Natalia Gavrilița, interviu pentru Politico: „Vom solicita țărilor UE 450 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice”

10 noiembrie 2022, 09:50 Politică 103
Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, plănuiește să ceară țărilor Uniunii Europene 450 de milioane de euro, pe fondul „posibilității foarte reale” ca Gazprom din Rusia să taie aprovizionarea cu gaze în această iarnă pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de premier în cadrul unui interviu pentru publicația Politico.

„Cel mai rău scenariu este că are loc o deconectare completă”, a declarat Gavrilița pentru sursa citată, adăugând că acest lucru ar crea un „compromis între deconectările ale consumatorilor și întreruperi de curent.

Moldova, o țară cu 2,5 milioane de locuitori cuprinsă între Ucraina și România, suferă o criză energetică severă, care a dus la creșterea facturilor la utilități de zece ori într-un an, o tendință parțial stimulată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Relațiile dintre Moscova și Chișinău, care din punct de vedere istoric depind în totalitate de Rusia pentru gazele sale, s-au înrăutățit după ce Guvernul pro-european al lui Gavrilița a fost adus la putere și au atins apogeul în acest an, când Moldova s-a declarat ferm împotriva invaziei Ucrainei.

Luna trecută, monopolul rusesc de export de gaze Gazprom a redus livrările către țară cu 30% și a amenințat cu o întrerupere totală „oricand”, invocând o dispută de plată într-o mișcare pe care criticii au catalogat-o drept șantaj. Lucrurile continuă să se înrăutățească - până la 90% din furnizarea tradițională de energie electrică a țării s-a secat brusc în ultima lună. Kievul a încetat să mai exporte energie în octombrie, parțial din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii sale critice, în timp ce Transnistria – un teritoriu separatist pro-rus în estul Moldovei, care a furnizat anterior peste două treimi din energia electrică a țării, a întrerupt exporturile săptămâna trecută.

Criza energetică a forțat Moldova să cumpere energie electrică la un preț de patru ori mai mare decât pe piața europeană la vedere, a spus Gavrilița, adăugând că acum va cere partenerilor europeni ai Moldovei ajutor de 450 de milioane de euro pentru această iarnă, la un summit de solidaritate la nivel înalt găzduit de Franța la 21 noiembrie. Acest lucru ar urma să vină pe lângă pachetele de sprijin din acest an de la UE, Fondul Monetar Internațional și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare în valoare totală de 400 de milioane de euro.

„Observăm riscuri de securitate și anxietate crescute, observăm o pierdere a puterii de cumpărare și o pierdere a salariilor reale. Suntem mult mai slabi pentru a face față acestor probleme. Desigur, acest lucru poate fi exploatat de diverse forțe de opoziție”, a spus Gavrilița.

Printre aceștia se numără Ilan Șor, fost primar al orașului Orhei, condamnat pentru furtul de un miliard de dolari de la băncile moldovenești în 2014 și trăind în prezent în exil în Israel. Trezoreria SUA l-a sancționat pe 26 octombrie și a spus că lucrează în interesul Moscovei pentru a destabiliza guvernul de la Chișinău pentru a returna Moldova „în sfera de influență a Rusiei”. Partidul ȘOR, prietenos cu Rusia, al lui Shor a organizat săptămânal proteste antiguvernamentale în capitala Moldovei, iar președintele țării, Maia Sandu, a acuzat serviciile secrete ruse că au contribuit la organizarea acestor demonstrații.

„Suntem cu siguranță îngrijorați de ceea ce numim „coaliția pentru corupție și război”, a spus Gavrilița, adăugând că Șor, printre alții, „sunt foarte mult de partea elementelor ruse și încearcă să profite de nemulțumirea publică”. Moldova a primit statutul de candidat la UE în iunie, iar astfel de forțe „nu doresc” integrarea europeană a țării, a adăugat ea.

În ceea ce privește legăturile Moldovei cu Rusia, „ne continuăm relația diplomatică”, a spus Gavrilița, „dar, desigur, lucrurile au devenit din ce în ce mai dificile”, mai ales după ce țara a declarat un diplomat de la Kremlin persona non-grata și schijele de rachete rusești au aterizat într-o zonă moldovenească săptămâna trecută.

„Viitoarea relație depinde foarte mult de evoluția războiului”, a spus ea, adăugând că, la rândul său, „depinde de modul în care este soluționat acest război și de cum se schimbă Rusia”.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media