Premier Energy a reconectat la energie electrică blocul administrativ al „Apă-Canal Chișinău” și oferă răgaz municipalității până pe 7 februarie pentru a achita datoriile instituției

3 februarie 2023, 14:08 Economie 90
Sediul principal Premier Energy.  Sursa: Vladimir Keptene via google
ÎCS „Premier Energyˮ SRL anunță că în urma asigurărilor oferite de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban și administrația S.A. „Apă-Canal Chișinău” privind identificarea unor soluții eficiente pentru stingerea datoriei acestei întreprinderi a acceptat să reconecteze temporar blocul administrativ al furnizorului de apă până la 7 februarie.

Potrivit Premier Energy, cele două locuri de consum deconectate pe 2 februarie au fost reconectate la sursa de energie electrică în aceiași zi la ora 18:16.

„Datoria S.A. „Apă-Canal Chișinău” în mărime de 67,8 milioane de lei pune presiune în continuare asupra activității reglementate de furnizare a energiei electrice a companiei Premier Energy și periclitează buna funcționare a sistemului energetic”, menționează furnizorul de energie electrică.

Premier Energy menționează că „dacă datoriile clienților deserviți vor continuă să crească, la rândul său, furnizorul de energie electrică nu se va putea încadra în graficul de plată a energiei electrice necesară a fi procurată și livrată tuturor consumatorilor. ”

„În această situație complicată Premier Energy nu-și poate asuma creditarea consumatorilor care acumulează datorii, pentru aceasta existând alte instrumente de finanțare. Reiterăm că rămânem în așteptarea soluțiilor promise, care să soluționeze problema datoriei SA „Apă-Canal Chișinău” și să depășim, astfel, actuala situație dificilă ce vizează relațiile dintre părți, dar din păcate se răsfrânge, nu din cauza noastră și asupra locuitorilor municipiului Chișinău”, se mai arată în comunicatul Premier Energy.

Amintim că Premier Energy a dezmințit afirmațiile primarului Ion Ceban care a anunțat despre faptul că în 6-7 ore Chișinău va rămâne fără apă. Furnizorul de energie electrică spune că municipalitatea nu a prezentat soluții realiste de achitare a datoriei care se ridică la peste 68 de milioane de lei și a dispus deconectarea a 2 puncte de livrare a electricității, ambele situate la sediul central al întreprinderii și care nu afectează livrările de apă în municipiu.

Ulterior, primarul general al capitalei, a anunțat că în urma dialogului cu Premier Energy s-a reușit reconectarea punctelor de consum.


La 1 februarie, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că proiectul de decizie propus de consilierul socialist Dinari Cojocaru cu privire la examinarea și aprobarea unei sume de bani pentru stingerea datoriei la energia electrică de la Apă-Canal Chișinău este unul ilegal și chiar dacă ar fi legal nu este corect ca „ca banii să se ia de la tineret, cultură, patrimoniu și multe altele”, deoarece „i se par nocive ca și intenție.”

Edilul capitalei a acuzat socialiștii, în acest sens, de cârdășie cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), iar în replică, fracțiunile vizate au menționat că ei urmăresc doar „scopul de a ajuta „Apă-Canal Chișinău””, precizând că unica vină de situația în care a ajuns instituția o poartă primarul general, Ion Ceban.”

Amintim că la 31 ianuarie Consilierii Municipali s-au reunit într-o primă ședință care să examineze situația de la Apă-Canal. Socialistul Dinari Cojocaru a anunțat că a fost elaborat un proiect de decizie prin care se propune stingerea datoriei la energia electrică a „Apă-Canal Chișinău” și a propus CMC să se convoace pentru aprobarea acesteia. Asta după ce viceprimara Ina Gutnic a raportat situația la moment prin care spunea că municipalitatea nu are resurse suficiente de a achita datoriile și cerea convocarea unei ședințe cu reprezentanții Guvernului.

ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, începând cu 26 ianuarie, va deconecta mai multe locuri de consum la întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, inclusiv la cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprindere, care potrivit furnizorului de energie electrică, a ajuns la 73,2 milioane de lei, dintre care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că „Apă Canal” „nu are în cont bani pentru a stinge această datorie acumulată, dar o achită eșalonat după posibilitate” și a insinuat că prin această acțiune a „Premier Energy”, guvernarea își dorește ca această „întreprindere să ajungă pe mâini private ca multe alte instituții pe care le-au falimentat.”

Tot la 26 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că va solicita „autorităților competente, inclusiv Inspecției Financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă-Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor”, după ce ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, începând cu 26 ianuarie, va deconecta mai multe locuri de consum la întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, inclusiv la cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprindere.

Ulterior, ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că a decis amânarea până la data de 01 februarie a deconectării notificate a instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”, după ce furnizorul de energie electrică a primit asigurări din partea reprezentanților din cadrul Primăriei Chișinău, responsabili de domeniul serviciilor comunale, că sunt depuse eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice consumate de către SA „Apă-Canal Chișinău”.

La 27 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a declarat că atât în tarifele anterioare pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și în tarifele actuale, recent aprobate, au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Precizările sunt făcute de Agenție în contextul în care furnizorul de apă ar fi putut fi deconectat de la energie electrică din cauza datoriilor către Premier Energy și a declarațiilor făcute de primarul capitalei, Ion Ceban, care ar fi insinuat că acestea s-au acumulat din cauza acțiunilor întârziate ale ANRE cu privire la majorarea tarifului la apă și canalizare și a guvernării care și-ar dori „falimentarea” instituției.


Amintim că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023. Astfel, consumatorii casnici vor achita pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3. Prețul aprobat este cu 4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit cu o reacție după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023, arătându-se nemulțumit, menționând că decizia „nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru întreprindere”.

Ulterior, la data de 13 ianuarie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o reacție la declarațiile făcute de primarul general al capitalei, Ion Ceban, cu privire la tariful la apă și canalizare aprobat de Agenție, precizând că „afirmațiile promovate în spațiul public poartă un caracter vădit tendențios, bazat pe analize superficiale și argumente eronate” și că „tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate au fost determinate și aprobate în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate.”


Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media