Kremlinul amenință Grecia, pentru intenția de a livra Ucrainei sisteme de apărare aeriană: „Renunțați la planurile periculoase, înainte de a fi prea târziu”

19 decembrie 2022, 18:56 Externe 175
Maria Zaharova.  Sursa: Anton Novoderezhkin/TASS

Rusia amenință Grecia despre consecințele unor posibile livrări de armament Ucrainei. În cazul în care Grecia va livra Kievului sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricaţie rusească, acest lucru va fo considerat o încălcare flagrantă a acordurilor dintre Moscova şi Atena şi orice echipament militar trimis în Ucraina va fi „urmărit şi distrus” de armata rusă, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată luni într-un comunicat oficial publicat pe site-ul ministerului.

„Considerăm planurile provocatoare de a furniza regimului de la Kiev S-300 şi alte sisteme de apărare aeriană ruso-sovietice ca fiind în mod deschis ostile Rusiei”, a subliniat ea.

Potrivit reprezentantei MID, astfel de livrări vor reprezenta o încălcare flagrantă a prevederilor acordurilor interguvernamentale ruso-elene privind cooperarea militaro-tehnică din 30 octombrie 1995 şi furnizarea de produse militare din 3 decembrie 2013, care interzic Atenei să reexporte echipamente militare furnizate de Rusia către o terţă parte fără coordonare cu Moscova.

„În sfârşit, nimeni nu ar trebui să se îndoiască că toate echipamentele militare trimise Kievului vor fi urmărite şi distruse de forţele armate ale Federaţiei Ruse. Deşi nu este prea târziu, puteţi abandona aceste planuri periculoase”, a mai declarat reprezentanta Ministerului de Externe de la Moscova.

Ministrul grec al apărării Nikos Panagiotopoulos a anunţat anterior disponibilitatea ţării sale de a furniza Ucrainei sisteme S-300 ruseşti, dar numai dacă Statele Unite vor instala sisteme antirachetă Patriot în Insula Creta.

El a clarificat că ar putea fi vorba şi despre înlocuirea altor sisteme mai vechi de apărare antiaeriană de producţie rusească pe care Statele Unite ar dori să le trimită în Ucraina. Ediţia Pronews.gr a scris că cuvintele sale înseamnă oportunitatea de a trimite Tor-M1, precum şi Osa-AKM Kievului în schimbul sistemelor americane.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media