Poliția de Frontieră precizează, într-un comunicat de presă, că Centrul Internațional de Coordonare (CIC) este o componentă inalienabilă care permite Agenției Europene și IGPF să implementeze activitățile comune în zonele operaționale pe teritoriul Republicii Moldova.
Printre activitățile de bază a ofițerilor coordonatori din cadrul CIC sunt colectarea și diseminare informațiilor operaționale, monitorizarea situației operative și evoluțiilor acesteia în vederea implementării eficiente a conceptului operațional, asigurarea cooperării cu alte agenții și organisme ale UE sau organizații internaționale implicați în operațiunea comună, dar și alte activități relevante.
Amintim că miercuri, 25 ianuarie 2023, a fost lansată Operațiunea comună „Moldova 2023”, o activitate operațională organizată conform prevederilor Acordului de statut între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) în Republica Moldova.
Agenda Operațiunii include un șir de măsuri comune care se vor desfășura pe linia controlului fluxului de migrație ilegală, prevenirii și contracarării criminalității transfrontaliere și a tuturor formelor conexe, precum și a consolidării relațiilor de cooperare europeană
Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova a fost semnat pe 17 martie 2022, la Bruxelles. Până acum, autoritățile moldovene au colaborat cu FRONTEX în baza unui Aranjament de lucru semnat în 2008, care prevede detașarea unui număr limitat de experți europeni, în calitate de observatori.
Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova (FRONTEX) a fost ratificat pe 16 iunie 2022, de Parlament.
