ULTIMA ORĂ/ Stoianoglo, bănuit că ar fi prejudiciat statul cu peste 869 milioane lei și ar fi primit bunuri de la Platon în valoare de peste 63 de milioane de lei. Cele trei capete de acuzare pentru care procurorul general suspendat va compărea din nou pe banca acuzaților

22 septembrie 2022, 15:35 Justiție 1278
Alexandr Stoianoglo, arest.  Sursa: Replica Media

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna, anunță astăzi, 22 septembrie, despre terminarea urmăririi penale în privința procurorului General suspendat, învinuit pe trei capete de acuzare, abuz de serviciu, corupere pasivă și falsul în declarații.

  • abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea, în rezultatul căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869 224 839,76 lei ( art. 47, 327 alin.(3) din Codul penal);
  • corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63 233 032,7 lei (art.324 din Codul penal);
  • falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 05.01.2021 este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina (art.352/1 alin.(2) din Codul penal).
În același timp, Procuratura Generală anunță că urmărirea penală este terminată și în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cărora le este incriminat că au acționat împreună și de comun acord cu procurorul general suspendat, la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea (art. 327 alin.(3) din Codul penal).

După ce partea apărării va lua cunoștință de materialele dosarului, acesta va fi transmis instanței pentru examinare în fond.

Procuratura Anticorupție efectuează în continuare urmărirea penală pe alte două cauze penale în care este vizat Procurorul General suspendat și care se referă la abuzul de serviciu comis în calitate de ex-președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, dar și cu privire la îmbogățirea ilicită a acestuia.

Amintim că procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Victor Furtună, a pornit un nou dosar penal pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de procurora de la Procuratura Generală Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media.

Acuzatorul de stat suspendat este bănuit că, în 2015, a cumpărat un apartament cu suprafaţa de 135 de metri pătrați, alături de apartamentul în care locuieşte, pe care l-a înregistrat pe numele fiicei sale mai mari, Cristina, iar acesta nu a declarat niciodată imobilul, scrie Anticorupție.

În prezent, Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar. Ultima oară, măsura preventivă i-a fost prelungită cu 60 de zile la 25 august de către magistrații de la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana.

Stoianoglo a fost suspendat din funcție la 5 octombrie 2021, când Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele acestuia.

Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, în dosarul de învinuire în care este vizat Alexandr Stoianoglo „sunt cinci capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea”.

Totodată, procurorul desemnat de CSP pe cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a informat la 9 noiembrie 2021, despre terminarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal - depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii.

În tot acest timp Stoianoglo a respins categoric cele incriminate.


Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, l-a achitat, la 14 iunie, pe Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri care a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.

La aproape un an după ce a fost eliberat din închisoare, Veaceslav Platon a fost absolvit de toate acuzațiile care au dus la condamnarea sa anterioară în dosarul miliardului, iar Procuratura anunță că „a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor”. Decizia acuzatorilor a ajuns în atenția șefei statului. Maia Sandu spune că „Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului” și cere Procuraturii „să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național”.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare fiind învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de aproximativ 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.

Ulterior, procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc. La 15 iunie 2020, Platon a fost eliberat din penitenciar după ce instanța a acceptat demersul procurorului general de suspendare a executării pedepsei.

Veaceslav Platon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. Anterior, în 1998, a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”. În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Anterior, Platon a acuzat că dosarele penale emise pe numele său ar fi o comandă venită din partea fostului său partener de afaceri, Vladimir Plahotniuc.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media