VIDEO/ Partidul „ȘOR” a contestat la Curtea Constituțională modul în care vor fi indexate pensiile de la 1 aprilie 2023

26 ianuarie 2023, 11:11 Politică 245
Marina Tauber la CC, 26 ianuarie 2023.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Partidul „Șor”, condus de deputatul fugar Ilan Șor, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care contestă modalitatea de indexare a pensiilor din luna aprilie 2023. Vicepreședinta partidului, Marina Tauber, a declarat că pensiile trebuie să fie indexate conform creșterii inflației, și nu cu 14,1%, așa cum au decis autoritățile.

„Am depus o sesizare privind indexarea pensiilor și legea abuzivă adoptată de Parlamentul PAS. Acest Parlament nu mai reprezintă cetățenii Republicii Moldova, mai ales pensionarii care au construit țara noastră. Ei sunt condamnați la foame și sărăcie. În țara noastră, pensiile au fost întotdeauna indexate mai mult decât inflația, dar anul acesta vor fi indexate cu doar 14,1%, în loc de peste 30% cum ar trebui să fie. Cei din PAS nu au găsit bani pentru pensionari, în ciuda promisiunilor lor din campania electorală de a asigura vremuri bune și transparență. Aceasta este o incalcare flagrantă a legii și am decis să apelăm la Curtea Constituțională. Sperăm că aceasta va opri sărăcirea cetățenilor, în special a pensionarilor”, a declarat Marina Tauber, la ieșirea din sediul Curții Constituționale.

O sesizare similară a depus luni, 23 ianuarie, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Reprezentanții socialiștilor au cerut și ei ajustarea pensiilor la „rata inflației de la sfârșitul anului trecut.”

Amintim că ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat la începutul lunii decembrie 2022 că de la 1 aprilie 2023 pensiile pentru cetățenii Republicii Moldova urmează să fie indexate cu 14,1%, însă cifra ar putea fi revizuită pe parcursul anului, în funcție de evoluția veniturilor.

Potrivit legislației actuale, indexarea pensiilor pentru anul 2023 ar trebui să aibă loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022, adică – cel puțin 30%. Totuși, ministrul Finanțelor spune că nu există fonduri suficiente decât pentru o indexare cu 14,1%.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media