Schimb de tură a polițiștilor de frontieră în cadrul Centrului Internațional de Coordonare al FRONTEX

26 ianuarie 2023, 12:43 Societate 151
Misiunea FRONTEX.  Sursa: IGPF

Și în acest an, Poliția de Frontieră detașează un ofițer coordonator în misiune la Centrul Internațional de Coordonare al FRONTEX, cu sediul la Varșovia, Polonia. Rolul polițistului de frontieră delegat constă în menținerea contactelor directe între IGPF și FRONTEX, inclusiv reprezentarea intereselor instituționale.

Poliția de Frontieră precizează, într-un comunicat de presă, că Centrul Internațional de Coordonare (CIC) este o componentă inalienabilă care permite Agenției Europene și IGPF să implementeze activitățile comune în zonele operaționale pe teritoriul Republicii Moldova.

Printre activitățile de bază a ofițerilor coordonatori din cadrul CIC sunt colectarea și diseminare informațiilor operaționale, monitorizarea situației operative și evoluțiilor acesteia în vederea implementării eficiente a conceptului operațional, asigurarea cooperării cu alte agenții și organisme ale UE sau organizații internaționale implicați în operațiunea comună, dar și alte activități relevante.

Amintim că miercuri, 25 ianuarie 2023, a fost lansată Operațiunea comună „Moldova 2023”, o activitate operațională organizată conform prevederilor Acordului de statut între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) în Republica Moldova.

Agenda Operațiunii include un șir de măsuri comune care se vor desfășura pe linia controlului fluxului de migrație ilegală, prevenirii și contracarării criminalității transfrontaliere și a tuturor formelor conexe, precum și a consolidării relațiilor de cooperare europeană

Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova a fost semnat pe 17 martie 2022, la Bruxelles. Până acum, autoritățile moldovene au colaborat cu FRONTEX în baza unui Aranjament de lucru semnat în 2008, care prevede detașarea unui număr limitat de experți europeni, în calitate de observatori.

Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova (FRONTEX) a fost ratificat pe 16 iunie 2022, de Parlament.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media