LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 311. Zelenskiy, de Revelion: Fiecare dintre noi este un luptător, un front și baza apărării. Luptăm și vom continua să luptăm pentru cuvântul principal: „victorie”

1 ianuarie 2023, 00:33 Ucraina 380
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În Ucraina a început a 311-a zi de război, declanșat de Rusia. În aceste momente, cele mai grele lupte se duc în orașele Bahmut și Avdiivka - forțele ruse continuă să atace puternic iar forțele de apărare ale Ucrainei ucrainene se confruntă cu pierderi grele. De asemenea, rușii bombardează fără încetare și Hersonul cu artilerie și rachete. Capitala Kiev continuă să fie amenințată de drone.

Ministrul Apărării al Ucrainei a declarat vineri că după Anul nou, granițele din Rusia vor fi închise și va începe un alt val de mobilizare. Moscova, care a negat de mai multe ori că vor mai fi mobilizări, nu a comentat deocamdată declarațiile oficialului de la Kiev.

Rămășițele unei rachete au căzut pe teritoriul Belarusului joi dimineață, în timpul unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul războiului, drept urmare ambasadorul ucrainean la Minsk, Igor Kizim, a fost chemat la Ministerul de Externe din Belarus pentru a da explicații.

Experții britanici avertizează că Rusia „aproape sigur” va lovi Ucraina cu un nou val de atacuri intense în următoarele zile „într-un efort de a submina moralul populației ucrainene în perioada sărbătorilor de iarnă”.

UPDATE 01:25. Bombardamentele rusești nu încetează. Alertele de raid aerian răsună în toată Ucraina.

Agențiile de presă ucrainene raportează că alerta aeriană a fost anunțată în urmă cu ceva timp în toate regiunile Ucrainei. Știrile despre rachete de până acum vin doar de la Kiev. Canalul Telegram al Consiliului orașului Kiev raportează, citând primarul Vitali Klitschko, că exploziile au avut loc în districtele Shevchenkovsky și Goloseevsky - acesta este centrul și sudul capitalei. Potrivit lui Klitschko, într-un loc un fragment de rachetă a căzut pe o mașină; Potrivit datelor preliminare, nu există victime și răniți.


UPDATE 00:05. Adresarea de Anul Nou a lui Vladimir Zelenskiy: „ne rugăm să fie Kreminna și Svatovo, Melitopol, întregul Donbass, Crimeea”

Președintele Ucrainei a amintit de zilele grele ale războiului, care a durat cea mai mare parte a anului.

„Anul acesta a început pe 24 februarie. Fără prefeţe şi preludii. Fulgerător. Devreme. La ora 4:00.

Era intuneric. Era zgomotos. Pentru mulți a fost dificil, pentru alții a fost înfricoșător. Au trecut 311 zile. Poate fi încă în întuneric, cu zgomot și dificil. Dar cu siguranță nu ne vom mai teme niciodată. Și să nu vă fie niciodată rușine.

Nu am pierdut nimic. Ni s-a luat. Ucraina nu a pierdut fii și fiice - au fost luați de ucigași. Ucrainenii nu și-au pierdut casele - ele au fost distruse de teroriști. Nu ne-am pierdut pământurile, au fost invadate de invadatori. Lumea nu a pierdut pacea - Rusia a distrus-o. Anul acesta ne-a rănit în suflet. Am plâns toate lacrimile. Toate rugăciunile au fost strigate. 311 zile.

Într-un mare război, nu există fapte mici sau inutile. Fiecare dintre noi este un luptător, un front și baza apărării. Luptăm ca o singură echipă - întreaga țară, toate regiunile noastre. Acesta este anul în care Ucraina a schimbat lumea, iar lumea a descoperit Ucraina.

Acesta a fost anul nostru. Anul Ucrainei. Anul ucrainenilor”, și-a început Zelenskiy discursul.

Liderul de la Kiev a enumerat cele mai grele momente ale războiului.

„Avem ceva de spus despre fiecare minut. Dar majoritatea cuvintelor sunt de prisos. Nu sunt necesare. Nu sunt necesare explicații, sunt necesare decorațiuni. Este nevoie de tăcere ca să auzim.

Sunt necesare pauze. Pentru a întelege.

Dimineața de 24 februarie.

Gostomel. Bucha. Irpin. Borodianka. Harkiv.

„Mriya”.

Kramatorsk. Gară. Jucărie.

Cernihiv.

Mariupol. Teatrul Dramatic. Inscripția „Copii”.

Elenovka.

Odesa. Clădire înaltă. Fată. Trei luni.

Volniansk. Maternitate. Bebeluș. Două zile.

Azovstal.

Este imposibil de uitat. Și este imposibil să ierți. Dar poți câștiga.

Ne-am ridicat în picioare, pentru că era ceva care ne ținea. Spiritul nostru.

Apărarea Kievului.

Harkiv.

Nikolaev.

Cernobaevka.

Insula șarpelui.

HIMARS.

podul Antonovskii.

„Pocnitură” („bavovna”).

Podul Crimeei.

„Neptun”.

Crucișătorul Moskva.

Nava de război rusească.

Izium, Balakleia și Kupiansk.

Herson.

Și ne rugăm să fie Kremennaya și Svatovo, Melitopol, întregul Donbass, Crimeea.

Luptăm și vom lupta în continuare. De dragul celui mai important cuvânt: „victorie”.

Cu siguranță o va face. Vom merge sprea ea de 311 zile”, a spus președintele ucrainean.

Interesant este că printre evenimentele enumerate de Zelenskiy se numără podul Crimeei și crucișătorul Moskva. Deși practic nimeni nu se îndoiește că exploziile care au avut loc la aceste instalații au fost înscenate de Ucraina (chiar Putin a vorbit despre asta în cazul podului), autoritățile ucrainene au vorbit despre implicarea lor în acest lucru pur neoficial.


UPDATE 11:25. Incendiu la transformatorul de la centrala nucleară Rostov din Volgodonsk: un mort.

Rosenergoatom raportează un incendiu la centrala nucleară Rostov, lângă Volgodonsk, în regiunea Rostov. Nu există informații despre cauzele incendiului.

„La 31 decembrie 2022, la ora 18:30, un transformator al unității de alimentare nr. 3 a luat foc la CNE Rostov, care se afla în reparații programate. Cinci echipaje de pompieri au fost trimise imediat pentru stingerea incendiului”, a precizat ministerul rus într-o declarație.

Focul a fost stins în scurt timp. Un angajat al NPP a murit, altul a fost grav rănit, a informat Rosenergoatom.

Departamentul a menționat că fondul de radiații în zona centralei nucleare nu s-a schimbat.

Nici partea rusă, nici cea ucraineană nu au legat incendiul de ostilități, dar centrala nucleară de la Rostov este situată la aproximativ 400 de kilometri de raioanele de est ale regiunii Harkiv.

Aerodromul de la Engels, atacat de Ucraina de două ori în decembrie, potrivit Ministerului rus al Apărării, folosind drone sovietice Tu-141 Strizh modificate, se află la o distanță mai mare.

Transformatoarele, inclusiv la centralele nucleare, sunt vizate sistematic de rachetele de croazieră rusești și dronele iraniene, din cauza vulnerabilității lor (sunt amplasate în aer liber și conțin recipiente cu ulei foarte inflamabil) și a imposibilității reparației sau înlocuirii rapide.

Nu se știe dacă există o legătură cu acest incendiu, dar pe canașlul de Telgram al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Andrii Yermak, a apărut sâmbătă seara o postare neobișnuit de laconică, dintr-un emoji flacără.

Oficialii ucraineni de obicei nu confirmă direct actele de sabotaj în spatele liniilor de atac ale rușilor, dar reacționează adesea la astfel de incidente cu sarcasm evident.


UPDATE 20:50. Potrivit primarului Kievului, Vitali Klitschko, 30% din locuitorii Kievului nu au electricitate din cauza opririlor de urgență.

„Sistemul municipal de susținere a vieții din capitală funcționează normal. În prezent, 30% dintre consumatori sunt fără energie electrică din cauza opririlor de urgență”, a spus sâmbătă Kliciko într-o postare Telegram.

Locuitorii Kievului au apă și căldură, a adăugat el.

În același timp, atacurile ruse lansate în ajunul Anului Nou au lăsat 1.750 de case fără curent electric în Zaporjie și au rănit cel puțin 2 persoane. La nivel național, cel puțin o persoană a murit și alți peste 30 au fost răniți.


UPDATE 20:00. „Liderul vostru... se ascunde în spatele vostru”: Zelenskiy s-a adresat rușilor în ajun de Anul Nou.

Vladimir Zelenskiy a înregistrat un mesaj video după atacurilor cu rachete de astăzi asupra Ucrainei și s-a adresat rușilor.

El a numit Rusia un „stat terorist” care „nu fi iertat sau grațiat” pentru crimele sale.

„De Paști au lansat atacuri, de Crăciun, de Anul Nou. Ei se numesc creștini, sunt foarte mândri de Ortodoxia lor, dar sunt de partea diavolului. Pentru el și cu el”, a spus Zelenskiy.

Trecând la limba rusă și adresându-se rușilor, președintele ucrainean a spus că actualul război „nu este ceva istoric și nu este un război cu NATO”, ci un război al unei persoane „care arde viitorul Rusiei” pentru a rămâne la putere până la capătul vieții.

„Liderul vostru vrea să arate că are armata în spate, că el este în față. Dar se ascunde doar în spatele militarilor, în spatele rachetelor, în spatele zidurilor caselor și palatelor sale. Se ascunde în spatele vostru. Și el insuși vă arde țara și viitorul. Nimeni în lume nu va ierta vreodată teroarea. Ucraina niciodată nu va ierta. Și nici voi nu-l ierați pentru tot ce va distruge și pentru cei pe care îi va ucide”, a spus Zelenskiy.UPDATE 19:10. Yermak: câinele din Azovstal, care a fost prezentat lui Kadîrov, a fost returnat în Ucraina, împreună cu prizonierii, în urma schimbului de astăzi.

În luna iunie câinele a fost prezentat lideruluii Ceceni, Ramzan Kadîrov, apoi acesta a spus că câinele îi va păzi casa. Câinele aparținea unui apărător al uzinei metalurgice Azovstal din Mariupolul capturat.


UPDATE 18:30. Armata rusă a vizat sâmbătă mai multe orașe ucrainene, lansând 20 de rachete, inclusiv de pe bombardiere, dintre care 12 au fost doborâte de apărarea antiaeriană, a spus șeful Statului Major ucrainean Valeri Zalujnîi.

„Inamicul a lansat peste 20 de rachete de croazieră aeriene cu ajutorul bombardierelor strategice Tu-95MS din Marea Caspică și a sistemelor de rachete terestre. Forțele și mijloacele noastre de apărare antiaeriană au distrus 12 rachete", a afirmat Zalujnîi pe Telegram.


UPDATE 18:00. 140 de prizonieri de război ucraineni, inclusiv militari şi civili, au fost eliberați din captivitatea rusă într-un nou schimb cu partea rusă - Şeful Biroului Preşedintelui, Andrii Yermak.

Soldații răniți care au apărat orașul asediat Mariupol din regiunea Donețk, precum și insula Șerpilor, se numără printre cei care s-au întors acasă, potrivit oficialului.

Alții sunt voluntari ai Apărării Teritoriale din orașul Slavutici din nordul Ucrainei, situat în apropiere de fosta centrală nucleară Chornobîl ocupată de ruși.

Există, de asemenea, „părinți și fii” care au fost ținuți în captivitate, precum și militari ucraineni care luptau în Bahmut, a adăugat Yermak.

Agenţia de ştiri rusă TASS a transmis la rândul ei că armata rusă şi-a recuperat 82 de combatanţi. Nu au fost furnizate detalii privind momentul sau locul schimbului.

Ruşii restituiţi, în mare parte soldaţi răniţi, au fost transportaţi imediat la Moscova pentru continuarea tratamentului, a precizat TASS.


UPDATE 17:20. Pe măsură ce anul 2022 se apropie de sfârșit, Rusia vrea să aducă întunericul și să provoace distrugeri în țară prin noi atacuri, a declarat premierul ucrainean Denis Șmihal.

Moscova vrea să „ne intimideze, să ne lase în întuneric pentru noul an, să provoace cât mai multe pagube infrastructurii civile", a spus Șmihal pe Twitter.

„Există atacuri asupra infrastructurii civile în diferite regiuni ale țării noastre. Au fost avariate clădiri rezidențiale, un hotel, (un) magazin, un loc pentru festivaluri. Există morți și răniți", a afirmat el, adăugând că, în ciuda atacurilor, sistemul energetic rămâne stabil.


UPDATE 16:45. Rusia bombardează Ucraina în noaptea de Revelion, sunt victime.

La Kiev, în urma bombardamentelor, o persoană a fost ucisă și alte 20 au fost rănite, a declarat primarul orașului, Vitali Kliciko. Au fost avariate și clădirile a două școli și a unei grădinițe din cartierul Solomensk din capitala Ucrainei, scrie BBC.

În orașul Hmelnițki, șapte persoane au fost rănite din cauza bombardamentelor, trei dintre ele fiind în stare gravă, a declarat șeful regiunii, Serghei Gamalî.

În Zaporojie, patru persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete, una se află la terapie intensivă, a declarat șeful administrației regionale, Oleksandr Staruh.

Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a lansat peste 20 de rachete în Ucraina, dintre care 12 au fost doborâte.


UPDATE 16:10. Informații preliminare despre atacul cu rachete - 7 ținte aeriene au fost distruse în regiunea Kiev - Biroul Președintelui Ucrainei.

Au fost avariate case private, un hotel, mașini.

Până acum, se știe despre un mort și 13 răniți. Informațiile despre victime și distrugeri sunt încă procesate.UPDATE 15:45. În regiunea Volgograd, „fragmente de metal” au căzut pe clădiri rezidențiale. Se presupune că ar fi de la o rachetă rusească care nu a ajuns în Ucraina.

În satul Linevo, „fragmente de metal - părți ale unui obiect neidentificat” au căzut pe două clădiri rezidențiale, a declarat conducătorul raionului Jirnovsk din regiunea Volgograd.

Pe rețelele de socializare au început să apară videoclipuri cu resturile lovite și cu incendiul care a urmat. Nu au fost victime.

Departamentul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că în sat a căzut o rachetă, care a fost trasă în direcția Ucrainei.


UPDATE 15:30. De asemenea, bombardarea orașului Hmelnițki. Orașul a fost atacat de rachete, două persoane au fost rănite, a declarat șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei Kiril Timoșenko.


UPDATE 15:10. S-au auzit explozii în trei cartiere ale Kievului, a declarat primarul orașului, Vitali Kliciko.

„Una dintre explozii s-a auzit între clădiri rezidențiale din cartierul Solomensk al capitalei. De asemenea, explozii au avut loc în cartierele Pecerskii și Goloseevskii. Sunt distrugeri”, a spus Kliciko pe canalul său de Telegram.

Primarul a scris că, potrivit informațiilor preliminare, o persoană a murit în urma exploziilor din cartierul Solomensk și tri femei au fost rănite. Salvatorii lucrează la locul exploziilor.

În total, în umra bombardamentelor asupra Kievului au fost spitalizate 11 oameni, a precizat Kliciko.


UPDATE 14:40. Vladimir Putin a înregistrat discursul de Anul Nou pe fundalul armatei, nu al Kremlinului, așa cum se întâmpla tradițional.

Discursul de Anul Nou a lui Vladimir Putin a fost înregistrată nu pe fundalul Kremlinului, așa cum s-a făcut în anii precedenți, ci înconjurat de personal militar. Pe rețelele de socializare au început să apară filmări ale mesajului său.

Potrivit lui Dmitri Peskov, Putin a mers să-și înregistreze adresarea la sediul Districtului Militar de Sud din Rostov-pe-Don.

TASS notează că anul acesta Putin a înregistrat cea mai lungă adresare de Anul Nou, este de aproape 10 minute.

Iată tezele din discursul său din relatarea TASS:

- În 2022, a avut loc o „consolidare puternică a societății ruse”;

- Rusia luptă pentru „adevărata independență”:

- Principalul lucru acum este soarta Rusiei;

- „Occidentul a mințit despre pace, dar se pregătea pentru agresiune;

- Occidentul folosește în mod cinic Ucraina și oamenii săi pentru a diviza Rusia”;

- Putin „împărtășește din toată inima durerea familiilor soldaților căzuți”.


UPDATE 14:10. Explozii la Kiev, Nikolaev, Hmelnițk și Zaporojie.

Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, a anunțat mai devreme că forțele militare ruse au lansat rachete de croazieră asupra Ucrainei. Alertele de raid aerian au fost declarate în toate regiunile Ucrainei.

Între timp, pe canalele de Telegram apar imagini cu urme de rachete pe cerul din Astrahan, Rusia.


UPDATE 13:45. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, spune că victoria Rusiei asupra Ucrainei este „inevitabilă”, într-un mesaj de Anul Nou.

Șeful Ministerului rus al Apărării, care a fost puternic criticat de vocile pro-război din Rusia pentru eșecurile pe câmpul de luptă în timpul campaniei de 10 luni, a spus că situația de pe linia frontului rămâne „dificilă” și a criticat Ucraina și Occidentul pentru că au încercat să „controleze” Rusia.

„Anul Nou ne găsește într-o situație politico-militar dificilă”, a spus Șoigu.

„Într-un moment în care se încearcă să se ștergă istoria noastră glorioasă și marile realizări, să demoleze monumente ale învingătorilor fascismului, să pună criminali de război pe un piedestal, să anuleze și să profaneze tot ce este rusesc.”,

Cu lupte sângeroase în curs de desfășurare pe linia frontului de 1.000 de kilometri, și cu Rusia care nu s-a ales cu niciun câștig teritorial din primele luni de război, Șoigu le-a spus soldaților ruși: „Victoria, ca și anul nou, este inevitabilă”.

„În anul care vine, vreau să urez tuturor sănătate, putere, tovarăși de încredere și devotați și, bineînțeles, cer senin! Victoria noastră, ca și Anul Nou, este inevitabilă!” - a spus el.


UPDATE 13:15. Autoritățile ucrainene au declarat alertă aeriană în toată țara. În regiunile Nikolaev, Dnepropetrovsk și Odesa, în așteptarea atacurilor cu rachete, se fac întreruperi programate de curent.


UPDATE 12:25. Sirenele de raid aerian au început să sune la Nikolaev. Guvernatorul regiunii, Vitalii Kim, a anunțat pe canalul său de Telegram, în stilul său, ca ucrainenii să fiarbă mai repede cartofii pentru salata Olivie.

„Terminăm de fiert cartofii pentru Olivie. Ocupanții au decis totuși să încerce să ne strice ziua. Sunt lansări de rachete”


UPDATE 11:50. Cancelarul german Olaf Scholz, în discursul său de Anul Nou adresat cetățenilor, a menționat că Germania va continua să sprijine Ucraina, care se opune agresiunii ruse, scrie DW.

Potrivit lui Scholz, anul 2022 a trecut sub semnul unității și al forței, având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei, „Uniunea Europeană și NATO au dat dovadă de o unitate care nu s-a mai văzut de mult timp”.

Cancelarul a subliniat că Putin duce un „război imperialist, prădător în centrul Europei”.

„Putin nu a pus mâna pe Ucraina în câteva zile, așa cum era planificat. Dimpotrivă, ucrainenii își apără curajos patria - și datorită ajutorului nostru. Și vom continua să sprijinim Ucraina”, a asigurat șeful guvernului german.

În discursul său, el a menționat și „disponibilitatea extraordinară” a germanilor de a-i sprijini pe ucraineni, care au fost nevoiți să-și părăsească patria pentru a scăpa de război. Potrivit cancelarului, numărul voluntarilor care au ajutat refugiații ucraineni în 2022 s-a ridicat la 29 de milioane.


UPDATE 11:35. În ultimele 24 de ore, în urma agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, șase civili au fost uciși, șapte au fost răniți, a scris șeful adjunct al Biroului preşedintelui Kiril Timoşenko, pe Telegram, cu referire la datele administraţiilor militare regionale.

Mai exact, potrivit Timoșenko, trei civili au fost uciși în regiunea Donețk, alți trei au fost răniți. În regiunea Zaporojie, o persoană a fost rănită, în regiunea Harkiv, două persoane au fost ucise (inclusiv una aruncată în aer de o mină) și o persoană a fost rănită, iar în regiunea Herson au fost rănite două persoane, în regiunea Cernihiv, o persoană a fost ucisă.


UPDATE 11:10. Autoritățile ruse au anunțat că soldații și angajații de stat trimiși pentru a lupta în Ucraina vor fi scutiți de impozitul pe venit, cel mai recent efort al Moscovei de a încuraja sprijinul pentru o campanie militară împotriva Kievului, care a suferit mai multe eșecuri și înfrângeri. Noua măsură fiscală vizează toate trupele ruse care luptă în cele patru teritorii ucrainene pe care Moscova le-a declarat ca fiind proprii – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – deși nu controlează complet cele patru regiuni, scrie Al Jazeera.

Agenția scrie că noua măsură îi privește pe toți cei care luptă în cele patru teritorii ucrainene pe care Rusia le-a declarat ca fiind ale sale, deși nu le controlează complet: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a citat o derogare cuprinsă într-o lege anticorupție, despre care autoritățile ruse au publicat detaliile joi seară. Soldații, polițiștii, membrii serviciilor de securitate și alți angajați ai statului care servesc în cele patru regiuni nu mai trebuie să furnizeze informații despre „veniturile lor, cheltuielile, bunurile lor”, se arată în decret.

De asemenea, le acordă dreptul de a primi „recompense și cadouri” dacă au „un caracter umanitar” și au luat parte la invazie.

Decretul se aplică partenerilor și copiilor celor care servesc și este retrodatat la 24 februarie 2022 – data la care Rusia a invadat Ucraina. Kremlinul a lansat o serie de stimulente pentru ca rușii să lupte în Ucraina, oferind stimulente în numerar, facilități bancare și imobiliare și promițând ajutor financiar familiilor în caz de deces sau rănire a celor dragi.


UPDATE 10:40. Pierderile armatei ruse conform ultimei estimări publicate sâmbătă de Armata Ucrainei:

105.960 de soldați

3.029 de tancuri

6.075 de vehicule blindate de luptă

4.707 de vehicule

2.016 sisteme de artilerie,

423 de sisteme multiple de rachete,

213 sisteme de apărare aeriană,

283 de avioane, 26 de elicoptere și 16 ambarcațiuni.


UPDATE 10:25. Cel puțin 450 de copii au murit în urma agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, iar peste 1.322 de copii au fost răniți în Ucraina de la începutul agresiunii ruse, a anunțat biroul Procurorului General al Ucrainei.

În dimineața zilei de 31 decembrie, numărul oficial de copii victime pe zi nu s-a schimbat - 450. Numărul copiilor răniți a rămas același - 872 de copii.

Majoritatea copiilor au suferit în regiunea Donețk - 428, Harkiv - 268, Kiev - 117, Nikolaev - 81, Zaporojie - 80, Herson - 77, Chernihiv - 68, Luhansk - 65, Dnepropetrovsk - 40.

Obuzele rusești au afectat 3126 de instituții de învățământ din Ucraina. 337 dintre ele au fost complet distruse.UPDATE 10:05. Rusia pregătește un nou atac cu rachete asupra Ucrainei, susțin analiștii din cadrul Ministerului Apărării al Marii Britanii, în raportul din dimineața de 31 decembrie.

„La 29 decembrie 2022, forțele ruse au lansat un alt val de lovituri cu rază lungă în toată Ucraina, vizând din nou în principal rețeaua de distribuție a energiei.

Din octombrie, Rusia a mers pe un model general de desfășurare a valurilor intense de atacuri la un interval de 7 sau 10 zile. Rusia, aproape sigur, va merge în continuare pe această abordare în încercarea de a copleși apărarea aeriană ucraineană.

Cu toate acestea, există o posibilitate realistă ca Rusia să rupă acest tipar pentru a lovi din nou în zilele următoare, într-un efort de a submina moralul populației ucrainene în perioada sărbătorilor de iarnă”, se arată în raport.


UPDATE 09:45. Rabinul-şef exilat al Moscovei spune că evreii ar trebui să părăsească Rusia cât mai pot, înainte de a deveni ţapi ispăşitori pentru problemele cauzate de războiul din Ucraina.

„Când ne uităm înapoi la istoria Rusiei, ori de câte ori sistemul politic era în pericol, vedeai că guvernul încearcă să redirecţioneze furia şi nemulţumirea maselor către comunitatea evreiască. Am văzut asta în vremurile ţariste şi la sfârşitul regimului stalinist”, a declarat Pinchas Goldschmidt, într-un interviu acordat The Guardian.


UPDATE 09:10. Rușii continuă să avanseze în direcția Liman și Bahmut - Statul Major ucrainean.

Potrivit raportului Marelui Stat Major ucrainean din dimineața ultimei zile a anului și a celei de-a 311-a zile de război, nu s-au înregistrat progrese semnificative pe front în ultimele 24 de ore.

Rușii continuă „să încerce” să atace în cel mai nordic sector al frontului, precum și în zona Bahmut și Avdiivka.

„Inamicul continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcțiile Liman și Bahmut și încearcă să îmbunătățească situația tactică în Kupiansk și Avdiivka”, se arată în raport.

În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins atacurile inamice în patru locuri pe un segment al frontului din zona Svatovo-Kreminna și în 11 locuri în jurul Bahmut și lângă Avdiivka.

Statul Major spune, de asemenea, că rușii au lansat zece drone Shahed iraniene către ținte din Ucraina cu o zi înainte, dar toate, potrivit armatei ucrainene, au fost doborâte.UPDATE 08:45. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a postat pe YouTube un apel către ruși, în care îi îndeamnă să evite mobilizarea prin orice mijloace.

Reznikov a spus că „la începutul lunii ianuarie, autoritățile ruse vor închide granițele pentru bărbați, apoi vor declara legea marțială și vor începe un alt val de mobilizare”. „Știu sigur că mai aveți aproximativ o săptămână, în timp ce mai aveți cel puțin de unde alege”, spune șeful departamentului de apărare ucrainean.

Într-o adresă scrisă în limba rusă, Reznikov a descris mersul războiului și a enumerat înfrângerile pe care le-a suferit armata rusă în ultimele luni, inclusiv la Herson, lângă Kiev și lângă Harkiv.

El a spus că autoritățile ruse intenționează să atragă în armată tot mai mulți locuitori ai țării.

„Dacă războiul se prelungește, șansele tale de a muri vor crește. Pentru că va urma următorul val de mobilizare. Apoi încă unul. Iar celui care stă în buncăr nu-i pasă câți ruși mor. Principalul lucru este să nu ajungă la ei (n.red. mobilizarea)”, a spus Reznikov. Solicitarea sa s-a referit în primul rând la locuitorii marilor orașe rusești, deoarece mobilizarea a afectat deja un număr semnificativ de oameni din orașele mici.

„Răspunde-ți cinstit, vreți să mmuriți anul viitor, sau să rămâneți fără mâini, fără picioare, ca altcineva să nu meargă la închisoare? Vor cei dragi să amâne începerea tribunalului pentru criminali, violatori, tâlhari, cu prețul vieții sau sănătății, cine vă înșală?- a spus ministrul apărării al Ucrainei.

- Dacă doriți, atunci luați o citație și mergeți la armată. Soldații ucraineni de pe câmpul de luptă vă vor explica popular ce greșeală ați făcut. Dacă nu vrei, evită în niciun fel mobilizarea.”

În această toamnă, autoritățile ruse au recrutat, oficial, în armată aproximativ 300.000 de rezerviști. Se presupune că aproximativ jumătate dintre ei au fost trimiși pe front și încă aproximativ 150 de mii sunt instruiți.

Autoritățile ruse au negat în mod repetat că intenționează să efectueze un al doilea val de mobilizare, dar președintele Vladimir Putin nu a semnat un decret pentru a pune capăt campaniei de recrutare a rezerviștilor în armată. Potrivit unor experți, în acest fel Kremlinul lasă o oportunitate de remobilizare fără a anunța noi proceduri formale.

Putin „nu s-a gândit” la decretul privind finalizarea mobilizării. Și Kremlinul a decis că nu este nevoie de el.Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie și 30 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media