Restul consilierilor au votat împotrivă (PAS și PL), iar restul, inclusiv cei 13 socialiști și 8 consilieri ai Platformei DA s-au abținut.
Subiectul privind numirea Irinei Gutnic a fost introdus pe ordinea de zi pe ultima sută de metri fiind înaintat de către executivul primăriei, lucru care a stârnit nedumerirea mai multor consilieri care consideră că un astfel de demers ar trebui să fie cel puțin consultat cu consilierii CMC.
„Nu suntem impotriva ca primarul sa-si aleaga echipa, dar noi cerem ca să fie ascultați și respectați consilierii municipali, în special cei de la Șor. Dacp credeti ca nu trebuie de discutat cu ceilalti consilieri, atunci e treaba voastră”, a declarat consilierul Șor, Serghei Burgudji.
În replică, primarul Ion Ceban spune că numirea viceprimarilor trebuie să fie la latitudinea sa pentru că el răspunde atât de succesele Primăriei, dar și insuccese.
„Vreau sa fie foarte clar, tot ce se întâmplă în Chișinău, bun sau rău e pe seama primarului. E votat de majoritatea cetățenilor și poartă răspundere în fața lor, repet și pentru bune și rele. Sunt gata să-mi asum și una și alta, si cele care îmi reușesc sau cele care nu. În acest context, nu mi se pare normal când de exemplu la funcția de pretor sau viceprimar se încearcă a mi se băga cineva pe gât, nu mi se pare normal acest lucru. Eu nu vin la ministerul x sau y, la guvern sa președinție, la parlament să rog să fie puși vicepreședinți de parlament, sa fie numiți viceminiștri sau miniștri. Echipa care vine poartă deplină responsabilitate politică pe de o parte, și responsabilitate administrativă”, a declarat Ion Ceban.
În apărarea primarului a venit și consilierul Andrei Năstase. Fostul lider al Platformei DA a criticat legea care prevede numirea viceprimarilor cu votu CMC, spune că ar trebui să fie prerogativa primarului și a cerut oprirea dezbaterilor la subiect.
„Platforma DA în formula sa din CMC face și mai putin vorbește. Astăzi, datorită nouă a trecut acest proiect la comisia juridică și în CMC. Din punctul nostru de vedere, primarul e cel care trebuie să-și facă managementul executiv, cum oamenii i-au încredințat funcția de primar, i-au desemnat și decizia de a-și organiza managementul. Eu îndemn să parcurgem aceste proceduri repede și să lăsăm managementul să facă lucruri pentru oraș și să nu piardă timpul. Să închidem discuțiile la acest capitol că nu facem bine nici candidatului, nici primarului, nici consiliului, iar rău orașului”, a încheiat Năstase.
Consilierii fracțiunii PAS au cerut însă explicații de la direcția juridică privitor la legalitatea examinării acestui punct pe ordinea de zi în condițiile în care instanța a suspendat ordinului primarului Ion Ceban de a-l demite pe fostul viceprimar Victor Chironda. Discuția însă a degenerat într-un schimb de replici între șefa fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa și Ion Ceban. În cele din urmă, șeful direcției juridice, Valeriu Bogdan a anunțat că-și asumă legalitatea proiectului înaintat de CMC.
„Direcția a avizat pozitiv, eliberarea lui Chironda a fost conform procedurii, consiliul a votat. Doi, este într-adevăr o încheiere a instanței care a suspendat decizia de încetare, însă decizia CMC s-a produs, raporturile au fost închise, iar instanța nu s-a expus referitor la reîncadrearea și încheierea nu poate fi pusă în aplicare, ceea ce nu solicită nici domnul Chironda și nici instanța”, a explicat Bogdan.
După dezbateri, s-a trecut la vot. O parte din socialișt au anunțat că se vor abține de la vot spre nemulțumirea colegei lor, Eugenia Ceban mama edilului capitalei care a anunțat că 8 aleși locali PSRM vor vota pentru acest proiect. În cele din urmă, la numărarea mâinilor ridicate s-au găsit doar 6 voturi pentru, restul celor 13 consilieri socialiști s-au abținut.
Vedeți mai jos dezbaterea de la 1.35.00.
