VIDEO/ „Am venit să spun că sunt împotriva războiului și mobilizării”. Protestele din Rusia: Peste 1.300 de persoane, arestate la manifestațiile împotriva mobilizării anunțate de Putin

22 septembrie 2022, 10:01 Rusia 220
proteste în Rusia.  Sursa: Profimedia

Forțele de securitate au reținut, miercuri, 21 septembrie, peste 1.300 de persoane în Rusia, la protestele în care manifestanții au denunțat mobilizarea, a anunțat un grup pentru drepturile omului, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a ordonat primul proiect militar al Rusiei după cel de-al doilea război mondial, transmite The Guardian.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, conform informațiilor colectate din 38 de orașe rusești, peste 1.311 de persoane au fost reținute până seara târziu.

Se menționează că aceste cifre includ cel puțin 502 în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș al Rusiei. Mitingurile neautorizate sunt ilegale în temeiul legilor anti-protest ale Rusiei.

Oficiala ministerului rus de Interne, Irina Volk, într-o declarație citată de agențiile de presă ruse, a declarat că ofițerii au întrerupt încercările de a organiza ceea ce a numit mici proteste.

„Într-o serie de regiuni, au existat încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr extrem de mic de participanți. Au fost toate stopate. Iar acele persoane care au încălcat legile au fost reținute și duse la secțiile de poliție pentru investigare și stabilire a răspunderii lor”, a spus Volk.

Zborurile din Rusia au crescut vertiginos și s-au vândut rapid miercuri, după ce Putin a ordonat chemarea imediată a 300.000 de rezerviști.

Mișcarea de opoziție Vesna a făcut apel la proteste, spunând: „Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”.

Procuratura din Moscova a avertizat că organizarea sau participarea la proteste ar putea duce la până la 15 ani de închisoare. Autoritățile au emis avertismente similare înainte de alte proteste. Cele de miercuri au fost primele proteste anti-război la nivel național de la începutul luptei la sfârșitul lunii februarie.

Jurnaliştii AFP din centrul Moscovei au declarat că cel puţin 50 de persoane au fost reţinute de poliţişti care purtau echipament anti-revoltă pe o stradă comercială principală.

La Sankt Petersburg, reporterii AFP au văzut poliția înconjurând un grup mic de protestatari și reținându-i unul câte unul, încărcându-i într-un autobuz. Protestatarii scandau „Fără mobilizare!”.

„Toată lumea este speriată. Sunt pentru pace și nu vreau să fiu nevoit să trag. Dar să ieși acum este foarte periculos, altfel ar fi mult mai mulți oameni”, a spus protestatarul Vasili Fedorov, un student care a purtat un simbol pacifist pe piept.

„Am venit la miting plănuind să particip, dar se pare că au arestat deja pe toată lumea. Acest regim s-a condamnat pe sine și își distruge tinerii”, a spus Alexei, un rezident în vârstă de 60 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie.

„De ce îl slujești pe Putin, un om care este la putere de 20 de ani!” a strigat un tânăr protestatar la un polițist.

„Am venit să spun că sunt împotriva războiului și mobilizării”, a declarat Oxana Sidorenko, studentă, pentru AFP. „De ce îmi decid viitorul pentru mine? Mi-e frică pentru mine, pentru fratele meu”, a adăugat ea.

Alina Skvortsova, în vârstă de 20 de ani, a spus că speră că rușii vor înțelege în curând natura ofensivei Kremlinului în Ucraina vecină. „De îndată ce înțeleg cu adevărat, vor ieși în stradă, în ciuda fricii”, a spus ea.

În Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime al Rusiei, poliția a urcat în autobuze pe câțiva dintre cei 40 de protestatari care au fost reținuți la un miting împotriva războiului.

Agenția de știri Interfax a citat Ministerul de Interne al Rusiei că a anulat încercările de „organizare de adunări neautorizate”.

Toate demonstrațiile au fost oprite, iar cei care au comis „încălcări” au fost arestați și conduși de poliție în așteptarea unei anchete și a urmăririi penale, a adăugat instituția.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media