Subiecte prioritare de pe agenda moldo-azeră și posibilitățile de extindere a cooperării bilaterale, abordate de șefa Executivului de la Chișinău și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev

10 octombrie 2022, 15:06 Politică 48
Prim-ministra Natalia Gavrilița, întrevedere cu Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.  Sursa: gov.md

Subiecte prioritare de pe agenda moldo-azeră și posibilitățile de extindere a cooperării bilaterale au fost abordate, la Baku, în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministra Natalia Gavrilița și Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev. Totodată, după o pauză de 10 ani, s-a decis reluarea desfășurării celei de-a 4 ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare comercial-economică.

Potrivit unui comunicat emis de Executiv, oficialii au remarcat că dialogul bilateral dintre Republica Moldova și Republica Azerbaidjan a cunoscut o dinamică pozitivă pe parcursul anului curent, bazată pe sprijin și respect reciproc.

În același timp, părțile au accentuat importanța intensificării colaborării economice, salutând, în acest sens, desfășurarea celei de-a 4 ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare comercial-economică, după o pauză de 10 ani.

Prim-ministra Gavrilița a exprimat interesul Republicii Moldova pentru explorarea pieței azere a gazelor naturale, produselor petroliere, energiei electrice și de producere a fertilizanților, în vederea stabilirii unor contracte de achiziție și dezvoltării proiectelor comune în sectorul energetic și cel agricol, se arată în comunicat.

Totodată, șefa Executivului a lansat o invitație oamenilor de afaceri azeri să investească în capacități de producție a energiei electrice, procesare a produselor agricole și în alte domenii de perspectivă.

„Preocuparea noastră prioritară este consolidarea sectorului energetic și asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova. Contăm pe deschiderea Azerbaidjanului în vederea intensificării relațiilor noastre comerciale și negocierii unor contracte în condiții avantajoase”, a spus prim-ministra.

La final, Natalia Gavrilița a mulțumit părții azere pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în lupta cu pandemia și asistența umanitară livrată în contextul gestionării crizei refugiatilor ucraineni.

Prim-ministra Natalia Gavrilița se va afla într-o vizită oficială în Republica Azerbaidjan în perioada 10-12 octombrie, în cadrul căreia va avea mai multe întrevederi cu oficiali de rang înalt și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Gavrilița urmează să se întâlnească și cu omologul său azer, Ali Asadov. Oficialii vor puncta posibilitățile de fortificare a cooperării în sectorul energetic și vor analiza perspectivele importului de gaze naturale din Azerbaidjan.

Șefa Cabinetului de miniștri va mai discuta cu Președinta Parlamentului Republicii Azerbaidjan, Sahiba Gafarova, și cu ministrul Economiei, Mikayil Jabbarov.

De asemenea, prim-ministra va participa la ședința Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare comercial-economică, organizată la Baku, și la Forumul bilateral al oamenilor de afaceri, unde vor fi prezentate oportunitățile investiționale în țara noastră.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media