VIDEO/ Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară se menține la nivelul de 21,5%. Armașu: „Inflația a ajuns la 34,3%”

13 septembrie 2022, 16:43 Economie 67
BNM, Banca Națională a Moldovei .  Sursa: Replica Media

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a anunțat astăzi, 13 septembrie, că Comitetul Executiv al instituției a decis menținea ratei de bază la nivelul de 21,5% anual, fiind o măsură de a împiedica creșerea inflației, care în luna august a ajuns la 34,3%.

„Se menține rata de bază aplicată la operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivel de 21,5% anual. Se mențin ratele de dobândă la creditele overnight la nivel de 23,5% și la depozitele overnight la nivel de 19,5% anual. Decizia Comitetului Executiv vine în contextul propagării măsurilor restrictive de politică monetară adoptate anterior, efectele cărora vor continua să acționeze o perioadă mai îndelungată, date fiind decalajele în transmisia acestora. Decizia de astăzi urmărește temperarea în continuare a creșterii prețurilor de consum, etc”, a declarat Armașu.

Rata anuală a inflației a continuat să crească, iar în luna august 2022 a ajuns la 34,3%, cu 0,8% mai mult decât în iulie.

Următoarea ședință a Comitetului Executiv al BNM va avea loc la data de 8 noiembrie.

Amintim că preţurile medii de consum în luna august 2022 faţă de luna iulie 2022 au crescut cu 0,89%. Creșterea preţurilor medii de consum a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,92%, la mărfurile nealimentare cu 0,27% și la serviciile prestate populației cu 1,75%, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS).

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media