Vadim Ceban, despre asigurarea cu gaz a Republicii Moldova în luna noiembrie: „Noi analizăm trei scenarii”

27 octombrie 2022, 18:36 Societate 266
Vadim Ceban Moldova-Gaz.  Sursa: www.nts-tv.md

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat într-un mesaj dacă suntem asigurați cu gaze naturale pentru luna noiembrie. Astfel, potrivit declarațiilor făcute de el, pentru luna viitoare avem trei scenarii. De asemenea, Vadim Ceban a mai menționat că scenariile depind de volumul de gaze pe care îl vom primi de la Gazprom.

„Ce ține de volumul de gaze în noiembrie, noi analizăm trei scenarii. Primul scenariu este când sunt oprite complet livrările de gaze din partea Gazpromului, adică 0 volume fluxul din partea lor. Al doilea scenariu sunt volumele care au fost furnizate în luna octombrie, câte 5,7 milioane de metri cubi pe zi și a treia variantă este acoperirea integrală. Care va fi scenariul pe care îl vom aplica, vom cunoaște în următoarele zile”, a explicat Vadim Ceban.

Mai mult, șeful Moldovagaz a mai subliniat că referitor la împrumutul preluat de la Energocom, acesta va fi întors până în lunile ianuarie - februarie.

Menționăm că, Bulgaria va permite accesul și transportarea gazelor naturale către R. Moldova. Ceremonia de semnare a contractului pentru acces la gaze naturale și transportarea lor prin intermediul rețelelor de transport ale Bulgartransgaz a avut loc astăzi, 27 octombrie, în debutul conferinței de presă a președintei Maia Sandu și a președintelui bulgar, Rumen Radev, aflat într-o vizită la Chișinău.

Statul bulgar va permite transportarea gazelor naturale către Republica Moldova prin intermediul operatorului de sistem de transport și stocare a gazelor naturale Bulgartransgaz.

În prezența președinților, a semnat din partea R. Moldova, directorul general interimar al Energocom, Vadim Bînzari, iar din partea Bulgariei - Vladimir Malinov, director executiv.

Totodată, șeful de la Sofia a declarat că țara sa este gata să ofere Republicii Moldova nu doar gaze naturale, ci și energie electrică printr-un mecanism de special așa cum a făcut-o pentru Macedonia de Nord.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media