Igor Dodon, după expedierea dosarului Kuliok în instanță: Mă declar total nevinovat; Este un dosar politic 100%, cusut cu ață galbenă

6 octombrie 2022, 19:14 Justiție 92
Dosarul „kuliok”.  Sursa: Iurie Reniță/Facebook

Ex-președintele Igor Dodon a venit cu o reacție după ce Procuratura Anticorupție a anunțat trimiterea în judecată a dosarului „Kuliok”, în care este învinuit de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de Președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019. Fostul șef de stat s-a declarat „total nevinovat” și spune că că va demonstra în instanță acest lucru.

Igor Dodon a transmis că a răsfoit dosarul și că, la prima vedere, avocații săi au depistat „câteva zeci de încălcări de procedură, probe care nu pot fi considerate legale, jonglarea cu mărturiile aduse de pretinși martori, care sunt oponenții politici pe care-i știe toată țara, datorită criticilor aduse mie pe parcursul ultimilor 10-15 ani”.

Acesta a mai menționat că acuzatorul ar avea puțină experiență și calificare slabă.

El a mai adăugat că va insista pe examinarea publică a dezbaterilor din instanța de judecată „pentru ca toată țara să vadă ce însemnă procuratură și justiția moldovenească reformată de „experții” Maiei Sandu”.

„Mă declar total nevinovat și vom demonstra acest lucru în instanță. E un dosar politic 100%, cusut cu ață galbenă, în care figurează pseudo-martori :

- doi deputați PAS

- patru ex-deputați de la DA

- patru ex-deputați de la PD

- niște înregistrări trucate și ilegale, efectuate cu trei ani în urmă de către Plahotniuc&co, care, în câteva zile de la depunerea mărturiilor, a fugit din țară, iar statul a fost scos de sub capturarea clanurilor oligarhice”, a scris Dodon pe o rețea de socializare.

În plus, spune el, a depistat „multiple încălcări și greșeli” comise de procurorii „care în grabă au transmis acest dosar în instanță pentru a face față sarcinilor puse de conducerea țării”.

La fel, fostul președinte al țării spune că ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și Președinta Comisiei Juridice Olesea Stamate, care au comentat anunțul PA despre expedierea dosarului în judecată, „au început presiunea publică pe justiție”.

„Au uitat doar să adauge în postările lor că pe judecători îi așteaptă pre-vetingul”, a notat Dodon.

Procuratura Anticorupție a anunțat joi, 6 octombrie, despre trimiterea în judecată a dosarului Kuliok, în care ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond.

Potrivit procurorilor, „lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA”.

PA precizează că suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”.

Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media