LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 338. Kievul va primi mai multe tancuri de la Varșovia; Bloomberg: UE propune noi sancțiuni împotriva Belarusului

27 ianuarie 2023, 09:02 Ucraina 260
Munte de artilerie ucraineană lângă Bahmut, 20 ianuarie 2023 .  Sursa: Anatolii Stepanov / AFP / Scanpix / LETA

,Războiul declanșat de Rusia în Ucraina continuă, pentru cea de-a 338-a zi. Joi, pentru prima dată, armata ucraineană a recunoscut că s-a retras din orașul Soledar, situat la 10 kilometri de Bahmut, pe care rușii încearcă să-l cucerească de luni de zile. Trupele de apărare s-au regrupat la periferia orașului, potrivit Comandamentului Militar Est al Ucrainei.

Forțele armate ruse au atacat masiv orașele ucrainene joi, a doua zi după ce SUA și Germania anunțat că vor livra tancuri moderne Kievului. În urma atacurilor, cel puțin 11 persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că 12 țări occidentale au intrat deja în „coaliția de tancuri”, care s-au declarat gata să ofere țării sale vehicule militare blindate. Conform unor estimări ale presei, în total, Ucraina ar putea primi aproximativ 100 de tancuri Leopard-2.

Presa americană scrie că Washingtonul decis să furnizeze Kievului tancuri Abrams doar pentru a menține unitatea aliaților Ucrainei.

UPDATE 21:45. Președintele ucrainean a mulțumit guvernului belgian pentru ajutorul anunțat.

„Recunoscator lui Alexander de Croo pentru decizia Guvernului de a crește considerabil sprijinul pentru apărare pentru Ucraina. Un nou pachet de ajutor de 92 de milioane de euro va consolida apărarea noastră”, a transmis liderul de la Kiev.


UPDATE 21:25. Belgia anunță un nou pachet de ajutor pentru Ucraina

Guvernul belgian a anunțat cel mai mare pachet de ajutoare pentru Ucraina de la începutul războiului.

„Astăzi, Consiliul de Miniștri a decis să adauge un nou pachet de ajutor militar de 90 de milioane de euro. Acesta este cel mai mare pachet de ajutor militar pentru Ucraina pe care țara noastră l-a acceptat până în prezent”, a declarat vineri prim-ministrul belgian Alexander De Croo reporterilor.

Înainte de aceasta, Belgia oferise deja Ucrainei asistență militară în valoare de 146 de milioane de euro.

Asistența militară include furnizarea de rachete antiaeriene și antitanc, grenade și muniție și face parte dintr-un pachet mai amplu care include și ajutor umanitar.

Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, a declarat că Belgia va furniza și vehicule blindate ușoare și camioane Ucrainei în următoarele săptămâni.

Pe lângă asistența militară, pachetul conține și 86 de milioane de euro în asistență civilă, inclusiv 69 de milioane de euro pentru ajutor umanitar, inclusiv medicamente, și 10,6 milioane de euro pentru reconstrucția Ucrainei.


UPDATE 20:55. Nici nu poate fi vorba despre furnizarea de avioane de luptă Ucrainei - ministrul german al apărării, Boris Pistorius. Suddeutsche Zeitung.

„Cred că acest lucru este exclus. Avioanele de luptă sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă și au o rază de acțiune și putere de foc foarte diferite. Acolo ne-am aprofunda în dimensiuni, împotriva cărora aș avertiza acum cu fermitate”, a spus oficialul german într-un interviu pentru Suddeutsche Zeitung.

Avioanele de luptă F-16 sunt următoarea mare țintă pentru Ucraina după furnizarea de tancuri ofensive. Atât președintele Vladimiyr Zelenskiy, cât și ministrul de externe Dmitri Kuleba au vorbit despre acest lucru.

Ediția Ukrainska Pravda amintește că guvernul olandez a spus că nu are niciun tabu cu privire la aprovizionarea cu astfel de avioane de luptă. Ministrul slovac de externe Rastislav Kacher a vorbit despre disponibilitatea sa de a transfera MiG-uri sovietice în Ucraina.

Este de așteptat ca la nivelul miniștrilor apărării din țările care susțin Ucraina, această problemă să fie discutată în februarie.


UPDATE 20:15. Ministerul rus de Externe i-a ordonat ambasadorului leton la Moscova, Maris Riekstins, să părăsească Rusia în termen de două săptămâni.

Potrivit declarației Ministerului Afacerilor Externe, vineri, 27 ianuarie, la Minister a fost chemată însărcinat cu afaceri interimar al Letoniei Dacija Rutka. Ea a fost „protestată cu hotărâre” în legătură cu decizia conducerii Letoniei de a coborî nivelul relațiilor diplomatice ruso-letone.

Oficialii ruși au mai amenințat că „demersul provocator al autorităților letone de a scădea nivelul relațiilor diplomatice” va avea consecințe.

Un alt conflict diplomatic a izbucnit între Rusia și statele baltice la începutul acestei săptămâni.

DEcizia vine la trei zile după ce Rusia a anunțat decizia de a reduce nivelul reprezentării diplomatice în Estonia la însărcinat cu afaceri, iar ambasadorului Estoniei i s-a ordonat să părăsească țara până pe 7 februarie. Ministerul rus de Externe a numit aceasta o „măsură de răzbunare” la cererea Estoniei de a reduce numărul de angajați ai ambasadei Rusiei în țară.

Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei a decis apoi să reducă nivelul relațiilor diplomatice cu Rusia la Charged Affaires - din cauza agresiunii în curs a Rusiei împotriva Ucrainei și în semn de solidaritate cu Estonia.

Această decizie urma să intre în vigoare la 24 februarie. Ministerul rus de Externe a anunțat însă astăzi că a decis „să nu aștepte până la data desemnată de Riga pentru finalizarea misiunilor ambasadorilor”.


UPDATE 19:20. Preşedintele Croaţiei, noi declarații controversate: „Nu noi suntem în război cu Rusia, America este, noi suntem doar pioni” - Agerpres.

Trimiterea unor tancuri occidentale în Ucraina va prelungi războiul acestei ţări cu Rusia, iar dacă Washingtonul şi Moscova nu ajung la un acord, al treilea război mondial va începe, a afirmat preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, care a ironizat totodată declaraţia şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, despre un „război împotriva Rusiei” al aliaţilor occidentali.


UPDATE 18:45. Imagini din satelit dintr-o zonă din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mulți dintre cei uciși în lupte pentru Grupul Wagner, potrivit CNN.

Imagini cu rânduri de morminte proaspete în apropierea satului Bakinskaia din regiunea Krasnodar au început să apară pentru prima dată pe rețelele de socializare în decembrie.

Iar pe 2 ianuarie, agenția de știri de stat rusă RIA Novosti l-a arătat pe fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, vizitând locul și depunând o coroană de flori la unul dintre morminte.

„Aici îngropăm luptători care au indicat în testamentul lor că vor să fie îngropați aici”, a explicat Prigojin, potrivit RIA. „Sau orfani și cei ale căror trupuri, dintr-un anumit motiv, rudele nu vor să le ia”.

Imagini din satelit realizate pe 24 noiembrie 2022 arată trei rânduri de morminte pe un nou teren. Când Prigojin a vizitat-o la începutul lunii ianuarie, el a declarat pentru RIA Novosti că 93 de morminte fuseseră săpate. O altă imagine din satelit Maxar, realizată la 24 ianuarie, arată parcela deja practic plină, cu 14 rânduri suplimentare.

Imaginile din satelit arată șiruri de morminte proaspete lângă satul Bakinskaia, din regiunea Krasnodar, Rusia, pe 24 ianuarie 2023. (Maxar Technologies)

Cimitirul pe 24 noiembrie 2022. (Maxar Technologies)


UPDATE 18:30. Cabinetul de miniștri al Ucrainei a interzis oficialilor să călătorească în străinătate. O astfel de decizie a fost adoptată astăzi în cadrul unei reuniuni a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei.

Oficialii ucraineni pot călători acum în afara Ucrainei doar în scop de afaceri.

„Deputații poporului, funcționarii, reprezentanții autorităților locale, procurorii, judecătorii și mulți alți funcționari pot trece frontiera de stat pe baza unei călătorii de afaceri. Este posibil de călătorit în străinătate pentru negocieri, pentru tratament, pentru îngrijirea copiilor minori. Nu este posibil sde călătorit în vacanță”, scrie UNIAN, cu referire la declarațiile prim-ministrului Ucrainei Denis Șmigal.

Anterior, o decizie similară a fost adoptată de Consiliul Național de Securitate al Ucrainei - Consiliul Național de Securitate al Ucrainei, care include înalți oficiali ai statului.

Din cauza vacanței de Anul Nou în Spania, procurorul general adjunct Alexei Simonenko și-a dat deja demisia. Deputatul Radei Supreme din cadrul partidului „Slujitorul poporului” Nikolai Tișcenko a fost văzut în Thailanda, unde ar fi avut o întâlnire cu comunitatea ucraineană. Acesta a fost exclus din fracțiunea parlamentară și din partid.


UPDATE 18:05. Un spaniol în vârstă de 74 de ani a fost arestat pentru că ar fi trimis colete minate la ambasadele Ucrainei

Tribunalul spaniol l-a arestat pe Pompeyo Gonzalez Pascual, în vârstă de 74 de ani, un fost angajat al primăriei unui orăşel, acuzat de şase episoade de terorism. Procuratura consideră că el a fost cel care a trimis scrisori cu rămășițe de animale și pachete cu explozibili către ambasadele ucrainene din întreaga Europă.

Instanța, potrivit Reuters, a considerat că este dovedit că Pascual a trimis aceste scrisori pentru ca țările din Europa să refuze sprijinul pentru Ucraina. În plus, a vizitat site-urile web ale mass-mediei ruse de propagandă și rețeaua de socializare VKontakte.

Amintim că, la 30 noiembrie anul trecut, la Ambasada Ucrainei din Spania a sosit un plic, care a explodat când un angajat al ambasadei încerca să-l deschidă, acesta fiind rănit. Apoi, în decembrie, 18 ambasade și consulate ucrainene din întreaga Europă au primit scrisori cu rămășițe de animale.

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a numit aceste scrisori „bolnave și ciudate” un act de intimidare a diplomaților.

Pe 23 ianuarie 2023, The New York Times a publicat un text în care sugerează că naționaliștii ruși care operează sub controlul serviciilor de securitate sunt în spatele trimiterii pachetelor. Ambasada Rusiei în Spania a numit acest text „fantastic”.


UPDATE 17:40. Primii soldați ucraineni au sosit în Germania pentru antrenamente cu Marder

Ministerul german al Apărării a confirmat vineri că soldații ucraineni au sosit în țară pentru a se antrena pe vehiculele de luptă de infanterie Marder pe care Berlinul a fost de acord să le furnizeze națiunii care luptă împotriva trupelor ruse, potrivit Deutsche Welle.

„Soldații ucraineni au sosit în Germania pentru a se antrena pe vehiculul de luptă al infanteriei Marder”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din această țară în cadrul unei conferințe de presă.

La începutul acestei luni, Germania a declarat că va furniza Ucrainei 40 de vehicule Marder și o baterie suplimentară de rachete antiaeriene Patriot.


UPDATE 17:25. Casa Albă: Livrarea tancurilor Abrams în Ucraina va dura „multe luni”; Zelenskiy a spus deja că august 2023 este prea târziu

Tancurile americane Abrams vor fi în Ucraina mult mai târziu decât Leopard-2 germane, a declarat John Kirby, coordonator al comunicațiilor strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe.

„Tancurile Leopard vor ajunge probabil acolo din Germania și de la aliații europeni într-un timp relativ scurt, pentru a-i ajuta (n.red. armata ucraineană) în primăvară și vară. Tancurile americane Abrams vor avea nevoie de mai mult timp, va dura mult mai multe luni înainte ca acestea să fie acolo”, a spus Kirby într-un briefing la Casa Albă.

Potrivit lui Kirby, administrația Joe Biden „nu va întinde” lanțul de aprovizionare și procesul de pregătire a armatei ucrainene, astfel încât trupele să fie gata să folosească tancurile americane în luptă de îndată ce ajung în Ucraina. Kirby, totuși, nu a putut răspunde la întrebarea unui reporter CNN cu privire la momentul livrărilor și dacă tancurile vor ajunge în Ucraina până la sfârșitul anului 2023.

„Nu vreau să intru în detalii pentru că încă facem planuri, dar va dura multe luni”, a spus Kirby. „Dar un transport de tancuri Leopard, prin amabilitatea Germaniei, va ajunge în Ucraina „cât mai curând posibil”.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, a declarat într-un interviu pentru Sky News vineri, că august 2023 este prea târziu pentru livrarea tancurilor americane în Ucraina.

„Dar nu cunosc situația reală în acest moment. Când ar trebui să sosească, când America ne va da Abrams. Și chiar nu știu când vor sosi tancurile din Europa", a adăugat Zelenskiy.


UPDATE 16:58. Belgia a anunțat un pachet suplimentar de 93,6 milioane de euro în ajutor militar pentru Ucraina. Într-o conferință de presă, premierul federal Alexander De Croo a spus că, ținând cont de cheltuielile anterioare, acesta reprezintă cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată unei alte țări de Belgia.

„Ministrul federal al apărării, Ludivine Dedonder, a oferit detalii despre natura ajutorului militar pe care Belgia îl acordă Ucrainei. Acestea vor include rachete sol-aer, arme antitanc, mitraliere, grenade și muniție. O parte din acestea vor proveni din stocurile deținute de armata belgiană, în timp ce restul vor fi cumpărate de la producătorii belgieni de arme. Dedonder nu ar intra în detalii specifice despre cantitățile de arme care vor fi trimise”, a relatat VRT, radiodifuzorul de serviciu public pentru comunitatea flamandă din Belgia.

Ministrul federal al apărării, Ludivine Dedonder, a oferit detalii despre natura ajutorului militar pe care Belgia îl acordă Ucrainei. Acestea vor include rachete sol-aer, arme antitanc, mitraliere, grenade și muniție. O parte din acestea vor proveni din stocurile deținute de armata belgiană, în timp ce restul vor fi cumpărate de la producătorii belgieni de arme.

Dedonder nu ar intra în detalii specifice despre cantitățile de arme care vor fi trimise. Ministrul apărării a continuat spunând că jeepurile și camioanele blindate vor fi date și ucrainenilor. Toate vehiculele care vor fi trimise în Ucraina sunt toate în stare de funcționare și în stare bună de reparație sau vor fi supuse în curând unui service complet.


UPDATE 15:20 La briefingul său zilnic, purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konașenkov, a declarat că „toate țintele desemnate” au fost lovite joi în timpul unui atac cu rachetă asupra Ucrainei.

Potrivit acestuia, forțele armate ruse au lansat o lovitură masivă de rachete cu arme ghidate de precizie, precum și vehicule aeriene fără pilot, la instalațiile sistemului energetic care asigura funcționarea întreprinderilor complexului militar-industrial și a sistemului de transport al Ucrainei.

„Obiectivele loviturii masive au fost atinse. Toate țintele desemnate au fost atinse”, a spus Konașenkov. „Ca urmare a loviturii, transportul de arme și muniții către zonele de luptă, inclusiv cele furnizate de țările NATO, a fost perturbat”.

Ministerul rus al Apărării susține că grevele au perturbat instalațiile de producție ale întreprinderilor pentru repararea și restaurarea echipamentului militar al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În total, joi, 26 ianuarie, trupele ruse au tras 55 de rachete pe teritoriul Ucrainei. Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, 47 dintre aceștia au fost doborâte.

Vineri dimineață, Ukrenergo a raportat că, în urma bombardamentelor rusești, au fost introduse întreruperi de urgență a curentului în zece regiuni ucrainene, iar deficitul de capacitate rămâne semnificativ.

Au fost introduse opriri în regiunile Harkov, Donețk, Zaporojie, Kirovograd, Kiev, Cherkasî, Jîtomir, Volyn, Lviv și Rivne. Compania a spus că inginerii energetici continuă să restaureze instalațiile deteriorate.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a declarat că, joi, în urma bombardamentelor rusești în diferite regiuni ale țării, 11 persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite.


UPDATE 14:43. Vineri, în Rusia, la solicitarea lui Roskomnadzor, a fost blocat accesul la site-urile CIA și FBI, precum și la site-ul Departamentului de Stat al SUA Rewards for Justice. Acesta este site-ul unui program în care Statele Unite plătesc recompense pentru informații despre amenințările la adresa securității naționale a țării.

Motivul blocării resurselor nu este raportat, site-urile fiind blocate din 26 ianuarie.

În luna mai anul trecut, Vasili Piskarev, șeful comitetului de securitate al Dumei de Stat, a declarat că publicațiile CIA în limba rusă sunt o incitare la trădare și „o tentativă flagrantă de recrutare”.

Pe 2 mai, CIA a postat un videoclip în limba rusă pe canalul său de YouTube, care sfătuia cum să îi contactați în siguranță pentru a transmite informații. La rândul său, Serviciul de Informații Externe al Rusiei a deschis o recepție de internet pe dark web în aprilie 2021, unde cere să partajeze informații despre „amenințările la adresa securității Federației Ruse”.

La începutul lunii ianuarie, procuratura militară din regiunea Vladimir a intentat și un proces pentru a bloca un site de știri ONU din Rusia, dar a renunțat vineri la procesul în sine. Instanța a încetat procedura. Canalul de telegram Argument a fost primul care a observat acest lucru.


UPDATE 14:03. Ministra germană de externe Annalena Baerbock a încercat în repetate rânduri să clarifice că NATO nu trebuie să devină parte la războiul din Ucraina, spune un purtător de cuvânt al ministerului, ca răspuns la agitația din cauza unui comentariu pe care l-a făcut la începutul săptămânii despre lupta împotriva Rusiei.

La un eveniment de marți la Strasbourg, Baerbock a spus în engleză: „Luptăm un război împotriva Rusiei și nu unul împotriva celuilalt”. Acum, Reuters citează ministerul german spunând: „Propaganda rusă ia continuu declarații, sentințe, poziții, poziții ale guvernului, ale partenerilor noștri și le folosește pentru a-și servi scopurile”.


UPDATE 12:52. Uniunea Europeană a propus o serie de sancțiuni ample împotriva Belarusului pentru rolul său în sprijinirea invadării Ucrainei de către Rusia, a aflat Bloomberg, citat de BBC.

Rusia a folosit Belarus drept rampă de lansare pentru a ataca Ucraina în februarie anul trecut, trupele și echipamentele rusești sunt încă în țară. Rusia a bombardat și Ucraina cu rachete trase de pe teritoriul Belarus. Armatele celor două țări continuă să desfășoare exerciții comune.

Sancțiunile pot include:

- interzicerea exportului de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare utilizate în scopuri militare și capabile să crească potențialul industrial al țării;

- restricții la exportul de petrol, cărbune, oțel și aur;

- restricții comerciale privind bunurile și investițiile de lux;

- restricții în sectorul aviației și al energiei.

Propunerile de sancțiuni împotriva Belarusului, ca și în cazul sancțiunilor împotriva Rusiei, implică o serie de excepții: medicamentele, precum și produsele agricole și alimentare, nu vor intra sub restricții. Legea va permite, de asemenea, UE să judece pe oricine contribuie la eludarea sancțiunilor impuse persoanelor și entităților din Belarus.

Bloomberg atrage atenția asupra faptului că noul pachet de sancțiuni va echilibra restricțiile UE împotriva Belarusului și Rusiei. Măsurile propuse necesită aprobarea tuturor statelor membre ale U

E. Uniunea Europeană lucrează, de asemenea, la o a zecea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, programată să coincidă cu aniversarea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.


UPDATE 12:14. Rusia încalcă „principiile fundamentale ale protecției copilului” în timp de război, oferindu-le copiilor ucraineni pașapoarte rusești și punându-le spre adopție, a declarat șeful Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), într-un interviu pentru Reuters, transmite The Guardian.

Vorbind la birourile UNHCR din Kiev, după un tur de șase zile în țară, Filippo Grandi a spus că președintele Ucrainei a cerut agenției sale „să facă mai mult” pentru a ajuta copiii din regiunile ocupate cărora li se întâmplă acest lucru.

„A le acorda naționalitate sau a le adopta este împotriva principiilor fundamentale ale protecției copilului în situații de război”, a spus Grandi.

„Acesta este ceva ce se întâmplă în Rusia și nu trebuie să se întâmple”, a adăugat el.

Grandi a spus că agenția sa nu a putut estima numărul de copii cărora li s-au dat pașapoarte sau care au fost puși spre adopție, deoarece accesul în Rusia a fost extrem de limitat.

„Căutăm acces tot timpul, iar accesul a fost destul de rar, sporadic și nu neîngrădit, dacă înțelegeți ce vreau să spun.”

Rusia a spus că acuzațiile de răpire a copiilor ucraineni sunt false.

„Respingem categoric acuzațiile nefondate conform cărora autoritățile ruse răpesc copii”, a declarat diplomatul rus de la Organizația Națiunilor Unite, Dmitri Polianski, în iulie.


UPDATE 11:30. Andrei Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a declarat că Polonia va furniza armatei ucrainene încă 60 de tancuri PT-91 Twardy împreună cu cele 14 tancuri Leopard 2 anunțate anterior.

„Mulțumesc, aliați. Să zdrobim inamicul”, a scris Yermak pe canalul său Telegram.

PT-91 este un tanc de luptă principal polonez bazat pe o variantă licențiată a sovieticului T-72M1.

„Încercăm să dăm un exemplu. Polonia a trimis 250 de tancuri în urmă cu șase luni sau chiar mai multe. Le-am spus partenerilor noștri din Europa de Vest câte tancuri am livrat deja și cât de important este să avem tancuri moderne într-un asemenea război. Rușii au câteva mii în depozite, iar unii în funcție de chiar mai mult de 15.000 de tancuri”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru postul de televiziune canadian CTV News


UPDATE 10:50. Rusia a declarat publicaţia Meduza drept „organizaţie indezirabilă”, fiind scoasă în afara legii una dintre cele mai cunoscute surse de reportaje independente despre Kremlin şi războiul din Ucraina, scrie The Guardian. Meduza, fondată de jurnaliştii ruşi în Riga, Letonia, în 2014, a fost declarată o organizaţie nedorită de către procuratura generală pentru că „reprezintă o ameninţare la adresa fundamentelor ordinii constituţionale şi securităţii naţionale a Federaţiei Ruse”.

Hotărârea este menită să obstrucţioneze relatările despre Rusia, prin ameninţarea corespondenţilor, surselor şi donatorilor cu amenzi sau urmărire penală întrucât continuă să producă jurnalism din ţară.

„O limitare deosebit de gravă pentru jurnaliştii care trebuie să discute cu surse pentru a transmite ştirile”, a transmis Meduza.

Meduza şi-a descris activitatea ca fiind „complet interzisă” în Rusia. Restricţiile sunt atât de severe încât chiar şi distribuirea linkurilor către stirile publicaţiei poate fi considerată o infracțiune.

Într-o scrisoare publică, jurnaliştii de la postul în limba rusă au promis că vor continua să lucreze, în ciuda restricţiilor.

„Am dori să spunem acum că nu ne este frică și nu ne pasă de noul statut – dar nu este așa”, se arată în scrisoare.

„Ne este frică pentru cititorii noștri. Ne temem pentru cei care cooperează cu Meduza de mulți ani. Ne este frică pentru cei dragi și prietenii noștri. Cu toate acestea, credem în ceea ce facem. Credem în libertatea de exprimare. Credem într-o Rusia democratică. Cu cât presiunea este mai puternică, cu atât rezistăm mai tare”, se arată într-o scrisoare a publicației.

Meduza a fost deja blocată de cenzorii internetului, fiind declarată „agent străin” în 2021. Această măsură a privat-o de colaborarea cu agenţii de publicitate locali, forţând-o să recurgă la crowdfunding pentru a-şi finanţa activitatea.

Cu toate acestea, Meduza a spus că a crescut de când a fost supus unei presiuni mai mari. „În ciuda acestui fapt, am continuat să lucrăm. Am păstrat o audiență de mai multe milioane în Rusia și am devenit cea mai mare publicație necenzurată publicată în limba rusă.”

Sute de jurnalişti ruşi au fost forţaţi să părăsească ţara după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Jurnaliştii independenţi și-au arătat susținerea în raport cu Meduza, numind decizia Rusiei o încercare de a reduce la tăcere unul dintre cele mai importante instituţii de presă.


UPDATE 10:14. Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului european de acțiune externă al Uniunii Europene, a salutat furnizările germane și americane de echipamente militare către Ucraina și l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin pentru că a purtat un război împotriva NATO și Occidentului.

Associated Press relatează că Sannino, vorbind la o conferință de presă la Tokyo, ca parte a unui turneu Asia-Pacific, a declarat că Putin „a trecut de la un concept de operațiune specială la un concept de război împotriva NATO și a Vestului”.

El a spus că proviziile pentru tancuri germane și americane sunt menite să ajute ucrainenii să se apere în război, mai degrabă decât să-i facă atacatori.

„Cred că această ultimă evoluție în ceea ce privește aprovizionarea cu armată este doar o evoluție a situației și a modului în care Rusia a început să treacă războiul într-o etapă diferită”, a spus Sannino.

El a adăugat că Rusia face „atacuri fără discriminare” asupra civililor și orașelor și nu mai ținte militare. UE nu mută războiul într-o etapă diferită, ci „doar dă posibilitatea de a salva vieți și le permite ucrainenilor să se apere de aceste atacuri barbare”, a spus Sannino.


UPDATE 09:47. Statul Major ucrainean din raportul său de dimineață a schimbat din nou numărul de rachete lansate de Rusia joi. Acum, armata ucraineană spune că au fost 70 de rachete.

„Inamicul a lansat 44 de lovituri aeriene, 18 dintre ele folosind UAV-uri Shahed-136. Toate dronele kamikaze au fost doborâte. A făcut 70 de lansări de rachete, dintre care 47 au fost doborâte”, se arată în raport.

Imediat după raidul cu rachete de dimineață, armata ucraineană a vorbit despre 55 de rachete, apoi în raportul de seară Statul Major a precizat că au fost 59 de rachete. Numărul de rachete doborâte a rămas neschimbat.

Statul Major nu explică ce tipuri de rachete a inclus în cele 70 menționate în raportul de dimineață. Numărul de Shahed-uri lansate joi seară s-a modificat ușor: raportul de joi de seară spunea că au fost 17.

În ceea ce privește situația de pe fronturi, în raportul de dimineață sunt puține informații noi. Referitor la Vuhledar, unde trupele ruse au încercat să avanseze în ultimele zile, Statul Major ucrainean scrie doar că atacurile inamice în această zonă au fost respinse.


UPDATE 09:36. Președintele american Joe Biden ia în considerare o călătorie în Europa în februarie pentru a atrage atenția aliaților asupra rezistenței Ucrainei la invazia rusă, scrie NBC. Vizita ar urma să aibă loc în jurul datei de 24 februarie, când se va împlini un an de la începutul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina.

NBC scrie despre acest lucru cu referire la surse apropiate administrației Biden. Doi interlocutori ai publicației au relatat că președintele american are în vedere mai multe locuri pentru o posibilă călătorie, inclusiv Polonia.

Potrivit unor surse, Casa Albă caută modalități prin care Biden să marcheze un an de război în Ucraina.

„Scopul este ca Biden să folosească acest moment pentru a atrage atenția asupra rezistenței Ucrainei împotriva campaniei militare brutale a Rusiei și pentru a reafirma solidaritatea SUA cu poporul ucrainean”, scrie NBC.

Totuși, deciziile finale privind deplasarea președintelui nu au fost încă luate, au spus sursele.

Potrivit a trei oficiali americani, apropiați administrației Biden a fost discutat și despre anunțarea unui alt pachet mare de ajutor militar pentru Ucraina, programat să coincidă cu marcarea unui an de război în Ucraina, 24 februarie.


UPDATE 09:02. Wall Street Journal: Vestul și Ucraina nu-l mai văd pe Abramovici ca mediator cheie în dialog

Oligarhul rus Roman Abramovici riscă, de asemenea, să cadă sub sancțiunile SUA, deoarece încercările sale de a media pacea între Ucraina și Rusia au eșuat, potrivit unui articol al ziarului american Wall Street Journal.

În urmă cu aproape un an, Abramovici a făcut o încercare disperată de a ajuta la oprirea războiului din Ucraina, de a-și salva reputația în Occident și averea sa de 15 miliarde de dolari.

Politicienii occidentali sperau ca omul de afaceri să poată deschide calea unor discuții semnificative cu președintele rus Vladimir Putin, cu care are legături strânse, dar fără a vedea sfârșitul luptei, oficialii ucraineni, americani și europeni au spus că au renunțat la așteptările că Abramovici poate juca un rol cheie ca mediator în dialog, se arată în articol.

După eșecul discuțiilor de pace din aprilie, Abramovici facilitează acum mai multe acorduri concrete pentru schimburile de prizonieri și exportul de cereale din Ucraina și pentru amoniacul din Rusia, scriu autorii.

Oficialii americani au spus că devin din ce în ce mai precauți față de Abramovici. Până acum Regatul Unit, Canada și Europa s-au abținut să impună sancțiuni împotriva lui, așa cum insista Ucraina.

Kievul l-a adăugat recent pe Abramovici pe lista de sancțiuni, dar sancțiunile sunt suspendate până când prizonierii de război nu vor fi reîntorși.

În discuțiile dintre Rusia și Ucraina, „el poate juca un rol dacă este nevoie să se intervină în unele chestiuni”, a spus Mihail Podoliak, șeful biroului președintelui ucrainean. „Dar acesta nu este rolul unui mediator, pe care l-a jucat în primele runde ale procesului de negociere”, a subliniat el.

„Când cineva și-a pierdut eficacitatea, este timpul să-l sancționăm”, a declarat pentru publicație fostul diplomat american Jim Wasserstrom. „Nu esteun bilet gratuit pe viață”.


UPDATE 08:40. Un „hub energetic” a fost deschis în Polonia pentru aprovizionarea Ucrainei cu generatoare.

Membrul Comisiei Europene Janez Lenarczych și prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki au inaugurat joi „nodul energetic” al UE de lângă Varșovia – un hub logistic prin care vor fi transportate în primul rând generatoarele de energie în Ucraina.

Serviciul de Apărare Civilă și Ajutor Umanitar al Uniunii Europene (rescEU), într-un comunicat de presă despre deschiderea hub-ului, reamintește că livrarea generatoarelor din hub în Ucraina va fi plătită integral de Uniunea Europeană.

În hub va fi creată o rezervă de generatoare, care vor fi transportate în Ucraina la nevoie.

„Pe măsură ce Rusia continuă să vizeze în mod deliberat ținte civile, acest stoc rescEU va deveni o sursă vitală de aprovizionare cu energie de urgență pentru Ucraina”, a scris comisarul european Janez Lenarcic pe Twitter.


UPDATE 08:25. Atacurile rusești din 26 ianuarie asupra Ucrainei au ucis 11 persoane și au rănit alte 11 în toată țara, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență, Oleksandr Horunjii, la un post de televiziune. Acesta este numărul total de victime în atacurile cu rachete și drone care au avut loc peste noapte și în dimineața zilei de joi, a precizat purtătorul de cuvânt într-un comentariu pentru Kyiv Independent.

Forțele ruse au lovit 11 regiuni ucrainene cu rachete și drone, distrugând 35 de clădiri.

Rusia a lansat 55 de rachete asupra Ucrainei în dimineața de 26 ianuarie, dintre care 47 au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, potrivit Valerii Zalujnyi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. El a spus că 20 de rachete au fost distruse deasupra Kievului.

În special, forțele ruse au lovit cu rachete de tip H-101, H-555, H-47 KinJal, Kalibr și H-59, lansate din avioane și nave staționate pe Marea Neagră, a adăugat Zalujnyi, scrie Kyiv Independent.


UPDATE 08:05. Avocații poporului din Rusia și Ucraina au convenit să facă schimb de liste cu soldații răniți grav.

Avocata pentru drepturile omului din Rusia, Tatiana Moskalkova, a declarat că a avut o întâlnire online cu Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubinets. Potrivit acesteia, la negocieri a luat parte și Ombudsmanul șef al Turciei, Sheref Malkoch.

Potrivit Tatianei Moskalkova, părțile „au convenit să asiste la schimbul de liste cu răniți grav, supuși repatrierii”, precum și să asiste agențiile de aplicare a legii în procesul de „întoarcere a cetățenilor supuși deportarii”.

Partea ucraineană nu a comentat încă despre negocierile dintre Moskalkova și Lubinets.

În ianuarie, ambii ombudsmani au avut o întâlnire față în față în Turcia, s-au întâlnit și la Bruxelles.

Joi, Lubinets a declarat, într-un interviu acordat postului public ucrainean Suspilne, că a devenit recent „rezervat de optimist” în ceea ce privește tratamentul Moscovei față deprizonierii de război ucraineni, dar negocierile cu Moskalkova au fost „dificile”.


UPDATE 07:40. Decizia Washingtonului de a oferi Ucrainei tancuri Abrams s-a datorat unor considerente diplomatice și politice și a surprins armata americană, relatează postul de televiziune NBC.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin și președintele Comitetului mixt al statului major major Mark Milley nu au susținut inițial livrarea tancurilor Abrams, deși au susținut în principiu furnizarea de tancuri Ucrainei, scriu autorii publicației.

Totodată, Biden, anunțând decizia de miercuri de a oferi tancurile, a spus că o face la recomandarea lui Austin.

Cu toate acestea, conform versiunii NBC, decizia de a furniza Abramsuri a fost luată în principal din cauza presiunii din partea Berlinului, care nu a vrut să dea permisiunea pentru furnizarea tancurilor sale Leopard către Forțele Armate ale Ucrainei, fără ca și SUA să procedeze la fel.

„Unul dintre oficiali spune că pentru Biden, cel mai important aspect al strategiei Ucrainei a fost unitatea alianței dintre SUA și Europa, iar când a văzut deschiderea țărilor europene pentru aprovizionarea cu tancuri, a decis că acțiunea din partea Statelor Unite poate ajuta la menținerea acestei unități”, se arată în publicație.

În același timp, articolul subliniază că tancurile Abrams nu vor apărea pe câmpul de luptă din Ucraina în următoarele luni, sau poate chiar în acest an.


UPDATE 07:15. SUA vor trimite versiunea mai modernă și „mai letală” a tancului Abrams în Ucraina - Pentagon. Secretara de presă adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat joi că SUA vor trimite Ucrainei versiunea M1A2 a tancului Abrams.

Ea a spus că SUA nu „au aceste tancuri disponibile în exces în stocurile americane” și că va dura „luni pentru a transfera” tancurile în Ucraina.


UPDATE 07:00. Zelenskiy: 12 țări sunt pregătite să livreze tancuri Ucrainei

Președintele Vladimir Zelenskiy, în discursul său de joi seară, a spus că, odată cu alăturarea Canadei țărilor care au anunțat că vor tancuri Ucrainei, numărul statelor care au intrat deja în „coaliția de tancuri” se ridică la 12.

„Numai armele neutralizează teroriștii. Și sunt recunoscător tuturor din lume care contracarează cu adevărat teroarea împotriva noastră. Celor care accelerează furnizarea de echipamente de apărare necesare Ucrainei și care este gata să crească presiunea sancțiunilor asupra statului terorist", a spus Zelenskiy.

„Există o decizie în acest sens din partea Canadei, mulțumesc pentru asta! Există deja 12 țări în coaliția noastră de tancuri”, a mai spus Zelenskiy.

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a declarat joi că guvernul canadian va trimite patru tancuri Leopard-2 în Ucraina în săptămânile următoare. Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Polonia, Norvegia, Spania și Țările de Jos și-au anunțat de asemenea intenția de a furniza tancuri.

Potrivit unor estimări ale presei, în total, Ucraina ar putea primi aproximativ 100 de tancuri Leopard-2.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie, 14 ianuarie, 15 ianuarie, 16 ianuarie, 17 ianuarie, 18 ianuarie, 19 ianuarie, 20 ianuarie, 21 ianuarie, 22 ianuarie, 23 ianuarie, 24 ianuarie, 25 ianuarie și 26 ianuarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media