Cinci membri ai unei rețele de trafic de droguri, cu activitate pe teritoriul R. Moldova și României, au fost reținuți la Chișinău în urma unei capturi de cocaină de 300 de mii de lei

8 decembrie 2022, 09:25 Societate 219
Profit din trafic de droguri.  Sursa: PCCOCS

Cinci bărbați, inclusiv un minor de 17 ani, au fost reținuți de ofițerii antidrog, fiind suspectați că ar face parte dintr-o rețea de trafic de droguri care activa pe teritoriul Republicii Moldova și al României. Potrivit procurorilor PCCOCS, activitatea pretinsei grupări a fost documentat de oamenii legii timp de trei luni, iar în timpul perchezițiilor a fost capturată o cantitate de cocaină care pe piața neagră ar valora circa 300 de mii de lei.

Cei cinci au vârste cuprinse între 17 și 29 de ani. Aceștia își desfășurau activitatea în baza comenzilor primite pe aplicații de comunicare pe internet.

Unul dintre fruntașii grupului infracțional mai este vizat în alt dosar penal pentru trafic de droguri, care recent a fost trimis în judecată. Doi din membrii grupării, cu cetățenie dublă a Moldovei și României, au fugit în România și au închiriat un apartament în București pentru a se eschiva de urmărirea penală, după reținerea primilor trei membri ai grupului în Chișinău, în octombrie.

Cei trei reținuți inițial în flagrant aveau roluri de operator, curier și depozitar ai drogurilor. Ulterior revenirii lor în Moldova, în primele ore de la sosire, au fost reținuți și cei doi coordonatori ai grupului.

Grupul infracțional a fost documentat de oamenii legii timp de trei luni, atunci când s-a stabilit că suspecții și-au creat contacte cu distribuitori angro de droguri din Uniunea Europeană. După ce intrau în posesia drogurilor de tip marijuana, hașiș și cocaină, prin contrabandă, bănuiții anunțau disponibilitatea ofertei pe canalele de comunicare criptată pe internet, cu scopul de a le vinde.

În cadrul perchezițiilor, pe lângă drogurile ridicate și obiecte accesorii comercializării lor, au fost ridicați și 1 450 de euro care ar fi provenit din vânzarea drogurilor, precum și un automobil de lux, în vederea aplicării sechestrului.

În prezent, la solicitarea procurorilor PCCOCS, cei doi coordonatori ai grupului infracțional și un alt membru au fost plasați în arest pentru 30 de zile; iar alți doi membri sunt cercetați în libertate. Toți cinci se prevalează de prezumția nevinovăției, pe parcursul urmăririi penale, care se desfășoară în continuare.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media