ucraina susţine că aceasta este o stratagemă pentru a-i convinge pe oameni să iasă din ţară.

Există informaţii că forţele ucrainene au avansat până la comunităţi apropiate de barajul de Nova Kahovka, notează dpa.

UPDATE 09:00. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, spune că forțele Kievului au stabilit controlul în peste 60 de așezări din regiunea Herson și că „măsurile de stabilizare” sunt luate în orașul Herson după ce a fost reluat de forțele ucrainene.

Zelenskiy a spus că forțele ruse au distrus toată infrastructura critică Hersonului înainte de a fugi, inclusiv comunicațiile și aprovizionarea cu apă, precum și aprovizionarea cu energie termică și electrică.

Totodată, primarul din Herson a spus că situația umanitară este „severă” din cauza lipsei de apă, medicamente și pâine.

Zelenskiy a spus că, în eforturile lor de a stabiliza regiunea, autoritățile s-au ocupat de aproape 2.000 de mine, fire de declanșare și obuze neexplodate lăsate de rușii care au plecat.

Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie și 12 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media