ULTIMA ORĂ/ Două rachete rusești au căzut pe teritoriul Poloniei, ucigând două persoane. Premierul polonez a ordonat o reuniune de urgență a miniștrilor

15 noiembrie 2022, 21:00 Externe 242
Atac cu rachete rusești, Polonia.  Sursa: tme/geraschenko

Două rachete rusești au căzut marți pe teritoriul Poloniei și au ucis două persoane, susține un înalt oficial al serviciilor de informații americane, citat de Associated Press. Mai devreme, serviciul de presă al guvernului polon a anunțat că prim-ministrul Mateusz Morawiecki a ordonat marți seara convocarea imediată a miniștrilor, însă fără să ofere detalii despre motivul reuniunii.

Un înalt oficial al serviciilor de informații americane spune că rachetele rusești au căzut în Polonia, țară membră NATO, ucigând două persoanea, scrie AP News.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, nu a confirmat imediat informația, dar a spus că liderii de vârf ai țării sunt la o întâlnire de urgență din cauza unei „situații de criză”.

Presa poloneză a informat că două persoane au murit marți după-amiază după ce un proiectil a lovit o zonă în care cerealele se uscau în Przewodów, un sat polonez de lângă granița cu Ucraina.

Rachetele au lovit un uscător de cereale. Potrivit datelor preliminare, două persoane au murit. Poliția și armata sunt la fața locului. De asemenea, presa locală informează că autoritățile militare au decis ridicarea avioanelor de luptă de pe aerodromul de lângă orașul Tomaszow Mazowiecki.

Cele două rachete ar fi căzut pe teritoriul Poloniei în timpul atacurilor lansate de forțele armate ruse asupa Ucrainei. Republica Moldova a fost afectată, raportând întreruperi masive de curent după ce loviturile au distrus o linie electrică cheie care alimentează țara.

Rusia a atacat marți orașele și instalații energetice din Ucraina, ucigând cel puțin o persoană și provocând pene de curent pe scară largă în ceea ce Kievul a declarat că a fost cel mai puternic val de lovituri cu rachete din aproape nouă luni de război.

Rachetele au lovit asupra orașelor precum capitala Kiev, Lviv și Rivne în vest, Harkiv în nord-est, Krivoi Rog și Poltava în centru, Odesa și Nikolaev în sud și Jîtomir în nord.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că rușii au lansat 85 de lovituri cu rachete care au deteriorat sistemul energetic al țării. El a precizat că ar putea urma mai multe atacuri, așa că i-a îndemnat pe ucraineni să fie precauți.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat atacurile cu rachete ale rușilor asupra sistemului energetic al Ucrainei, considerate cele mai masive de la începutul războiului din țara vecină. Șefa statului a amintit că bombardamentele au provocat deconectarea unei linii de electricitate a Republicii Moldova și a lăsat în beznă un număr mare de cetățeni.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a cerut deschis Federației Ruse să oprească războiul împotriva Ucrainei. Ministrul Nicu Popescu a transmis că fiecare bombă lansată asupra Ucrainei afectează direct țara noastră și a anunțat că Republica Moldova va înainta protestul său părții ruse.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media