UPDATE 20:34. Premierul ucrainean Denis Şmîhal a îndemnat luni Uniunea Europeană să livreze Kievului mai multe arme şi echipament, în timp ce a oferit ajutorul Ucrainei în problema livrărilor de gaz, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia a blocului comunitar, informează Reuters.
„Avem nevoie de mai multe arme moderne, precum cele de apărare aeriană, apărare antirachetă şi apărare navală”, a declarat Şmîhal în faţa jurnaliştilor, după o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Ucraina, la Bruxelles.
Premierul ucrainean a spus că ţara sa are nevoie de asemenea de avioane şi de mai multe vehicule blindate, în condiţiile în care nu sunt semne că Rusia vrea să oprească războiul pe care Moscova îl descrie drept „operaţiune militară specială”.
UPDATE 18:52. Un tribunal din Rusia l-a condamnat luni pe fostul jurnalist de investigații Ivan Safronov la 22 de ani într-o colonie penală, după ce l-a găsit vinovat de ” înaltă trădare”, acesta fiind un caz de referință pentru represiunea Kremlinului asupra libertății presei, conform Reuters și The Guardian.
Safronov, specializat în probleme militare, fost reporter pentru ziarele Kommersant și Vedomosti și devenit consilier al directorului agenției spațiale Roskosmos, a fost arestat în 2020 și acuzat că a divulgat informații clasificate.
Avocații lui Safronov au declarat pentru agenția de presă RIA Novosti că vor contesta sentința.
UPDATE 17:42. Preşedintele Letoniei, Egils Levits, făcând uz de prerogativa sa de a avea iniţiativă legislativă, a prezentat luni un proiect de lege prin care Biserica ortodoxă letonă va trebui să rupă formal şi complet toate legăturile cu Patriarhia de la Moscova, relatează agenţia EFE.
„Prin acest amendament legislativ, Statul leton va recunoaşte că Biserica ortodoxă a Letoniei este complet independentă (autocefală). Ea nu depinde de nicio autoritate în afara Letoniei. Când legea va intra în vigoare, va fi eliminată orice influenţă sau putere a patriarhului Moscovei (Kirill) asupra Bisericii noastre ortodoxe”, a declarat preşedintele leton, adăugând că propunerea sa legislativă va fi dezbătută de parlament în procedură de urgenţă.
În prezent, Biserica ortodoxă letonă este loială formal patriarhului Moscovei, Kirill, acuzat în Occident că este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi că sprijină agresiunea militară contra Ucrainei.
UPDATE 16:31. Ucraina a semnat cinci acorduri deodată cu UE, care o vor apropia de aderarea la Uniunea Europeană și vor contribui la stabilitatea în războiul împotriva agresorului rus.
Totodată, a fost semnat un acord privind un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro care va fi dedicat locuințelor și educației pentru persoanele strămutate și agriculturii în această țară devastată de război.
Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmigal.
„Toate cele cinci acorduri sunt un element important al planului nostru de doi ani de integrare în Uniunea Europeană, precum și un pas extraordinar de solidaritate europeană cu Ucraina în acest război”, a menționat Shmigal.
UPDATE 16:00. Miniștrii energiei din țările Uniunii Europene vor discuta despre opțiunile de a controla creșterea prețurilor la energie, inclusiv plafonarea prețului gazelor și liniile de credit de urgență pentru participanții la piața energiei, arată un document analizat de Reuters.
Miniștrii UE se vor întâlni pe 9 septembrie pentru a discuta măsuri urgente la nivelul întregului bloc pentru a răspunde la o creștere a prețurilor la gaze și energie care lovește industria europeană și crește facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze către bloc.
În documentul preliminar, consultat de Reuters, se arată că printre opţiunile luate în calcul de oficialii UE se află o plafonare a preţului gazului folosit pentru producerea electricităţii sau scoaterea temporară a centralelor electrice pe bază de gaze naturale din actualul sistem UE de stabilire a preţurilor electricităţii.
UPDATE 15:36. Marea Britanie extinde programul de pregătire a soldaților ucraineni pentru a lupta în războiul ruso-ucrainean, potrivit Sky News.
Astfel, durata antrenamentului, care se desfășoară în Marea Britanie, crește de la trei la cinci săptămâni. În timpul cursului, ucrainenii au fost învățați cum să mânuiască armele, să acorde primul ajutor pe câmpul de luptă, tactica de patrulare etc.
Aproximativ 4.700 de militari au finalizat deja antrenamentul în Marea Britanie de când programul de antrenament a fost anunțat în iunie. Boris Johnson a anunțat că până la 10.000 de soldați ucraineni vor fi antrenați în cadrul programului la fiecare 120 de zile.
UPDATE 15:00. Liz Truss a câștigat cursa pentru conducerea Partidului Conservator și va prelua funcția de prim-ministru al Marii Britanii, la două luni după demisia lui Boris Johnson. Liz Truss, care a ocupat funcția de secretară de externe în cabinetul de miniștri condus de Boris Johnson în ultimul an, a câștigat 57% din voturile membrilor Partidului Conservator. Oponentul său, Rishi Sunak a luat 43%.
Truss devine imediat lidera partidului și va prelua oficial funcția de prim-ministru marți, 6 septembrie, după întâlnirea cu Regina Elisabeta a II-a.
„Sunt onorată să fiu aleasă să fiu lidera Partidului Conservator. Vă mulțumesc că mi-ați acordat încrederea pentru a conduce și a munci pentru marea noastră țară. Voi lua măsuri îndrăznețe pentru a trece cu toții în aceste vremuri grele, pentru a ne crește economia și pentru a dezlănțui potențialul Regatului Unit”, a transmis Liz Truss pe contul său oficial de Twitter.
Potrivit BBC, Liz Truss a acumulat câștigat 81.326 de voturi, comparativ cu 60.399 de voturi oferite contracandidatului său, Rishi Sunak. Potrivit lui deputatului conservator, Sir Graham Brady, prezența la vot a fost de 82,6%.
UPDATE 14:13. Novaya Gazeta, cel mai important ziar independent din Rusia, a rămas luni fără licența de presă, ceea ce înseamnă că i s-a interzis să mai funcționeze, scrie The Guardian.
Rozkomnadzor, autoritatea de supraveghere a presei din Rusia, a acuzat publicația că nu a furnizat documente legate de o schimbare de proprietate în 2006.
În fața instanței, redactorul-șef Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a susține știrile critice în Rusia, a declarat că decizia a fost „o lovitură politică, fără nici cel mai mic temei juridic".
Publicația independentă rusă Novaya Gazeta și-a suspendat activitatea până la sfârșitul războiului din Ucraina, pe fondul presiunii din partea autorităților ruse și a unei legi de cenzură în timpul războiului care amenința cu până la 15 ani de închisoare pentru publicarea a ceea ce Rusia numește știri „false” despre „operațiunea militară specială” - eufemismul oficial al Kremlinului pentru invazia Rusiei în Ucraina.
Totodată, redactorul șef al publicației ruse Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, și-a vândut medalia Nobel obținută în 2021 la Premiul Nobel pentru Pace, la o licitație din New York. Ziaristul rus a obținut 103,5 milioane de dolari pentru medalia sa, bani pe care a declarat că îi va dona direct către UNICEF, pentru a sprijini eforturile organizației de a ajuta copiii strămutați de războiul din Ucraina, scrie Novaya Gazeta Europa.
Vânzarea a fost organizată de casa americană de licitații Heritage Auctions în seara zilei de 20 iunie la New York. Numele cumpărătorului nu a fost dezvălui.
Dmitri Muratov, împreună cu jurnalista filipineză Maria Ressa, au primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021. Muratov a transferat partea bănească a premiului către organizații caritabile.
UPDATE 13:20. Pe 4 septembrie, satul Bezruki din regiunea Harkov a fost bombardat de forțele de ocupație ruse, cea mai localitate după Dergachy, unde locuiesc aproximativ o mie de oameni.
Acest lucru a fost raportat de consiliul orașului Dergachyv. În ultimele două zile, ocupanții au bombardat intens orașul Dergachi, precum și așezările din districtele Bezrukiv, Slatyn, Prudyan, Tokariv și Rusko-Loziv din Starostyn. În satul Bezruky, a avut loc un incident masiv
UPDATE 12:55. Moneda euro a scăzut luni sub 0,99 dolari, pentru prima dată în aproape două decenii, în timp ce lira sterlină a fost în criză luni. Totul are loc după decizia Rusiei de a opri livrarea gazelor prin principala sa conductă spre Europa care a sporit temerile privind evoluţia preţurilor energiei şi a creşterii economice, scrie Reuters.
Euro a scăzut la 0,9880 USD în comerțul cu Asia, cel mai scăzut nivel din 2002, în timp ce lira sterlină se plasează la 1,14445 USD și a rămas aproape de pragul pandemiei.
Între timp, dolarul american este cel mai puternic ponderat și a atins un nou maxim din ultimele două decenii, ajungând la un vârf de 110,25.
Scăderea sub acest prag a venit după ce Rusia a suspendat pe termen nelimitat fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, intensificând riscurile de recesiune în blocul comunitar.
UPDATE 12:00. Prețurile europene la gaze au crescut luni cu până la 30%, după ce Rusia a anunțat că una dintre principalele sale conducte de aprovizionare cu gaze către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat, ceea ce a reaprins temerile legate de raționalizarea gazelor în Uniunea Europeană în această iarnă, scrie Hotnews.
Prețul de referință al gazului a urcat până la 272 de euro pe megawatt/oră (MWh) la deschiderea pieței, după ce Rusia a susținut vineri că, din cauza unei scurgeri la instalațiile conductei Nord Stream 1, aceasta va rămâne închisă și după cele trei zile de întrerupere a lucrărilor de întreținere de săptămâna trecută.
Contractele olandeze TTF pentru gazele naturale pentru luna octombrie, s-au ieftinit apoi până la 256 de euro, ceea ce reprezintă o creștere zilnhică de 23%, un nivel cu aproape 400% mai mare decât în urmă cu un an.
Creșterea prețurilor din acest an a afectat deja consumatorii și a forțat unele industrii să oprească producția.
Europa a acuzat Rusia că a transformat în armă aprovizionarea cu energie, ca represalii la sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. Rusia spune că Occidentul a lansat un război economic, iar sancțiunile au împiedicat întreținerea conductelor.
UPDATE 11:02. Patru din șase reprezentanți ai echipei de inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-au încheiat activitatea la centrala nucleară Zaporojie. Acest lucru este raportat de „Energoatom”.
Doi experți urmează să continue să lucreze la ZNPP în mod permanent. Acest lucru a fost anunțat de directorul general al AIEA, Rafael Grossi, în urmă cu câteva zile.
După cum scrie agenția rusă de știri „Interfax”, experții se vor schimba periodic.
Din dimineața zilei de 5 septembrie, doar a 6-a unitate de putere continuă să funcționeze la Centrala Nucleară de la Zaporojie: furnizează energie electrică sistemului energetic ucrainean și asigură nevoile proprii ale centralei. A 5-a unitate de putere a fost deconectată de la rețea în seara zilei de 3 septembrie, după bombardarea trupelor ruse.
UPDATE 10:41. Un atacator sinucigaș a detonat explozibili lângă intrarea ambasadei Rusiei din Kabul, a declarat luni poliția, adăugând că atacatorul a fost împușcat de gardieni înarmați în timp ce se apropia de poartă.
Șeful districtului de poliție, Mawlawi Sabir, a declarat pentru Reuters:
„Atacatorul înainte de a ajunge la țintă, a fost recunoscut și împușcat de paznicii ambasadei ruse... încă nu există informații despre victime”.
Rusia este una dintre puținele țări care și-a menținut o ambasadă la Kabul, după ce talibanii au preluat țara în urmă cu mai bine de un an.
UPDATE 10:00. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 5 septembrie, Rusia a pierdut aproximativ 49 800 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 300 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:
- tancuri - 2 068 (+19);
- vehicule blindate de luptă - 4 459 (+29);
- sisteme de artilerie - 1157 (+10);
- lansatoare de grenade propulsate de rachete - 294;
- echipamente de apărare aeriană - 156;
- aeronave - 236;
- elicoptere - 206;
- echipamente auto și autocisterne - 3286 (+7);
- nave, bărci - 15;
- drone de nivel operațional și tactic - 867 (+3);
- echipamente speciale - 107 (+1);
- rachete de croazieră - 205 (+2).
UPDATE 09:42. În orașul german Köln, aproximativ 2.000 de protestatari, în mare parte vorbitori de limbă rusă, au mărșăluit pe 4 septembrie, cerând guvernului german să nu mai susțină Ucraina și să anuleze sancțiunile anti-ruse.
Mitingul a fost organizat de grupurile diasporei vorbitoare de limbă rusă din oraș. Mulți dintre protestatari țineau steaguri sau pancarte rusești.
Organizatorii au strâns chiar și donații pentru luptătorii pseudo-republicilor din Donbas. Cel puțin un demonstrant a fost reținut de poliție, scrie Reuters.
UPDATE 09:25. Pe 4 septembrie, armata ucraineană din sud a distrus 104 ocupanți, 6 tancuri, 26 de unități de alte echipamente blindate și auto, 9 obuziere Msta-S și Msta-B, precum și vehiculul de recunoaștere fără pilot Eleron-10.
Aviația ucraineană a efectuat 21 de lovituri asupra pozițiilor, posturilor de sprijin și comandă ale trupelor ruse, zone de concentrare a forțelor și mijloacelor, precum și asupra facilităților de transport și logistică ale ocupanților.
UPDATE 09:06. Ministerul Regatului Unit al Apărării spune în actualizarea sa de informații de dimineață că, în ciuda eforturilor armatei ruse de a limita contraofensiva ucraineană în sud, se concentrează pe cucerirea regiunii Donbas.
Principalele „axe de înaintare ale Rusiei rămân la Avdiivka, lângă orașul Donețk și, la 60 de km spre nord, în jurul lui Bakhmut”, a spus Ministerul Apărării într-un tweet luni dimineață, menționând că forțele ruse au înaintat în continuare cu aproximativ 1 km pe săptămână spre Bakhmut.
UPDATE 08:45. Firma turcă de apărare Baykar urmează să intensifice producția de drone pentru 2023 datorită cererii externe crescute, după succesul armei în războiul din Ucraina, a informat miercuri Anadolu.
Dronele Bayraktar au fost desfășurate în diferite conflicte din întreaga lume, inclusiv în Ucraina, Etiopia și Azerbaidjan. Un succes atât de mare au avut dronele Bayraktar în respingerea invaziei ruse în Ucraina, încât a fost compus un cântec despre acestea.
UPDATE 08:06. John Sullivan, ambasadorul care a reprezentat Statele Unite în Rusia în perioada sensibilă în care Vladimir Putin a invadat Ucraina readucând războiul pe continentul european, și-a încheiat mandatul și a plecat de la Moscova, a anunțat duminică Ambasada SUA într-un comunicat.
Plecarea lui John Sullivan - un diplomat extrem de experimentat - a fost bruscă și nu a existat niciun indiciu anterior că retragerea sa era iminentă, notează „The Washington Post”. Sâmbătă, John Sullivan a participat la funeraliile de la Moscova ale lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, despre care a spus că a fost „un om de stat care a schimbat lumea prin viziunea sa asupra coexistenței pașnice și asupra transformării țării sale și a restului lumii”.
John Sullivan fusese numit ambasador al SUA în Rusia de către fostul președinte Donald Trump, în decembrie 2019, dar președintele Joe Biden i-a cerut să rămână în funcție.
UPDATE 07:35. Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat, duminică seară, în discursul adresat naţiunii, că armata ucraineană va elibera pământurile şi oamenii din Crimeea, iar peninsula va deveni unul dintre cele mai confortabile locuri din Europa.
„Este aniversarea reţinerii lui Nariman Celâl, vicepreşedintele Medjlisului Naţional al Tătarilor Crimeeni, şi a altor tătari din Crimeea, de către ocupanţii din Crimeea. Nu a comis nicio infracţiune. Singurul lucru cu care i-a enervat pe ocupanţi a fost apărarea poporului său şi a ţării sale – Ucraina. Nariman Celâl a participat anul trecut la lucrările Platformei Crimeea. El a ajuns la summit din Crimeea şi le-a spus oaspeţilor şi participanţilor ce se întâmplă cu adevărat în peninsulă. A vorbit despre represiunea împotriva tuturor celor care încearcă să-şi păstreze libertatea şi cultura. Despre degradarea vieţii în Crimeea în timpul ocupaţiei. Prezenţa Rusiei în Crimeea noastră a transformat-o într-unul dintre cele mai periculoase şi nelibere locuri din Europa. Şi Celâl a vrut să facă totul pentru a schimba acest lucru - pentru a reveni la viaţa normală în Crimeea, pentru a fi readusă Ucrainei. Cred că drapelul ucrainean şi viaţa liberă se vor întoarce din nou în Crimeea”, a spus Zelenskiy.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august,1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie și 4 septembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
