DOC/ Executivul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”

23 septembrie 2022, 14:24 Societate 125
Guvernul RM.  Sursa: Replica Media

Executivul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi de la Cahul, Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Documentul reprezintă viziunea strategică pentru dezvoltarea Republicii Moldova în următorii șapte ani.

Guvernul își propune să realizeze proiecte emblematice care vor schimba fundamental calitatea vieții și vor accelera dezvoltarea economiei. Printre acestea se numără autostrada Chișinău-Iași și alte cel puțin 5 poduri rutiere între Republica Moldova și România la Giurgiulești, Leova, Cantemir, Ungheni și Nisporeni; două spitale regionale în Bălți și Cahul; instituții medicale raionale moderne; școli și licee model în toate orașele-poli; sisteme de canalizare și stații de epurare noi sau reabilitate în fiecare localitate cu peste 15.000 de locuitori.

Conform Strategiei, va fi asigurată implementarea unor politici orientate spre dezvoltare care susțin activitățile productive, crearea de locuri de muncă decente, antreprenoriatul, creativitatea și inovația, creșterea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv prin accesul la servicii financiare.

„În contextul actual al crizelor regionale și globale care afectează țara noastră, proiectul SND „Moldova Europeană 2030” definește inclusiv viziunea de dezvoltare pe termen mediu și lung pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova în eventuale alte crize, creând astfel baza pentru o dezvoltare durabilă și incluzivă.

Documentul descrie direcțiile de dezvoltare a țării și adaptează prioritățile, obiectivele, indicatorii și țintele angajamentelor internaționale asumate de către Republica Moldova la contextul național, inclusiv Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și angajamentele care derivă din statutul de țară-candidat pentru aderarea la UE, dar și Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030”, este menționat în Guvern.


„Strategia „Moldova Europeană 2030” este un document vizionar, dar cu acțiuni concrete și realizabile, fiind ancorată în programele de finanțare planificate pentru Republica Moldova în următorii ani”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

În perioada iulie-august 2022, proiectul Strategiei a fost consultat public. Peste 300 de propuneri au fost recepționate și analizate de Cancelaria de Stat.

În perioada următoare, Strategia va fi discutată și propusă spre adoptare Parlamentului Republicii Moldova.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media