Doi bărbați din Florești, condamnați la închisoare cu suspendare pentru tentativă de contrabandă cu țigări. Procurorul consideră pedeapsa prea blândă și anunță că o va contesta

19 septembrie 2022, 11:03 Justiție 238
Țigarete, depistate la vama Leușeni.  Sursa: Serviciul Vamal/ Facebook

Doi bărbați din Florești, unul dintre care este student la drept la o universitate din România, au fost condamnați în primă instanță la patru închisoare cu suspendare pentru tentativă de contrabandă cu țigări. La fel, cei doi urmează să achite și contravaloarea unui autocamion și a unei semiremorci folosite la comiterea infracțiunii, în sumă de peste 350.000 lei. Procurorul pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care a gestionat dosarul, consideră pedeapsa prea blândă și anunță că va contesta hotărârea Judecătoriei Hîncești.

Potrivit PCCOCS, figuranții în acest dosar sunt un tânăr de 23 de ani, student la facultatea de drept la o universitate din România, și un bărbat de 41 de ani, șofer de camion, ambii din Florești.

Aceștia au fost găsiți vinovați pentru tentativă de contrabandă cu țigări, după ce în august 2021 au fost prinși la postul vamal Leușeni cu o cantitate de 100 de mii de țigări, pe care încercau să o scoată din țară, spre România.

Deși nu au fost declarate de către șofer la controlul vamal, țigările au fost depistate în timpul scanării autocamionului care transporta mobilier pentru dormitor, dezasamblat.

Țigările erau ascunse între marfă și plafon, acoperite cu folie de staniol. În urma investigațiilor, instanța a decis confiscarea capturii de țigări. La fel, inculpații au fost obligați să achite și contravaloarea autocamionului și semiremorcii folosite la comiterea infracțiunii, în sumă de peste 350.000 lei.

Cei doi au fost condamnați la patru ani de închisoare cu suspendare și rămân la libertate.

Procurorul PCCOCS consideră disproporționată blândețea pedepsei și anunță că va contesta sentința Judecătoriei Hîncești. Acuzatorul de stat urmează să ceară executarea parțială a pedepsei în penitenciar și va mai cere, de asemenea, confiscarea a încă unui mijloc de transport folosit la comiterea infracțiunii.

Potrivit PCCOCS, codul penal prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 10 ani pentru astfel de infracțiuni.

Deși doar șoferul își recunoaște vinovăția parțial, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești sau satisfacerea solicitării procurorului de aplicare a pedepsei reale cu închisoarea, aceștia se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media