VIDEO/ Patru activiști civici au lansat PMAN - alternativa ședințelor săptămânale a serviciilor Primăriei. Reacția virulentă a primarului capitalei

30 ianuarie 2023, 12:57 Politică 515
Primăria Municipală Alternativa Națională (PMAN) .  Sursa: captură video/Privesc.eu
Un grup de experți și activiști neafiliați politic au lansat inițiativa civică Primăria Municipală Alternativa Națională (PMAN) cu scopul de a scoate în evidență a problemele orașului Chișinău, care sunt ignorate de Primărie și discutarea acestora în format online la o ședință operativă care se va desfășura cel puțin o dată la două săptămâni, după formatul ședinței operative a Primăriei municipiului Chișinău.

În cadrul ședinței săptămânale a Serviciilor Primăriei, Ion Ceban, a declarat că „unii sau alții (n.red. din PMAN) sunt agenți ai PAS-ului și sunt sigur că sunt finanțați, plătiți de către PAS ca să atace Primăria municipiului Chișinău.”
Potrivit unuia dintre inițiatorii acestei inițiative, Alex Buretz, inițiativa este apolitică și voluntară.

„Noi nu facem parte nici dintr-un partid, nu suntem plătiți nici de un partid, activăm pe bază de voluntariat, și nu pretindem la careva funcții, și nu vom fi candidați la
alegerile care se apropie.”

Potrivit inițiatorilor, orașul Chișinău are o mulțime de probleme nesoluționate, iar Primăria capitalei deja ani la rând le ignoră, astfel că problemele doar se amplifică. La fel, și activitatea Consiliului Municipal Chișinău este motivul mai multor scandaluri cu suspiciuni de corupție, legate îndeosebi de aspecte imobiliare, precum votarea Planurilor Urbanistice Zonale.

„În ultima perioadă, ședințele Primăriei municipiului Chișinău au devenit platforma primarului, în care se face discurs politic, dar nu ședința operativă a funcționarilor responsabili de o capitală cu populația de sub 1 milion de oameni. Chiar dacă restricțiile pandemice demult au fost anulate, primarul refuză să revină la ședințele în format fizic și nici nu acceptă prezența mass-media la aceste ședințe online, pentru a putea fi puse întrebări. În ultimii ani, Primăria municipiului Chișinău a anunțat o listă întreagă de proiecte, dar și o mulțime de promisiuni de soluționare a problemelor sesizate de cetățeni, dar acestea au rămas doar la nivel de promisiuni”, se arată în comunicatul emis de PMAN.

„Precum Ostap Bender cunoștea 400 de metode relativ legale de estorcare de bani de la cetățeni, așa și Primăria municipiului Chișinău cunoaște nu mai puține metode de a se eschiva de la rezolvarea problemelor cetățenilor”, a invocat inițiatoarea proiectului Anastasia Cozlovschi.

„O altă problemă ar fi majorarea ilegală de către Direcția de educație a plății pentru alimentație, sesizată de mai mulți părinți pe parcursul anului 2022, și aici chiar am asistat la o încercare a Primăriei de a distorsiona informația”, a spus Ala Revenco.

Totodată, activiștii precizează din cauza atenției sporite a mass-media pentru discursurile politice și populiste ale conducerii Primăriei municipiului Chișinău, vocile cetățenilor activi și a activiștilor civici nu sunt auzite.

Potrivit inițiatorilor, în condițiile când nivel de comunicare al Primăriei municipiului Chișinău cu cetățenii orașului s-a redus la campania de PR a echipei primarului, în lipsa unei abordări constructive și responsabile a problemelor capitalei, inițiativa PMAN vine cu o SOLUȚIE ALTERNATIVĂ - ședințe online ale activiștilor civici, similare cu cele ale Primăriei, dar la care vor fi abordate subiecte sensibile și problemele reale ale municipiului Chișinău și din care cetățenii și mass-media vor putea afla informație veridică și actuală.

În cadrul ședinței săptămânale a Serviciilor Primăriei, Ion Ceban, i-a numit pe acești activiști civici „agenți ai PAS-ului”, deveniți șefi peste noapte.

„Astăzi și ONG-urile își fac partid. Așa cum spuneam anterior, unii sau alții sunt agenți ai PAS-ului și sunt sigur că sunt finanțați, plătiți de către PAS ca să atace Primăria municipiului Chișinău. Dacă vreți, uitați-vă ce spun ei despre PAS, acești trepăduși li hemoroizi ai acestui partid. Am văzut că au foarte multe păreri publice și denumirea PMAN, din isterie fac tot posibilul să ne răpească timpul. Am preîntâmpinat că în fiecare zi vor fi show-ri, informații false și manipulări, blocaje instituționale și financiare. (...) Treabă n-au nici cu SIS-ul, nici cu PA, dar să-i vedeți ce orgolii au acești cetățeni neacealniși (n.red. șefi), deveniți peste noapte și veniți de pe nu știu unde”, a comentat Ceban despre lansarea PMAN.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media